Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και το τάμα της

Αλίκη Βουγιουκλάκη
Advertisement

Πολλοί είναι οι πιστοί που κάποια ή κάποιες φορές στη ζωή τους αισθάνονται την ανάγκη να ζητήσουν τη βοήθεια και να κάνουν κάποιο τάμα.

Advertisement

Ανάμεσά τους και η Αλίκη Βουγιουκλάκη η οποία μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ ζήτησαν τη βοήθεια.

Μπορεί να έγινε η εθνική σταρ της Ελλάδας αλλά η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν κι αυτή μια γυναίκα όπως όλες οι άλλες ευαίσθητη, με αδυναμίες και προβλήματα.

vougiouklaki tama 3

Το 1969 και συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη επισκέφθηκε τον Πλάτανο Ναυπακτίας προς τιμή του μαιευτήρα της Νίκου Παπανικολάου, που είναι από τον Πλάτανο. Ο γιατρός είχε αναλάβει την παρακολούθηση της μεγάλης πρωταγωνίστριας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του μονάκριβου γιού της, Γιάννη. Η εγκυμοσύνη ήταν περίπλοκη αλλά τελικά είχε αίσιο τέλος.

Στην επίσκεψή της αυτή, η Αλίκη εκπλήρωσε το τάμα της στον Άγιο Νικόλαο για την αίσια έκβαση της εγκυμοσύνης της. Το τάμα ήταν ένα μεγάλο καντήλι που αναρτήθηκε στο εικόνισμα του Αγίου στη είσοδο του ναού με αναφορά στην προσφοράς της.

vougiouklaki tama

Οι κάτοικοι του Πλάτανου υποδέχθηκαν με μεγάλες τιμές την Βουγιουκλάκη, η οποία είχε φέρει μαζί της και κινηματογράφικό συνεργείο που πρόβαλε την ταινία της “Η Αλίκη στο Ναυτικό”.

Η επίσκεψη έμεινε ιστορική για τον Πλάτανο, αφού έγινε σε μία εποχή που η πρόσβαση στην ορεινή Ναυπακτία ήταν πολύ δύσκολη. Να σημειωθεί ότι ο Πλάτανος είναι ο τόπος καταγωγής του μεγάλου θεατρικού δασκάλου Δημήτρη Ροντήρη, προς τιμή του οποίου υπάρχει στο χωριό κι ένα μικρό υπαίθριο θεατράκι.

Σε ένα μικρό καφενείο του χωριού, υπάρχει ένα ημερολόγιο που έχει μια φωτογραφία της Βουγιουκλάκη του 1957 που διαφήμιζε τη μπύρα Φιξ.

Δείτε στο βίντεο τον γυναικολόγο μαιευτήρα Νίκο Παπανικολάου να μιλά για την Αλίκη, την επίσκεψή της στον Πλάτανο, τη δύσκολη εγκυμοσύνη της και τα λόγια που του είπε, λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Προηγούμενο άρθροΕραστές του Ονείρου αλλά θεατρικά
Επόμενο άρθροΑσπρόμαυρη Χαρούμενη Κυριακή