Έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη στην Τεχνόπολη

Μελίνα Μερκούρη
Advertisement

Με παράστημα Καρυάτιδας, η Μελίνα Μερκούρη, η Μελίνα από την Ελλάδα, η Μελίνα της Ελλάδας γεννήθηκε πριν από έναν αιώνα (και κάτι, πλέον…), μια επέτειος που δεν θα μπορούσε να παρέλθει σιωπηλά παρά τα εμπόδια που έβαλε η πανδημία.

Advertisement

Η τελευταία πράξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης ηθοποιού και δυναμικής πολιτικού, της Μελίνας του «Ποτέ την Κυριακή» και των Γλυπτών του Παρθενώνα, με μια μεγάλη έκθεση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Στέλλα, Ιλια, Φαίδρα και Μπλανς Ντιμπουά. Ελίζαμπεθ Λιπ στο «Τοπκαπί», Αλεξάνδρα Ντελ Λάγκο στο «Γλυκό πουλί της νιότης»… Επάγγελμα: Ηθοποιός. Ή μήπως πολιτικός; Και πάνω απ’ όλα αυτά; Ελληνίδα.

melina
Λονδίνο, 1968. Η Μελίνα Μερκούρη φωτίζει και πάλλεται σαν ζωντανή φλόγα σε εκδήλωση εναντίον της χούντας

Δεν λησμονήθηκε, όμως. Και με την πρώτη ευκαιρία το υπουργείο Πολιτισμού τίμησε δεόντως την τολμηρή καλλιτέχνιδα, την ακούραστη πολιτικό, τη δυναμική γυναίκα, με έναν ευρύ κύκλο εκδηλώσεων όλο το 2021. Τελευταία πράξη η έκθεση «Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς».

Η πρωτότυπη έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, θα «ταξιδέψει» το αθηναϊκό κοινό για περίπου δύο μήνες -από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 11 Μαρτίου- στις μεγάλες στιγμές της Ελληνίδας σταρ που αγαπήθηκε εντός και εκτός συνόρων.

merkouri melina ekthesi

Η έκθεση με τίτλο «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» έχει ελεύθερη είσοδο και χωρίζεται σε τρεις ενότητες και σε αυτές αποτυπώνονται η κινηματογραφική της πορεία, οι ερμηνείες της στο θέατρο, αλλά και η αγωνιστική και πολιτική της δράση. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να «γνωρίσει» βαθύτερα τη Μελίνα, να ανακαλύψει, αλλά και να θυμηθεί πτυχές της ζωής και της καριέρας της.

Στην έκθεση παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προσωπικά της αντικείμενα, ορισμένα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά.

Δεκατρία κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις και ταινίες, 25 αφίσες από τις κινηματογραφικές της επιτυχίες, 37 φωτογραφίες της με μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες -με τον Σαλβαντόρ Νταλί, τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, τη βασίλισσα Ελισάβετ, την Ίντιρα Γκάντι, την Κατρίν Ντενέβ, τον Φελίπε Γκονζάλες-, πρωτότυπα σενάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις της, 6 ανέκδοτες επιστολές, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της, αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι στη Νέα Υόρκη.

Έκθεση

Εκατό χρόνια μετά τη γέννησή της, θυμόμαστε και αγαπάμε τη «Στέλλα» και την «Ίλια» του «Ποτέ την Κυριακή», τη «Φαίδρα» και τη «Μπλανς Ντυμπουά» από το «Λεωφορείο ο Πόθος», τη Μελίνα ως Κλυταιμνήστρα στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, τη Μελίνα που γοήτευσε τις Κάννες και τη Νέα Υόρκη και που κατέκτησε τον κόσμο με «Τα παιδιά του Πειραιά».

Αλλά και τη Μελίνα με τη δυνατή φωνή και την αντιδικτατορική δράση, τη γυναίκα που εμπνεύστηκε και εγκαινίασε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη, τη μακροβιότερη μέχρι σήμερα Υπουργό Πολιτισμού, που συνδέθηκε όσο κανείς άλλος με τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, περιγράφει την ίδια με αυτές τις λέξεις: «Τη χαρακτήρισαν «τελευταία Ελληνίδα θεά» και «γυναίκα – φλόγα».

merkouri melina ekthesi 2

Όλη της η ζωή ήταν γεμάτη όνειρα, ελπίδες, αγωνίες και αγώνες. Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του 20ού αιώνα.

Υπήρξε πολύμορφη προσωπικότητα. Κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας στον αγώνα κατά της χούντας (1967-1974). Σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα και με ερμηνείες που έχουν καταγραφεί στις σελίδες της Έβδομης Τέχνης. Πολιτικός που σημάδεψε με την παρουσία της τον πολιτισμό της Ελλάδας, τον έφερε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Πίστευε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας. Ότι είναι ένα σοβαρό εξαγώγιμο προϊόν και ότι έχει μεγάλη σημασία και αξία η ανάδειξή του».

merkouri melina ekthesi 3

Έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη: Γιατί στις 18 Ιανουαρίου

Η έκθεση «ανοίγει» στην Τεχνόπολη στις 18 Ιανουαρίου, μία ημερομηνία που δεν είναι καθόλου τυχαία. Το «18» ήταν ο αριθμός της Μελίνας και του Ντασέν: Στις 18 γνωρίστηκαν, στις 18 παντρεύτηκαν και στις 18 προγραμμάτιζαν κάθε τους πρεμιέρα.

Γενική εποπτεία: Μανουέλλα Παυλίδου, Γενική Γραμματέας Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη / Γενική επιμέλεια – μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη: Νικόλαος Καλτσάς, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης / Διάρκεια: 18 Ιανουαρίου – 11 Μαρτίου 2022

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή | 11.00 – 20.00
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι / Είσοδος ελεύθερη

Προηγούμενο άρθροΌταν την δεκαετία του ’60 η Φλωρέττα αφήνει εποχή
Επόμενο άρθροΟ πρωταγωνιστής της ταινίας, “Σίσσυ η αυτοκράτειρα” μαζί με Έλληνες σταρ