Οι ταλαντούχοι του Ελληνικού Κινηματογράφου

 

Χρημάτισαν σύζυγοι, αδερφές, θείες. Ανέστησαν ορφανά ανίψια. Περίμεναν υπομονετικά το «νυμφίο». Κάποτε ήταν πέτρες του σκανδάλου. Πάντοτε όμως έλαμπαν, μας έκαναν – και μας κάνουν – να γελάμε ή να κλαίμε. Δευτεραγωνίστριες της καρδιάς μας.

Σαπφώ Νοταρά 1907 – 1985

sapfo notara Δεύτερος ρόλος Μέρος 3οΗ τρομερή γυναίκα με τη χρυσή καρδιά. Εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες και αναστάτωνε με τη βροντερή φωνή και την αγριωπή της όψη. Είχε τσαμπουκά και δυναμισμό ενώ το ταλέντο της στην κωμωδία είναι αναμφισβήτητο. Μπουρλότο!!!!

 

Μαρίκα Κρεβατά 1910 – 1994

width= Δεύτερος ρόλος Μέρος 3οΣυνήθως γκρινιάρα σύζυγος, λίγο αφελής και πάντα γλωσσοκοπάνα. Γλυκύτατη.

Τζόλυ Γαρμπή 1912 – 2002

width= Δεύτερος ρόλος Μέρος 3οΥπήρξε σύζυγος, μητέρα και θεία πολλών πρωταγωνιστών και πρωταγωνιστριών. Συμβούλευε, νουθετούσε, απελπιζόταν. Διακριτική κι ευγενική.

 

Σμάρω Στεφανίδου 1913- 2010

smaro stefanidou Δεύτερος ρόλος Μέρος 3οΠληθωρική παρουσία με το ανάλογο ταλέντο. Συνήθως ερμήνευε ρόλους ζωντοχήρας, θείας, αδερφής, ρεαλίστριας, με αγάπη για τη ζωή.

Ελένη Ζαφειρίου 1916 – 2004

eleni zafeiriou Δεύτερος ρόλος Μέρος 3οΌπως και η Γαρμπή, εμφανίστηκε σε πάμπολλες ταινίες ως σύζυγος, μητέρα ή θεία πολλών πρωταγωνιστών και έγραψε ιστορία σε όλες. Η ερμηνεία της στα δράματα θα μπορούσε να οδηγήσει την καριέρα της στο διεθνή χώρο. Αξιαγάπητη.

 

Μπεάτα Ασημακοπούλου 1932 – 2009width= Δεύτερος ρόλος Μέρος 3ο

Έπαιξε σχεδόν πάντα ρόλους πλουσίων κυριών, καθώς τη βοηθούσε η φυσιογνωμία της. Εμφανίστηκε σε μελοδράματα και κωμωδίες, με κυριότερη την «Για ποιον χτυπά η κουδούνα». Την πρώτη της εμφάνιση, πιπίνι ακόμη, την έκανε στην ταινία «Η καφετζού».

 

Μέλπω Ζαρόκωστα 1933 –

melpo_zarokosta Δεύτερος ρόλος Μέρος 3οΤην κοιτάς και σκέφτεσαι αυτομάτως πως ανήκει στο τζετ σετ. Αριστοκρατική από την κορυφή του πάντα καλοχτενισμένου κεφαλιού της, μέχρι τα κομψά παπούτσια της. Σύζυγος πολλών πρωταγωνιστών, θεωρώ την πιο σικ της εμφάνιση στο «Κάτι κουρασμένα παλικάρια». Έργο τέχνης.

 

Νανά Σκιαδά 1919 – 1979

nana skiada Δεύτερος ρόλος Μέρος 3ο

Η δολοπλόκα μητέρα στο «Τζένη–Τζένη» εμφανίστηκε σε δράματα και κωμωδίες, ερμηνεύοντας τους ρόλους της με μπρίο και καπατσοσύνη. Την έχω πάντα στο μυαλό μου ως καταφερτζού.

 

Μαίρη Λαλοπούλου 1926 – 1989

mairi lalopoulou Δεύτερος ρόλος Μέρος 3οΉταν η γυναίκα του Βασίλη Λογοθετίδη στο «Ένα βότσαλο στη λίμνη», του Ηλιόπουλου στο «Οι κυρίες της αυλής» αλλά πάνω από όλα, υπήρξε η Κυρία Κασσανδρή στο «Τζένη – Τζένη».  Όμορφη, αρχοντική, με φωτεινό χαμόγελο. Εκείνο που δεν ήξερα είναι πως βασανίστηκε απάνθρωπα από ταγματασφαλίτες το 1944 (πηγή «Η μηχανή του χρόνου»)

 

Πόπη Λάζου 1937 –

width= Δεύτερος ρόλος Μέρος 3οΓοητεύει το Βασίλη Αυλωνίτη στο «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός», είναι η αρραβωνιαστικιά του στο “Οι γαμπροί της Ευτυχίας” για να αναφέρουμε μερικούς μόνο ρόλους της.  Ζουμερό θηλυκό, κατεργάρα αλλά πάντα καλόκαρδη, δυστυχώς έχουν χαθεί τα ίχνη της..

 

Μίτση Κωνσταντάρα 1922 – 1985

mitsi konstantara Δεύτερος ρόλος Μέρος 3οΕννιά φορές στις δέκα, έκανε την αδερφή του αγαπημένου της Λάμπρου, όπως και στη ζωή. Προσπαθούσε – ανεπιτυχώς – να τον νουθετήσει. Εργάστηκε στο θέατρο και την τηλεόραση, αλλά μετά το θάνατο του Λάμπρου έπεσε σε κατάθλιψη και τον ακολούθησε έξι μήνες μετά.

 

Μαίρη Μεταξά 1912 – 1987

mairi_metaksa Δεύτερος ρόλος Μέρος 3οΚωνσταντινουπολίτισσα, έδινε το στίγμα της σε κάθε ταινία που εμφανίστηκε, συνήθως ως μητέρα του Κώστα Βουτσά. Κουτσομπόλα, ανυπόμονη αλλά πάντα καλόκαρδη.

 

Ηλέκτρα Καλαμίδου

width= Δεύτερος ρόλος Μέρος 3οΑλησμόνητη μητέρα στο «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» και εξαιρετική θεία στο «Η ωραία του κουρέα».  «Κάτι ξέρω κι εγώ που θέλω να πάω στην Αυστραλία…»

 

Λίλη Παπαγιάννη 1935 – 2015

lili papagianni Δεύτερος ρόλος Μέρος 3οΠανέμορφη και κομψότατη. Δεν ξέρω γιατί ποτέ δεν πήρε ρόλους πρωταγωνίστριας. Φίλη, ξαδέρφη, ερωμένη,  σύζυγος.. Για μας θα είναι πάντα η «Αθηνάάάάά!»

 

Τασσώ Καβαδία 1921 – 2010

tasso kavadia Δεύτερος ρόλος Μέρος 3οΗ μεγαλύτερη στρίγγλα του ελληνικού κινηματογράφου, ήταν στην πραγματικότητα μια καλόκαρδη, γεμάτη χιούμορ γυναίκα. Με το που την έβλεπες πάντως στους ρόλους της, ήξερες πως κάτι κακό θα συμβεί..

 

Της Άννας Παχή

iart.gr