Αφιέρωμα για καλλιτέχνες που κατάγονται από την Πάτρα

Advertisement

Εδώ και πολλές δεκαετίες, όταν κάποιοι δημοφιλείς καλλιτέχνες φεύγουν από τη ζωή, ακούμε στα ΜΜΕ ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και Πατρινοί. Δηλαδή, ηθοποιοί και τραγουδιστές που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Πάτρα χωρίς να το ξέρει η πόλη και χωρίς δυστυχώς να το έχει αναδείξει.

Advertisement

Έτσι επαληθεύονται δύο «κανόνες» που συνήθως λένε για την πόλη μας: Πρώτον, όποιος φεύγει από εδώ, προκόβει καλύτερα και δεύτερον, ότι η πόλη αυτή ξεχνάει τα παιδιά της.

Δεν είναι σκοπός αυτού του άρθρου να αναλύσει αυτούς τους κανόνες αλλά να θυμίσει, να γνωρίσει και να αναδείξει μερικούς από τους Πατρινούς που έγιναν διάσημοι στο καλλιτεχνικό στερέωμα της χώρας, για να μπορέσουμε κάποτε να κάνουμε ένα βιβλίο, ένα άλμπουμ, για τη σχέση της Πάτρας με το σανίδι και το πάλκο.

Η ιστορία, η μνήμη, η γνώση και ο πολιτισμός είναι άλλωστε τα καλύτερα εφόδια για μια πόλη σαν την Πάτρα που αναζητεί την ταυτότητά της στο αβέβαιο κοντινό ή μακρινό αύριο.

ΟΙ ΠΙΟ ΠΑΛΙΟΙ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΟΥΤΑΡΗ
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1893. Από το 1915 υπήρξε μία από τις πρώτες φωνές του μουσικού θεάτρου και πρωταγωνίστησε σε κλασσικούς ρόλους της ελληνικής οπερέτας. Υπήρξε από τις πρώτες εκφωνήτριες της ελληνικής ραδιοφωνίας, το 1938. Αλλά και μετά την κατοχή, από το 1945 έως το 1948. Ήταν φίλη της Σοφίας Βέμπο. Πέθανε στην Αθήνα το 1975 σε ηλικία 82 ετών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Πρωτοπόρος στο είδος του αφού ανέβηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει θέατρο το 1924 σε ηλικία 17 ετών. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1907 και έκανε διεθνή κινηματογραφική καριέρα σε Αίγυπτο, Κύπρο, Τουρκία και αλλού. Κυρίως σε αστυνομικές ταινίες και ταινίες τρόμου. Έχει καταγραφεί ως ο πρώτος ηθοποιός από την Πάτρα που έκανε καριέρα στην ιστορία του κινηματογράφου εδώ και περίπου 100 χρόνια! Πέθανε σε ηλικία 70 ετών, το 1977, σε οίκο ευγηρίας της Αθήνας.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ

ΤΩΝΗΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ
Τραγουδιστής και συνθέτης του ελαφρού λαϊκού. Γεννήθηκε στην Πάτρα, στις 17 Μαρτίου του 1920. Έμεινε ορφανός μικρός κι έφυγε για δουλειά στην Αθήνα σε ηλικία 18 ετών. Έτσι έβγαλε και τον πρώτο του δίσκο. Είπε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τραγουδιών στις δεκαετίες ‘50, ’60 και ’70 και το τραγούδι «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη», που τραγούδησε μαζί με την Σοφία Λόρεν στην ταινία: «Το παιδί και το δελφίνι», έκανε παγκόσμια καριέρα πουλώντας 250.000 δίσκους! Με την εκλεκτή φωνή του έγινε γνωστός κι αγαπητός παντού, αφήνοντας πίσω αξέχαστες επιτυχίες, όπως: «Λίγες καρδιές αγαπούνε», «Μένω σε κάποια γειτονιά», «Εγώ θα κόψω το κρασί» και άλλες πολλές. Πέθανε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1988, σε ηλικία 68 ετών.

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Λιγότερο γνωστός αλλά σημαντικός τροβαδούρος και ηθοποιός της δεκαετίας του ’60. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1940 και σήμερα ζει κάπου στην Αθήνα. Τραγούδησε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, έπαιξε σε έξι ελληνικές ταινίες από το 1966 μέχρι το 1969 και έκανε τρία προσωπικά άλμπουμ τραγουδιών: το 1973, το 1979 και το 1991. Στην ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες» τραγουδά πλάι στη Ζωή Λάσκαρη το 1967 στο περίφημο υπόγειο Crazy Girls.

ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ
Το πραγματικό της όνομα ήταν Πολυτίμη Κολιοπάνου. Γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1940 σε μαιευτήριο της Αθήνας, αλλά ήρθε αμέσως στην Πάτρα όπου και μεγάλωσε. Υπήρξε μοναδική φωνή του λαϊκού τραγουδιού. Και μπήκε στη δισκογραφία από 17 ετών! Τραγούδησε όλους σχεδόν τους Έλληνες συνθέτες, όπως ο Ζαμπέτας, ο Μητσάκης, ο Γαβαλάς και ο Βασίλης Τσιτσάνης. Έβγαλε 20 προσωπικούς δίσκους. Και για την ιστορία, ήταν η πρώτη που τραγούδησε «Τα παιδιά του Πειραιά» αλλά και αξέχαστα ελληνικά τραγούδια, όπως: «Τα λιμάνια», «Πάρε το δακτυλίδι μου», «Ένα σφάλμα έκανα», «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη» και άλλα πολλά. Πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, στις 27 Σεπτέμβρη 2013 σε ηλικία 73 ετών, μετά από σκληρή «μάχη» με την υγεία της.

ΡΕΝΑ ΝΤΟΡ
Καρατερίστα, τραγουδίστρια και κομφερασιέ, παρτενέρ του Γιώργου Οικονομίδη στο ραδιόφωνο του ΕΙΡΤ. Ηθοποιός κωμικών ρόλων, αργότερα, και άνθρωπος με μοναδικός χιούμορ. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1917 στη συνοικία Αγίου Διονυσίου και το πραγματικό της όνομα ήταν Ειρήνη Γιαννάτου. Υπήρξε αστέρι του μουσικού θεάτρου, τραγουδίστρια της επιθεώρησης από το 1935 μέχρι το 1970. Ήταν σύζυγος του γνωστού ηθοποιού Αλέκου Λειβαδίτη. Και είχε άλλα τέσσερα αδέλφια που έμεναν στην Πάτρα μέχρι πριν λίγα χρόνια. Πέθανε στην Αθήνα, στις 5 Μαρτίου του 2000, σε ηλικία 83 ετών, μετά από πολύμηνη νοσηλεία στο νοσοκομείο συνεπεία εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ
Χορευτής και χορογράφος, γνωστός από τις ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, μαζί με την σπουδαία χορεύτρια Λίντα Άλμα. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1914 και το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Παπαντωνόπουλος. Έφυγε από εδώ 14 χρόνων και τελειώνοντας το 1ο Γυμνάσιο Αθηνών μπήκε στη Νομική Σχολή, αλλά τον κέρδισαν το Θέατρο και ο Χορός. Διέπρεψε στο Παρίσι, χορεύοντας πλάι σε ηθοποιούς, όπως ο Υβ Μοντάν και ο Σαρλ Αζναβούρ, ενώ συνεργάστηκε για δύο χρόνια με την απίθανη Εντίθ Πιαφ. Από το 1946 μέχρι το 1953 συμπρωταγωνιστούσαν σε χορευτικό νούμερο σε μεγάλο καμπαρέ κλαμπ του Παρισιού. Σαράντα ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου έχουν την υπογραφή του στις χορογραφίες και όλα τα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη. Συνεργάστηκε με όλα τα θέατρα της Αθήνας και τη Λυρική σκηνή. Πέθανε στις 10 Αυγούστου του 2001 σε ηλικία 87 ετών.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΣ
Ο γνωστότερος νεοέλληνας ρεμπέτης τραγουδιστής των δεκαετιών ‘60 έως και ’90. Γεννήθηκε στα Ταμπάχανα, στην Πάτρα. Στις 5 Νοέμβρη του 1947 και έπαιζε κιθάρα και ούτι αυτοδίδακτος από 8 χρονών. Είχε μεγάλη γνώση του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού και ανέδειξε ο ίδιος πολλά παλιά ξεχασμένα τραγούδια. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά ήταν το 1982 ενώ τραγούδησε με τα «Παιδιά από την Πάτρα» και πολλές φίρμες του ρεμπέτικου σε πάλκα της Αθήνας μέχρι το 2008. Καταγράφηκε ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της αναβίωσης του ρεμπέτικου τραγουδιού των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Πέθανε σε ηλικία 68 ετών, στις 11 Γενάρη του 2015 και ετάφη στο κοιμητήριο Παναγίας Αλεξιωτίσσης στην Πάτρα.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

ΤΑΣΣΩ ΚΑΒΒΒΑΔΙΑ
Η δημοφιλέστερη «κακιά» του ελληνικού κινηματογράφου. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 10 Γενάρη του 1921. Το πραγματικό της όνομα ήταν Αναστασία Καζαντζή. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, πλάι στον Κάρολο Κουν. Επίσης έχει κάνει σπουδές ζωγραφικής, διακόσμησης και πιάνου στο Παρίσι. Έπαιξε σε 45 ελληνικές ταινίες και σε 12 τηλεοπτικές παραγωγές. Από το 1954 πρωταγωνίστησε σε πρώτους και δεύτερους ρόλους στο ελληνικό θέατρο μέχρι περίπου τις αρχές του ’80. Υπήρξε παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών και συντάκτρια εφημερίδων στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ. Έχει μεταφράσει πάρα πολλά λογοτεχνικά έργα μερικά από τα οποία έγιναν θεατρικές παραστάσεις. Πέθανε στην Αθήνα, στις 18 Δεκέμβρη του 2010, σε ηλικία 89 ετών.

ΜΠΕΤΥ ΜΟΣΧΟΝΑ
Η τσαχπίνα των ελληνικών ταινιών. Πλάι στους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής της. Γεννήθηκε στην Πάτρα, στις 7 Μαρτίου του 1927. Και υπήρξε σύζυγος του επίσης δημοφιλούς ηθοποιού Τάκη Μηλιάδη. Έπαιξε στο θέατρο από το 1952 μέχρι το 1999. Σε δεκάδες παραστάσεις 47 ολόκληρα χρόνια! Από το 1955 μέχρι το 1990 έπαιξε σε 30 ελληνικές ταινίες. Και το 1986 πρωταγωνίστησε στη «Μαντάμ Σουσού» στην ΕΡΤ2. Στην τηλεόραση έπαιξε σε 14 παραγωγές. Πέθανε στην Αθήνα, στις 6 Δεκεμβρίου του 2006 σε ηλικία 79 ετών.

ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
Ο ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του ’60 που έφτασε να συμπρωταγωνιστήσει με τον Ομάρ Σαρίφ. Το πραγματικό του όνομα είναι Σπύρος Ανδρουτσόπουλος. Και γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου του 1937. Είναι σήμερα 78 ετών και ζει μεταξύ Αθήνας και εξωτερικού. Έκανε αξιόλογη διεθνή καριέρα παίζοντας ως πρωταγωνιστής σε 80 ταινίες του ελληνικού και ξένου σινεμά. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε δύο παραγωγές. Θεωρείται ένας από τους ωραιότερους Έλληνες ηθοποιούς όλων των εποχών.

ΟΛΓΑ ΠΟΛΙΤΟΥ
Εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς ηθοποιών των δεκαετιών ’70 και ’80. Γεννήθηκε στην Πάτρα και έχει παίξει σε δεκάδες ελληνικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές από το 1972 μέχρι και το 2005 η πιο πρόσφατη. Έχει διακριθεί σε σημαντικούς ρόλους στο θέατρο και έχει συνεργαστεί με το δικό μας ΔΗΠΕΘΕ.

ΜΕΜΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
Το κορίτσι με το μελαγχολικό βλέμμα στον ελληνικό κινηματογράφο. Γεννήθηκε στην πάτρα το 1942 και έπαιξε στο σινεμά σε ηλικία 22 ετών για πρώτη φορά το 1964. Υπήρξε αθλήτρια στίβου της Παναχαϊκής στο άλμα εις ύψος. Σταμάτησε οικειοθελώς την καριέρα της το 1976 για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της. Έχει πρωταγωνιστήσει σε 25 ελληνικές ταινίες κυρίως πλάι στον επίσης δημοφιλή ηθοποιό Θάνο Λειβαδίτη αλλά και άλλους όπως ο Γιάννης Βόγλης. Ήταν η μόνη καλλιτέχνιδα από όλους όσους γεννήθηκαν στην Πάτρα που άφησε την Αθήνα και εγκαταστάθηκε εδώ περίπου το 1990. Δυστυχώς όμως εννέα χρόνια μετά, στις 17 Οκτωβρίου του 1999, πέθανε σε ηλικία μόλις 57 ετών, νικημένη από την επάρατη νόσο.

ΝΙΤΣΑ ΜΑΡΟΥΔΑ
Η τρομερή ξανθιά του ελληνικού κινηματογράφου. Τσαχπίνα, γλυκιά και αφελής στους ρόλους που έπαιξε και διακρίθηκε σε 35 ελληνικές ταινίες από το 1960 έως το 1980. Έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1935. Σήμερα ζει στην Αθήνα και είναι η πεθερά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αφού ο γνωστός πολιτικός έχει παντρευτεί την κόρη της, Ιωάννα. Η Νίτσα Μαρούδα έπαιξε σε τρεις τηλεοπτικές παραγωγές από το 1971 έως το 1982. Χαρακτηριστικές οι απίθανες εμφανίσεις της στις ταινίες «Δεσποινίς Διευθυντής» πλάι στην Καρέζη και τον Αλεξανδράκη, «Ο Μικές παντρεύεται» και άλλες.

ΤΙΜΟΣ ΠΕΡΛΕΓΚΑΣ
Ηθοποιός που ξεκίνησε από ποδοσφαιριστής σε Πατρινές ομάδες. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 22 Οκτωβρίου του 1938. Ανέβηκε στην Αθήνα από τα 18 του και σπούδασε στην περίφημη Σχολή Σταυράκου. Είχε δάσκαλους τον Μάνο Κατράκη, τον Νίκο Τζόγια και άλλους. Έπαιξε σε έξι ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις και σε 14 ελληνικές ταινίες. Πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές παραγωγές, κυρίως σε αυστηρούς ρόλους. Διακρίθηκε στον συνδικαλισμό των ηθοποιών ως μέλος του Κ.Κ.Ε., αλλά δυστυχώς «έφυγε» από τη ζωή από έμφραγμα του μυοκαρδίου, ξαφνικά, σε ηλικία μόλις 55 ετών. Είχε βγει να περπατήσει και άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα παγκάκι στο Μαρούσι, το βράδυ της 19ης Απριλίου του 1993. Γιος του είναι ο επίσης ηθοποιός Γιάννος Περλέγκας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ
Ίσως ο γνωστότερος Πατρινός τηλεοπτικός ηθοποιός των τελευταίων δύο δεκαετιών. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 18 Δεκεμβρίου του 1960. Έχει σπουδάσει θέατρο και σκηνοθεσία στη Σχολή Χατζίκου και είναι σύζυγος της γνωστής ηθοποιού Μπέσσυς Μάλφα. Έχει παίξει σε 43 τηλεοπτικές παραγωγές και σε 21 θεατρικές παραστάσεις, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε 26 ελληνικές ταινίες από το 1984 μέχρι το 2012. Έρχεται συχνά σε συγγενικά του πρόσωπα στην Πάτρα.

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ

ΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ
Απίθανος μίμος περφόμερ και ηθοποιός με καριέρα στο Μουσικό Θέατρο αλλά και την τηλεόραση. Γεννήθηκε στην Πάτρα όπου δούλεψε πολλά χρόνια ως κομμωτής αλλά το πηγαίο ταλέντο του τον οδήγησε να γίνει ένα λαμπερό αστέρι στο είδος του. Επισκέπτεται συχνά την Πάτρα, έχει φίλους και συγγενείς και είναι αγαπητός παντού!

ΝΙΝΑ ΛΟΤΣΑΡΗ
Το όμορφο κορίτσι με την μοναδική φωνή! Έχει κάνει σπουδές κλασσικού τραγουδιού και μια αξιόλογη καριέρα στο Μουσικό Θέατρο, την τηλεόραση και το τραγούδι. Έχει γεννηθεί στην Πάτρα και έχει τελειώσει το Πολυκλαδικό Λύκειο. Θεωρείται από τα νεότερα αστέρια στο είδος της και επισκέπτεται συχνά την οικογένειά της στην Πάτρα και τους φίλους της.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

Αξιόλογη καριέρα ως ηθοποιοί στο θέατρο αλλά και στην τηλεόραση κάνουν και σήμερα πολλά Πατρινόπουλα, κάποια από τα οποία είναι και κάτω από 30 ετών. Ο Γιάννης Στόλλας, ο Δημήτρης Γεωργαλάς, η Λίλα Μπακλέση, ο Σωτήρης Δούβρης, η Λένα Δροσάκη, ο Γιώργος Παπαπαύλου και πολλά ακόμα νέα παιδιά ανήκουν στην Πάτρα που φιλοδοξεί να συνεχίσει την μεγάλη και άγνωστη στο ευρύ κοινό ιστορία της στο σανίδι και στο πάλκο!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

Αναδημοσίευση άρθρου απο το  dete.gr

Προηγούμενο άρθροΌταν ο Φίνος έκανε στροφή στον κινηματογραφικό ρεαλισμό
Επόμενο άρθροΟ Βασίλης Λογοθετίδης και η λάθος εποχή