Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας

Παραγωγής: Φίνος Φιλμ
Πρεμιέρα: 15 Μαρτίου 1976
Παραγωγός: Θανάσης Βέγγος
Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης
Συγγραφέας: Ντίνος Κατσουρίδης
Σεναρίο: Ντίνος Κατσουρίδης

Κωμωδία
1976

Ηθοποιοί: Θανάσης Βέγγος, Αντώνης Παπαδόπουλος , Άινα Μάουερ, Ηλίας Λογοθέτης, Μιχάλης Γιαννάτος, Κώστας Μεντής, Απόστολος Σουγκλάκος, Γιώργος Τζιφός, Μιχάλης Δεσύλλας, Κώστας Φατούρος, Κώστας Σταυρινουδάκης, Αντώνης Λιώτσης, Λάκης Γκέκας, Νίκος Κικίλιας, Τάκης Χαλάς, Βαγγέλης Τραϊφόρος, Παναγιώτης Τράικος, Κώστας Δάρρας, Βαγγέλης Μανιάτης, Μάκης Πειθής, Νίκος Μαντάς, Γιάννης Σιδηρόπουλος, Κώστας Πολίτης, Μιχάλης Αγγελιδάκης, Κώστας Λάσκος, Αλέκος Αλεξάκης, Χρ.Κουτσομάρκος, Νίκος Δούκας, Β.Γιαλουρής, Ντ.Σούρπης, Α.Λισάτος, Σ.Σέρβος, Γιώργος Τρομάρας, Τζακ Πάλλας

Περίληψη: Η ταινία αποτελεί ένα δίπτυχο πάνω στη δικτατορία του Μεταξά (1936-1940) και στη δικτατορία των συνταγματαρχών (1967-1974). Στο πρώτο μέρος, η μεταξική δικτατορία αποδίδεται με ένα τσίρκο, στο οποίο ο Θανάσης εργάζεται ως κλόουν και προσπαθεί να συγκαλύψει τη δράση ενός φίλου του που δρα εναντίον του καθεστώτος. Στο δεύτερο μέρος, βλέπουμε τον Θανάση να ταλαιπωρείται εξαιτίας της αγνότητας του, ενώ ο παραλογισμός της εξουσίας καθίσταται ανάγλυφος.
Παρασκήνιο: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1975-1976 και έκοψε 248.982 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 38 ταινίες.
-Πρώτη εισπρακτική θέση ανάμεσα σε 38 ελληνικές παραγωγές, και προτελευταία ταινία της Finos Film.
-Η συμπαραγωγή αυτή σηματοδοτεί την τελευταία συνεργασία του Θανάση Βέγγου με την Finos Film, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
-Σημαντικό στοιχείο της ταινίας ήταν ο τρόπος που κατάφερε να ισορροπήσει τον παραδοσιακό τρόπο γυρίσματος της ταινίας με τις νέες μεθόδους κινηματογράφησης του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου.

Ελληνικός Κινηματογράφος Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
Προηγούμενο άρθροΟ επαναστάτης ποπολάρος
Επόμενο άρθροΟ ατσίδας

Similar Articles

Comments