Από τους bodybuilders της πρώτης γενιάς o Γιάννης Κωστογλάκης γεννήθηκε στην Κω, μεγάλωσε στην Αθήνα όμως κατάγεται από τα Σφακιά της Κρήτης.
Αγωνίστηκε στους πρώτους αγώνες της δεκαετίας του 1960 αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα.Θηριώδης με μεγάλη δύναμη και φοβέρες σωματικές διαπλάσεις για την περίοδο που αγωνιζόταν, νικητής αρκετών Μr Hellas, Mεσογειονίκης το 1972, εκπροσώπησε πολλές φορές την Ελλάδα στο εξωτερικό για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Iδιοκτήτης γυμναστήριου, ένα από τα πρώτα της Αθήνας, στην Ομόνοια. Μετέπειτα άνοιξε και στην Αμερική γυμναστήρια προετοιμάζοντας αθλητές παγκοσμίου κλάσεως. Ήταν γνωστός για την δύναμη του και τις σκληρές προπονήσεις. Ήταν ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του Ελληνικού body building του οποίου τα χέρια έσπασαν το φράγμα των 50 cm.
Είχε υψος 1,81,104 κιλα,χερια 52 εκατοστα (πρωτοφανες για τις εποχες εκεινες),στηθος 138 εκ,μηροι 70 εκ και πίεζε στον παγκο 240 κιλα !!!
Εδω θα πρεπει να αναφερω ότι οι σπανιες φωτογραφίες εχουν αντληθει από το αρχειο του Αθλητη καθως και από το ψηφιακο αρχειο της εφημερίδας Αθλητικης Ηχω.
Επίσης αγωνιζόταν και ως παλαιστής σε διεθνές επίπεδο και έκανε επιδείξεις δύναμης
Συμμετείχε στον πρώτο αγώνα body building που έγινε στην Ελλάδα,το 1966,το ιστορικό Μr Αθηνα το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείo Γκλόρια στην Ιπποκράτους με αθλητές όπως Λιβάνιος, Μπουζιάνας, Χάλιος, Στεφανίδης, Λημναίος.
Αξιοσημείωτες είναι οι εμφανίσεις του σε διάφορες ελληνικές ταινίες κοντά σε διάσημους ηθοποιούς.
Ο Θρύλος του Body Building, Γιάννης Κωστογλάκης, που μεσουρανούσε στον παγκόσμιο χάρτη των body-builders, τις χρυσές δεκαετίες του ’70 και του ’80, με διεθνείς τίτλους και συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα έχει περάσει στο πάνθεον της ιστορίας του Ελληνικού bodybuilding καθώς ήταν ο πρώτος που έφερε διεθνή τίτλο στην Ελλάδα,το Mr Mεσόγειος το 1972 που έγινε στην Ιταλία.
Τη δεκαετία του ’80 εγκαταστάθηκε στις Η.Π.Α και για πολλά χρόνια χάθηκαν τα ίχνη του.
Σταμάτησε να αγωνίζεται και λίγοι μάθαιναν νέα του, σε σημείο που κάποιοι κυκλοφόρησαν τη φήμη ότι πριν μερικά χρόνια τον σκότωσαν μαφιόζοι στην Αμερική. Στην πραγματικότητα, ο Γιάννης Κωστογλάκης, ο «Ρασπούτιν» (όπως τον ονόμαζαν λόγω της μακριάς γενειάδας του και των μαλλιών του), επέστρεψε στη ενεργό δράση μετά από 30 χρόνια, το 2012, στην ηλικία των 65 ετών, σε άριστη φυσική κατάσταση για να συμμετάσχει στο NPC Body Building Competition, που έγινε στο West Palm Beach της Florida.
O Γιάννης Κωστογλάκης κέρδισε τη 3η θέση στη κατηγορία 60 ετών και άνω. Επίσης τον Ιούλιο του 2013 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη διοργάνωση Southern States Bodybuilding Competition.
Για πρώτη φορά μετά από 30-35 χρόνια, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη εφ’όλης της ύλης για μια τεράστια αθλητική πορεία.
Είναι μεγάλη μου χαρά που σας μιλάω και σας ευχαριστώ για αυτή την εμπειρια, λείπω πολλά χρόνια από την Ελλάδα και χαίρομαι που με θυμούνται τόσοι πολλοί άνθρωποι ακόμα.
– Πως ξεκινήσατε να ασχοληθείτε με την σωματοδομική ;Σε τι ηλικία ξεκινήσατε ;;Τι παραστάσεις είχατε;
Εγώ ξεκίνησα αρχές της δεκαετίας του 1960 με Ελληνορωμαϊκή πάλη. Έκανα 3 χρονιά στον Ολυμπιακό, όπως επίσης ασχολούμουν με ρίψεις, δίσκο και σφαίρα, όλα αυτά στην εφηβεία μου. Ήθελα όμως να είμαι και δυνατός αθλητης, δεν μου άρεσε να είμαι απλά τεχνικός παλαιστής, ήθελα να πιάνω λαβές τους παλαιστές 100-110 κιλων και να τους χειρίζομαι. Έτσι παράλληλα ξεκίνησα να κάνω βάρη με βασικές ασκησεις, πιέσεις, σκουωτ κτλ. μετά από παρότρυνση ενός Ρουμάνου προπονητή που είχα. Συνδύαζα ουσιαστικά το bodybuilding-weightlifting με την ελληνορωμαϊκή. Επίσης έκανα το 1967 και το 1968 άρση βαρών . Aσχολήθηκα και με την πυγμαχία με προπονητή τον Γιάννη Παπαδόπουλο, όπου μάλιστα έφτασα σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στον τελικό με εναν αθλητή του Παναθηναικού όπου έχασα με disqualification .
– Πως ήταν να ασχολείται με την σωματοδομικη κάποιος την δεκαετία του ’60 και του ’70 στην Ελλάδα;; Υπήρχαν γυμναστήρια;; Πότε φτιάξατε εσείς τα δικά σας γυμναστηρια;Που βρισκόταν;
Eγω γυμναζόμουν στα προπονητήρια της άρσης βαρών καθώς δεν υπήρχαν τότε ιδιαιτερα γυμναστήρια Θυμάμαι ότι πηγαίναμε κάθε Κυριακή στον Άγιο Κοσμά ,όπου εκεί κάναμε πιέσεις πάγκου και επιδείξεις ακροβατικής πάλης με τον Αντώνη Λουπάκη,αθλητη της ελληνορωμαικης παλης. Εκει γνώρισα και άλλους αθλητες όπως τον Πολυδωρο,αθλητή άρσης βαρών του Παναθηναϊκού,τον Ανδρέα Σιζόπουλο,αργότερα και τον Σπύρο Μπουρνάζο.
Ακόμη τότε δεν είχα καταλήξει με τι ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο,την πάλη ή το Bodybuilding.Έτσι συνέχισα και πορεύτηκα και με τα 2 αθλήματα.
Από την μια είχα ξεκινήσει την επαγγελματική πάλη από τα 18-19,αν και τότε δεν υπήρχαν παρά πολλοί παλαιστές όπως αργότερα την δεκαετία του 1970.
Ως προς το bodybuilding τότε υπήρχαν 2-3 γυμναστήρια όλα και όλα.
Εγώ λίγο αργότερα έφτιαξα κάποια γυμναστήρια τα οποία οργάνωσα πολύ καλά , ένα στην Αγία Βάρβαρα, ένα στην Νίκαια και αργότερα ένα στο κέντρο της Αθηνας,Ζηνωνος και Κεραμεικου όπου έχουν περάσει όλοι οι αθλητές της εποχής.
Μάλιστα τα βάρη τα εφτιαχνα εγω ο ίδιος σε χυτήρια και επίσης προμήθευα και άλλα γυμναστήρια με τα όργανα και μηχανήματα μου.
– Μπορείτε να μας αναφέρετε ποιος ήταν ο πρώτος σας αγώνας;Τι θυμάστε από αυτή την εμπειρία;;
Ο πρώτος μου αγώνας ήταν ο πρώτος επίσημος αγώνας bbing που διοργανώθηκε από τον Ανδρέα Ζαπατίνα στο θέατρο Γκλορια,το Μr ΑΘΗΝΑ,το 1966.
Aντίπαλοι μου ηταν Αντώνης Λιβάνιος,ο Βασίλης Μπουζιάνας, ο Φίλιππος Στεφανίδης,ο Αλέξανδρος Λημναίος,ο Γιώργος Μποτίνης και άλλοι αθλητες.
– Eνω εκπροσωπούσατε ανελλιπώς της Ελλάδα δεν συμμετείχατε παράλληλα σε Ελληνικούς αγώνες από ένα σημείο και μετά.Για την ακρίβεια πρέπει να παίξατε σε 2 ή 3 αγώνες στην Ελλάδα και σε πολλούς περισσότερους στο εξωτερικό. Η διαφορά σας με τους Έλληνες αθλητές ήταν αισθητή παρόλα αυτά. Επίσης απ΄ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πηγαίνατε έξω με δικά σας έξοδα. Θέλετε να μας πείτε γιατι συνέβαινε αυτό;Έχετε κάποιο παράπονο από αυτό το γεγονός ότι δεν σας βοήθησαν ιδιαιτερα;
Η ουσία είναι ότι δεν με προωθούσαν κατάλληλα οι ιθύνοντες..
Από ένα σημείο και μετά, για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε και να θίξουμε πρόσωπα μετά από τόσα χρονιά ,δεν ήθελα να συμμετάσχω σε ελληνικούς αγώνες .
Επειδή όμως ήθελα να αποδείξω την αξία μου ως αθλητής στα διεθνή επίπεδα ,με δικά μου έξοδα πήγαινα και συμμετείχα σε αγώνες στο εξωτερικο.
Ευτυχώς τότε είχα ξεκινήσει και την επαγγελματική πάλη και πληρωνόμουν αρκετά καλά.
Όλα τα χρήματα που έβγαζα τα επένδυα στο bodybuilding,στα γυμναστήρια μου και στις προετοιμασίες μου.
Ο Oscar State o οποίος θεωρούσε ότι είμαι φυσικό ταλέντο φρόντιζε να με διευκολύνει με την διαμονή μου όπου συμμετείχα.
Ο κόσμος έξω με επευφημούσε και αποτελούσε αναγνωριση για μενα.Είχα μεγάλες διαστάσεις και αυτό άρεσε στο κοινό.
-Έχετε συμμετάσχει σε πολλά Παγκόσμια και μάλιστα ήσασταν και Μεσογειονίκης το 1972.Θέλετε να μας πείτε τις διεθνείς σας συμμετοχές;
Έχω παίξει σε Μr Μεσόγειος ,σε Mr. Universe της NABBA αλλά και Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια της IFBB.
Η μεγαλύτερη μου επιτυχία ήταν όταν κέρδισα το Μr Mεσόγειος το 1972 στην Πιαντσεντζα στην Ιταλία.
Ενθαρρύνθηκα από αυτή την επιτυχία, καθώς μου είπαν ότι μπορώ να προχωρήσω στο bodybuilding καθως είχα φυσικά χαρίσματα και αποφάσισα να επικεντρωθώ στον στόχο αυτο.
Το 1974 είχα πάει στην Αγγλία στην Victoria σε Mr. Universe της Νabba.
To 1977 στο Παγκοσμιο της IFBB στο Νημ της Γαλλίας.
Εχω παίξει στο Ακαπούλκο στο Μεξικο το 1978,στην Μανίλλα στις Φιλιππίνες το 1980,στο Καϊρο στην Αίγυπτο το 1981.
Εχετε συναντηθει με μεγαλους αθλητες,Μike Mentzer, Jusup Wilkosz, Μοhammed Makawy.Τι διαφορες υπήρχαν με αυτους τους αθλητες,πόσο πιο μπροστα ηταν;
Δεν είχα μεγάλη εμπειρία από διεθνείς αγώνες στις πρωτες μου συμμετοχές και ενώ τα μεγέθη μου ηταν μεγάλα, μου έλειπε το τελικό definition .
Δεν είχαμε τα αθλητικά προιόντα τότε στην Ελλαδα που θα μας βοηθουσαν στην προετοιμασία μας και βασιζόμασταν σε ότι διατροφη μπορουσαμε να κανουμε,μπριζόλες,κοτόπουλα,πατάτες,σαλάτες, αντιλαμβάνεστε λοιπον ότι υστερούσαμε και σε μέσα.
– Ποιους ξένους αθλητές είχατε ως πρότυπα εκείνην την εποχή ;
Από ξένους είχα ξεχωρίσει τον Reg Park που έβλεπα στον κινηματογράφο και τον Steve Reeves.
O Reg Park γιατί ήταν πολύ ογκώδης και τον Steve Reeves o oποίος ήταν μυώδης.
Εγω ειχα βαλει στόχο να τους μοιάσω,αλλά και να τους ξεπεράσω αν ήταν δυνατόν.
Ήταν στην φύση μας τότε οι Έλληνες αθλητές να θέλουμε να γίνουμε πρωταθλητές και εγώ το είχα από μικρος,ήθελα να γινω ο καλύτερος.
-Πως προπονούσασταν τότε;Ενδιαφέρον έχει ο κόσμος να μάθει πως αναπτύξατε τέτοια σωματική διάπλαση.
Η προπόνηση μου αποτελούταν από πολύ βαριά κιλα και κάναμε μεχρι 5-6 επαναλήψεις τα κιλα αυτά.
Μονές, διπλές επαναλήψεις με πολλά κιλά.
Δεν ήταν βέβαια και πολύ σωστό αυτό να γίνεται καθημερινά, αλλά ήμασταν κατά κάποιο τρόπο φανατικοί
Προπονιόμουν για 1 ½ – 2 ώρες.Είχε γενικα το σώμα μου την προδιαθεση να σηκώνει βαριά κιλά.
– Θα θέλατε να μας περιγράψετε την πιο έντονη σας στιγμή πάνω στην σκηνη; Κάτι που σας έχει μείνει..
Η πιο έντονη μου στιγμή είναι στο Παγκόσμιο στην Μανίλα στις Φιλιππίνες το 1980.Σε αυτόν τον αγώνα είχα κανει μια φοβερή προετοιμασία.
Εκεί οι αθλητές έπρεπε να βγουν με παραδοσιακά ρούχα και εγώ είχα φορέσει την Κρητική στολή εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
Η καταγωγή μου είναι από τα Σφακιά καθώς από εκεί ήταν ο πατέρας μου.
Αυτή η στιγμή μου εχει μείνει έντονη στο μυαλό.
-Ποιούς θεωρείτε τους πιο σπουδαίους Έλληνες αθλητές της εποχής σας;
Πολύ ψηλά έχω τον Βασίλη Μπουζιάνα.Πολυ καλός και μεγάλος αθλητής.
Επίσης τον Γιάννη Κούκο.Πολυ καλός αθλητής και γυμναζόταν σκληρά και επίμονα,αν και αδικήθηκε αρκετές φορές.
Ο Σπύρος Μπουρναζος ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο που ειχε βγαλει η Ελλάδα.
– Φημιζόσασταν για την δύναμη σας.Μάλιστα εκτός από bodybuilder ήσασταν και διεθνούς φήμης παλαιστής .Πως προέκυψε;
Όπως ανέφερα και πριν ξεκίνησα με ελληνορωμαϊκή ως ερασιτέχνης.
Κάποια στιγμή μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με την επαγγελματική πάλη και συγκεκριμένα το 1969,όπου με παίρνανε μαζί τους οι γνωστοί παλαιστές Παπαλαζάρου,ο Καρυστινός ,ο Μπουράνης στην Σαουδική Αραβία παλεύοντας με Λιβανέζους,στην Αφρική και αργότερα σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα όμως έκανα και προπόνηση ελληνορωμαϊκής για να εξασκούμαι στην τεχνική αλλά και γιατί ήθελα να συμμετάσχω και στα επίσημα Πανελληνιά πρωταθλήματα
– Παλεύατε με το ψευδώνυμο Ρασπούτιν; Πως σας βγήκε αυτό το παρατσούκλι;
Το όνομα στην πάλη αυτό που προέκυψε λόγω των μακριών μαλλιών μου και την γενειάδας μου.
– Πως πρέπει να σκέφτεται ένας πρωταθλητής ;
Πέντε στοιχεία εχω ξεχωρίσει:
1.Οι πρωταθλητές πρεπει να προσδοκούν πάντα να κερδίζουν.
2. Πάντα να χαίρονται και με τις ¨μικρές¨ νίκες.
3. Δεν πρέπει να δικαιολογούνται όταν δεν κερδίζουν
4. Πρέπει να συγκεντρώνονται σε αυτό που θέλουν να κάνουν και όχι σε αυτό που ¨πρέπει¨ να κάνουν
5. Οι πρωταθλητές πρέπει να έχουν την πεποίθηση ότι στο μέλλον έρχονται και άλλες νίκες.
– Τι θα συμβουλεύατε στους νεαρούς αθλητές έτσι ώστε να αγαπήσουν το άθλημα και να το κάνουν τρόπο ζωής όπως εσείς;;
Θα πρέπει να το αγαπάνε και να το έχουν μέσα τους, ποτέ να μην το αποβάλλουν από την ζωή τους.
Όταν θέλεις να είσαι καλός αθλητής και να φτάσεις ψηλά θα πρέπει να είσαι αφοσιωμένος.
Και οι Έλληνες είμαστε αθλητές που ότι βάλουμε στο μυαλό μας το πετυχαίνουμε.
Το είδα και από την σταδιοδρομία μου: ” Ότι υποσχεθείς στον εαυτό σου, θα το αποκτήσεις μελλοντικά”
– Από το γυμναστήριο σας έχουν περάσει αρκετοί πρωταθλήτες. Θέλετε να μας αναφέρετε κάποιους; Κάνατε με κάποιους ιδιαίτερη παρέα;
Από το γυμναστήριο μου έχουν περάσει όλοι οι γνωστοί πρωταθλητές bodybuilding,παλαιστές, αρσιβαρίστες, Μπουρνάζος, Κούκος και άλλοι πολλοί.
Εγώ ήθελα να βοηθάω όλους τους αθλητές, όσο μπορούσα με τις γνώσεις μου.
Με τον Σπύρο Μπουρνάζο κάναμε πολύ παρέα ένα διάστημα, προπονούμασταν μαζι, τρώγαμε μαζί, βγαίναμε μαζί, ήμασταν πολύ στενά συνδεδεμένοι.
-Τα τελευταία χρόνια ζείτε στην Αμερική. Πολλοί γνωστοί και φίλοι σας είχαν χάσει τα ίχνη σας. Θα θέλατε να τους δώσετε κάποιο μήνυμα;
Θα ήθελα να έχω νέα τους και τους αγαπώ όλους, είναι τόσοι πολλοί οι φίλοι, από το bodybuilding,την πάλη, την άρση βαρών, τα γυμναστήρια μου που θα ήταν δύσκολο να αναφερθώ προσωπικά.
Είναι μεγάλη μου επιθυμία να ακούσω νέα τους μετά από καιρό.
Τους ευχαριστώ όλους και θα ήθελα να τους δω από κοντά κάποια στιγμή που θα έρθω στην Ελλάδα.
Σκοπεύω να κατεβαίνω πιο συχνά Ελλάδα, ίσως και 1-2 μήνες τον χρόνο και θα χαρώ να συναντήσω πολλούς παλιους φίλους.
– Τι κάνει ο Γιάννης Κωστογλακης σε αυτη την φάση της ζωης του;
Είμαι πολύ καλά, γυμνάζομαι ανελλιπώς και είμαι σε πολύ καλή κατάσταση.
Ασχολούμαι στενά με τον χώρο, κάνοντας κάποια Personal training καθώς και δουλεύω με μια σειρά συμπληρωμάτων τα οποία προωθώ για αθλητές και κάνω σεμινάρια για αυτά σε γυμναστήρια.
Μάλιστα τώρα έχω ξεκινήσει μια προετοιμασία για ένα αγώνα που γίνεται σε 6 1/2 μήνες από τώρα, για αθλητές άνω των 50 ετών, στην Αυστραλία. Σκέφτομαι να συμμετάσχω!
Αναδημοσίευση άρθρου απο το iscreta.gr
Ο Σφακιανός Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ