Ο Κώστας Τσάκωνας για τα χρόνια της ξενιτιάς στη Γερμανία

Κώστας Τσάκωνας
Advertisement

Ο Κώστας Τσάκωνας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1943. Γεννήθηκε στην κατοχή και έζησε σε μια περίοδο που η Ελλάδα αντιμετώπιζε εξαιρετικές οικονομικές δυσκολίες.

Advertisement
Κώστας Τσάκωνας
Κώστας Τσάκωνας

Αναγκάστηκε να δουλέψει από την ηλικία των 11 ετών για να βοηθήσει την οικογένειά του με όποιον τρόπο μπορούσε. Σχολείο πήγαινε το βράδυ, ενώ την ημέρα έκανε δρομολόγια με το ποδήλατο για μεταφορές.

Στα 18, αποφάσισε να φύγει για τη Γερμανία, όπως έκαναν πολλοί άλλοι Έλληνες τη δεκαετία του ’60. Ήταν δύσκολο το ταξίδι, αλλά εκεί είχε τουλάχιστον μια εξασφαλισμένη δουλειά σε ένα από τα εργοστάσια της χώρας.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, εξακολούθησε να ψάχνει μια δουλειά για να βγάλει τα προς το ζην. Δούλεψε ως υδραυλικός, μπογιατζής, τεντάς, ακόμα και ηλεκτρολόγος. Λάτρευε τα μαστορέματα και είχε πολλά εργαλεία. Η υποκριτική δεν είχε περάσει απ’ το μυαλό του ως πιθανό βιοποριστικό επάγγελμα.

Τυχαία έπαιξε στον κινηματογράφο, ύστερα από προτροπή του φίλου και συμμαθητή του, Κώστα Ζυρίνη. Φοίτησε στη «Δραματική Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου» του Λεωνίδα Τριβιζά και στη δραματική σχολή «Βεάκη». Στη συνέχεια, εμφανίστηκε στο θέατρο, την τηλεόραση, αλλά και στη μεγάλη οθόνη, όπου ξεχώρισε με την ερμηνεία του στην ταινία, «Μάθε παιδί μου γράμματα».

Προηγούμενο άρθροΝίκος Σταυρίδης: Η μεγάλη του αγάπη ο Ολυμπιακός
Επόμενο άρθροΠοιοι ηθοποιοί ήταν ζευγάρι και το γνώριζαν ελάχιστοι