Ο άνθρωπος που δεν έπινε ενσάρκωσε με εξαιρετικό τρόπο τον ρόλο του

έπινε
Advertisement

«Ο μεθύστακας» αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις ταινίες-σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, με πολύ παρασκήνιο. Το 1949 ο Γιώργος Τζαβέλλας προτείνει στον Φίνο να γυρίσουν μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Ορέστη Μακρή, στο ρόλο του μεθύστακα, έναν ρόλο που ο Μακρής τον ξεκίνησε από τις επιθεωρήσεις και κυριολεκτικά εκείνη την εποχή σάρωνε.

Advertisement

Ήταν πραγματικά μοναδικό το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που δεν έπινε ποτέ του, ενσάρκωνε με τόσο εξαιρετικό τρόπο τον ρόλο ενός μεθυσμένου.

Η πρώτη φορά που ο Μακρής υποδύθηκε το μεθυσμένο ήταν στην επιθεώρηση με τίτλο «Παπαγάλος», η οποία ανέβηκε στο Ρεξ το 1932. Ο ήρωας που υποδυόταν ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο που πολύ συχνά περιφερόταν στα γραφικά ταβερνάκια της Πλάκας.Ο Μακρής τον είχε δει και είχε αντιγράψει εκφράσεις και κινήσεις του για να τις μεταφέρει στον ρόλο που έπαιζε στην παράσταση.

Τα γυρίσματα του «Μεθύστακα» ξεκίνησαν λοιπόν με θετική διάθεση από όλους, όμως στη μέση των γυρισμάτων ο Φίνος άλλαξε γνώμη και πρότεινε στον Τζαβέλλα, να σταματήσουν την ταινία γιατί δεν πίστευε πως θα πήγαινε καλά ή αν ήθελε να έβρισκε κάποιον συνέταιρο για την παραγωγή ή αν μπορούσε ο ίδιος ο Τζαβέλλας, να βάλει κάποια χρήματα ως συνεταίρος.

Ο Τζαβέλλας όντως δανείστηκε από έναν θείο του, μπήκε συνέταιρος, η ταινία τελείωσε και ήταν ένας απίστευτος θρίαμβος.

Έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 23 Ιανουαρίου του 1950 και έκοψε 304.438 εισιτήρια από την 5η κιόλας μέρα προβολής της. Τη σεζόν 1949-1950 ήρθε πρώτη ανάμεσα σε 13 ταινίες που προβλήθηκαν σε Αθήνα-Πειραιά.

Στην ταινία έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ο νεαρός τότε Νίκος Ρίζος, ενώ μαζί με τον Μακρή, πρωταγωνιστούσαν ακόμα οι Δημήτρης Χορν, Μπίλλυ Κωνσταντοπούλου, Αθανασία Μουστάκα, Νίκος Βλαχόπουλος, Μαρία Γιαννακοπούλου, Κάτια Λίντα, Θάνος Τζενεράλης, Άννα Κυριακού, Γιώργος Βλαχόπουλος, Άννα Ραφτοπούλου, Ζαφειρίνη Γκιουζέπε, Ράλλης Αγγελίδης, Ρένα Στρατηγού και πολλοί άλλοι.

Η υπόθεση ήθελε εναν φτωχό τσαγκάρη στην Πλάκα, πριν χρόνια καλό οικογενειάρχη, να έχει καταντήσει μεθύστακας και περίγελος της γειτονιάς εξαιτίας του χαμού του γιου του στο πόλεμο του 1940, τον οποίο δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει.

Όταν η όμορφη κόρη του (Μπίλλυ Κωνσταντοπούλου) ερωτεύεται και τα φτιάχνει με το νεαρό, όμορφο και γοητευτικό προϊστάμενό της, που είναι ένα παιδί πλούσιας οικογένειας (Δημήτρης Χορν), κάνει το παν για να ξεπεράσει το πάθος του, να σταθεί σωστός πατέρας και να μην την εκθέσει.

Όμως το πάθος του για το αλκοόλ είναι μεγάλο και οδηγεί στην καταστροφή τόσο τον ίδιο, όσο και την κόρη του. Λίγο πριν πεθάνει ωστόσο, μετανιώνει για τα λάθη του, ζητάει συγγνώμη από όλους, ενώ η κόρη του στο τέλος παντρεύεται τον καλό της.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Τζαβέλλα, η μουσική του Κώστα Γιαννίδη, ενώ τραγουδούν οι Φώτης Πολυμέρης και Νίκος Παπαδάκης. Το μοντάζ της ταινίας το έκανε ο ίδιος ο Φίνος.

Προηγούμενο άρθροΤο χατίρι του Φίνου στη Τζένη Καρέζη
Επόμενο άρθροΣεναριακές ατέλειες και χαλαρή σκηνοθεσία