Ανατομία ενός Εγκλήματος: Η σπουδαιότερη σειρά τρόμου

Ανατομία ενός Εγκλήματος
Advertisement

Εμείς οι νεότεροι κάθε φορά που σκεφτόμαστε σειρές μυστηρίου και αστυνομικής δράσης, αυτόματα το μυαλό μας πηγαίνει στη Δέκατη Εντολή, τον Κόκκινο Κύκλο και τις Ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα. Φυσικά, σε αυτό ευθύνεται και η διαμάχη των κατόχων της σειράς με τον ANT1, που κατέληξε σε απαγόρευση επαναπροβολής της σειράς στην τηλεόραση.

Advertisement

Όμως, η σειρά που εγκαθίδρυσε και νομιμοποίησε την συγκεκριμένη κατηγορία σειρών στην Ελληνική τηλεόραση, ήταν η σπουδαία, Ανατομία ενός Εγκλήματος. Σκηνοθετημένη και αυτή από τον ‘’μαιτρ’’ του είδους Πάνο Κοκκινόπουλο, η σειρά που άφησε άφωνο το κοινό με τις τεράστιες ποσότητες αίματος και την έντονη βία, αλλά και με την αφήγηση του Γρηγόρη Βαλτινού.

Η σειρά αποτελούταν από αυτοτελείς ιστορίες, οι οποίες όπως και στη Δέκατη Εντολή, αφηγούνται μία διαφορετική ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα σχετικά με τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στη διάπραξη εγκλήματος. Πολλές ιστορίες αργότερα γυρίστηκαν ξανά στη Δέκατη Εντολή.

Η Ανατομία ενός Εγκλήματος χάρισε μερικά αθάνατα επεισόδια, όπως τον ‘’Μολυβένιο Στρατιώτη’’, στο οποίο ο πρωταγωνιστής Γιάννης Μπέζος φοράει τη στρατιωτική στολή του πατέρα του και σκοτώνει ιερόδουλες, και το Δηλητήριο με τη Χρυσούλα Διαβάτη, ιστορία που γυρίστηκε και στη Δέκατη εντολή με τίτλο ‘’τα αρραβωνιάσματα’’ και τον ‘’Κυνηγό’’ με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο Αλέκο Αλεξανδράκη.

Μοναδική σειρά, αναμφίβολα, που μετέφερε χωρίς παραποιήσεις, τον τρόμο και το έγκλημα στα μάτια του τότε άπειρου τηλεθεατή και τον προετοίμασε παράλληλα, για μία δημιουργία μεταγενέστερων σειρών παρόμοιου είδους.

Το άρθρο επιμελήθηκε η Μαρία Σκαμπαρδώνη.

Προηγούμενο άρθρο12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971
Επόμενο άρθρο13ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1972