Η Ειρήνη Παπά και ο σπουδαίος δίσκος της Ελληνικής ροκ 666

Ειρήνη Παπά
Advertisement

Και όμως, η Ελλάδα μπορεί να καυχηθεί για σπουδαία ροκ αριστουργήματα τα οποία αν και κρυμμένα, παραμένουν διαμάντια και φωτεινά παραδείγματα αληθινής τέχνης μέσα στην εμπορευματοποίηση. Ένας από αυτούς τους δίσκους είναι και ο περίφημος 666 του διάσημου Ελληνικού συγκροτήματος  Aphrodite’s Child, του διάσημου συγκροτήματος της ροκ.

Advertisement

Το 666 αποτελεί το σπουδαίο καλλιτεχνικό πόνημα του Βαγγέλη Παπαθανασίου και ίσως ο σπουδαιότερος στην καριέρα του συγκροτήματος.  Είναι ένας δίσκος αφοσιωμένος στο τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, την Αποκάλυψη η οποία περιγράφει τα γεγονότα που θα συμβούν στη Δευτέρα Παρουσία και το τέλος του κόσμου.

Ένας δίσκος αρκετά πρωτοποριακός στη σύνθεση και τη μουσική, με κομμάτια αρκετά δυναμικά και έντονα, ενώ περιέχει και ένα κομμάτι  ιδιαίτερα περίεργο στο οποίο η ηθοποιός Ειρήνη Παπά απαγγέλει στίχους σε κατάσταση έντονης οργής και υστερίας.

Η ροκ μουσική συνδυάζεται αρμονικά με παραδοσιακά όργανα, απαγγελίες και χρησιμοποίηση πλήκτρων σε προχωρημένη μορφή. Παραμένει ακόμα και σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ της Ελληνικής ροκ σκηνής.

Το άλμπουμ κατηγορήθηκε ως άσεμνο για το τραγούδι  Infinity ή Άπειρο, στο οποίο αναφέρεται η περιβόητη φράση της Αποκάλυψης ‘’ήμουν, είμαι, θα έρθω’’ (I was, I am, I am to come), αλλά η αλήθεια είναι πως στην Αγγλική γλώσσα η μετάφραση είναι ‘’ήμουν, είμαι, θα τελειώσω’’.  Είχε αναφερθεί μάλιστα πως το άλμπουμ ηχογραφήθηκε υπό την επήρεια σαλεπιού, κάτι που οδήγησε σε παρανόηση στο να νομίζουν πολλοί ότι τα μέλη του συγκροτήματος ήταν ναρκομανείς!

Το 666 παραμένει ένα κόσμημα της Ελληνικής ροκ σκηνής, αποτελεί μία απόδειξη πως η Ελληνική σκηνή μπορεί να προσφέρει ποιότητα και βάθος στη μουσική, η οποία μπορεί να παραμείνει διαχρονική. Αξίζει να ακουστεί από όλους.

Το άρθρο επιμελήθηκε η Μαρία Σκαμπαρδώνη.

Προηγούμενο άρθροΗ ηλιογέννητη 1971-1972
Επόμενο άρθροΦρέντυ Γερμανός 1934-1999