Η άγνωστη ιστορία του τραγουδιού Κέρκυρα με το Ποντικονήσι

κερκυρα
Advertisement

Το γνωστό τραγούδι «Κέρκυρα με το Ποντικονήσι» είναι γραμμένο για τις ανάγκες της ταινίας «Η κόμησσα της Κέρκυρας», με πρωταγωνιστές τους αξέχαστους Ρένα Βλαχοπούλου και Αλέκο Αλεξανδράκη.

Advertisement
Η κόμμισα της Κέρκυρας
Σκηνή από την ταινία, “Η κόμησσα της Κέρκυρας”.

Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα της ταινίας και κατόπιν το μοντάζ, οι συντελεστές συγκεντρώθηκαν στο στούντιο της Φίνος Φιλμ, επί της οδού Χίου στην Αθήνα για να τη δουν ολοκληρωμένη.

Σε αυτό το χρονικό σημείο παραγωγής συνηθίζεται να γίνονται κάποιες διορθώσεις στην ταινία αν χρειάζεται. Ακόμη μπορεί να προστεθεί ή να αφαιρεθεί κάποια σκηνή που δεν αρέσει στον σκηνοθέτη.

Η προβολή της ταινίας στο στούντιο γινόταν σε μικρή οθόνη (μόνιτορ) και οι παρευρισκόμενοι εκτός από τους τεχνικούς, ήταν ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλέκος Σακελλάριος, ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός και η Ρένα Βλαχοπούλου.

Όταν τελείωσε η προβολή, ο Σακελάριος έμεινε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, μόνο που διαπίστωσε πως λείπει ένα τραγούδι των τίτλων. – Ε και; Απάντησε ο Κατσαρός. Κανένα πρόβλημα. Θα φτιάξουμε ένα τώρα με θέμα την Κέρκυρα.

Ο Σακελλάριος, που οι δυνατότητές του στο γράψιμο ήταν ως γνωστόν εκπληκτικές, είπε στον Κατσαρό:

«Πες μου μερικές λέξεις που να θυμίζουν την Κέρκυρα».

Ο Κατσαρός απάντησε:

«Ποντικονήσι, Παλαιοκαστρίτσα, Μπενίτσες, Καμάρες».

Δεν πέρασαν 15 λεπτά και ο Σακελάριος είχε γράψει το πρώτο κουπλέ και το ρεφρέν. Η Κόμησσα Της Κέρκυρας.

Έδωσε το χειρόγραφο στον Κατσαρό και εκείνος κάθισε στο πιάνο ακούμπησε τα πλήκτρα και άρχισε να ψάχνει τη μελωδία διαβάζοντας τους στίχους.

Όπως ήταν φυσικό η ψυχή του πέταξε στην αγαπημένη του Κέρκυρα, την ιδιαίτερη πατρίδα του και μια πολύ όμορφη μελωδία ξεχείλισε στο στούντιο της οδού Χίου. Μέσα σε μισή ώρα το τραγούδι των τίτλων ήταν έτοιμο.

Διαβάστε επίσης
Η dream team της ταινίας Πολύ αργά για δάκρυα

Η Βλαχοπούλου ακούγοντάς το ξετρελάθηκε. Το έμαθε σχεδόν στη στιγμή και την άλλη μέρα το τραγούδησε για την ηχογράφηση.

Το τραγούδι αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από τους Κερκυραίους που το έχουν ως ανεπίσημο ύμνο του νησιού και το έχουν κατατάξει μαζί με τα υπόλοιπα παραδοσιακά τους τραγούδια….

Προηγούμενο άρθροΟ Λευτέρης Παπανικολάου και η σχέση του με τον Γιάννη Γκιωνάκη
Επόμενο άρθροΔιαγόρας Χρονόπουλος 1939-2015