Γνώριζες ότι Μέρος 2ο

παππα
Advertisement

Γνώριζες ότι Μέρος 2ο

-Το 1972 η Φίνος Φιλμ ανήγγειλε το γύρισμα του δραματικού μιούζικαλ “Η Μαρκησία του λιμανιού”, σε σενάριο Νίκου Φώσκολου (από το ομώνυμο θεατρικό του έργο που είχε παίξει η Σμαρούλα Γιούλη) και σκηνοθεσία Τάκη Βουγιουκλάκη, με πρωταγωνίστρια τη Ζωή Λάσκαρη. Η ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ, λόγω της κρίσης που είχε πλήξει τότε τον ελληνικό εμπορικό κινηματογράφο.

Advertisement

-Αρχικές επιλογές του παραγωγού Κλέαρχου Κονιτσιώτη για του ρόλους του πιλότου και της ερωμένης του στη σχετικά “τολμηρή” ταινία του “Ψυχή και σάρκα” (γνωστή και ως “Εσύ κι εγώ”) ήταν ο Άγγελος Αντωνόπουλος και η Εύα Άουλιν. Τελικά τους ρόλους έπαιξαν ο Κώστας Πρέκας και η Ντέμπορα Ριντ.

-Η θεατρική επιτυχία του Γεωργίου Ρούσσου “Βασίλισσα Αμαλία” επρόκειτο να μεταφερθεί και στον κινηματογράφο το 1972, ως συμπαραγωγή της Φίνος Φιλμ και του Τζέιμς Πάρις. Πρωταγωνίστρια, βεβαίως, θα ήταν και πάλι η Αλίκη.

-Για τον βασικό γυναικείο ρόλο της ταινίας “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο” (1965) του Βασίλη Γεωργιάδη είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η Ειρήνη Παπά, η οποία, όμως, τότε, ήταν ήδη μια καθιερωμένη διεθνής σταρ και ο Φίνος δεν μπορούσε πλέον να καλύψει τις οικονομικές της απαιτήσεις, με αποτέλεσμα να πάρει τον ρόλο η Μαίρη Χρονοπούλου. Στο ίδιο φιλμ τον ρόλο που έπαιξε ο Γιάννης Βόγλης ήταν να παίξει ο Γιώργος Φούντας.

-Το 1972 η Φίνος Φιλμ ανήγγειλε το γύρισμα του κατοχικού δράματος “Οφθαλμόν αντί οφθαλμού””, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Φώσκολου, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο. Η ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ.

-Στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου “Οι ουρανοί είναι δικοί μας” (1953), οι αρχικές επιλογές του Φίνου για τους ρόλους που τελικά έπαιξαν η Αντιγόνη Βαλάκου, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ήταν η Έλλη Λαμπέτη, ο Δημήτρης Χορν και ο Γιώργος Παππάς.

-Ο ρόλος της Ασπασίας στην ιστορική ταινία “Ιπποκράτης και δημοκρατία” (1972) είχε αρχικά προταθεί στην Έλλη Λαμπέτη, η οποία, όμως, αρνήθηκε. Έτσι τον ρόλο πήρε η Μαίρη Χρονοπούλου.

Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε αρνηθεί τον βασικό γυναικείο ρόλο στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου “Χαμένα όνειρα” (1961), γιατί τον είχε θεωρήσει άκρως καταθλιπτικό. Έτσι στο πλευρό του Παπαμιχαήλ έπαιξε (υπέροχα) η Αντιγόνη Βαλάκου.

-Το 1981 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε αναγγείλει την πρόθεσή του να μεταφέρει στον κινηματογράφο το μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή “Το τρίτο στεφάνι”, με πρωταγωνίστριες τη Μελίνα Μερκούρη και την Ειρήνη Παπά. Δυστυχώς, αυτό το εκπληκτικό σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ!

Προηγούμενο άρθροΓνώριζες ότι Μέρος 16ο
Επόμενο άρθροΓνώριζες ότι Μέρος 17ο