Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία ανθρώπου

ptoti fotografia 1
ptoti fotografia 1
Advertisement

Διά χειρός Λουί Νταγκέρ τραβήχτηκε η πρώτη φωτογραφία στην ιστορία, που απεικονίζει μία αναγνωρίσιμη ανθρώπινη μορφή. Ηταν το 1838, στους δρόμους του Παρισιού, όταν ο Γάλλος εφευρέτης πέτυχε κάτι που κανείς άλλος δεν είχε καταφέρει.

Advertisement

Ο άνθρωπος, σύμφωνα με το iefimerida, φαίνεται κάτω αριστερά στη φωτογραφία, στο πεζοδρόμιο και του γυαλίζουν τα παπούτσια. Ο χρόνος έκθεσης για την εικόνα ήταν περίπου επτά λεπτά και παρότι ο δρόμος θα ήταν ιδιαίτερα πολυσύχναστος εκείνη τη στιγμή, φαίνεται έρημος. Ο,τι κινούνταν ήταν πολύ γρήγορο για να καταγραφεί στην πλάκα.

Μοναδική εξαίρεση αυτός ο άνδρας, που έμεινε ακίνητος αρκετά ώστε να εμφανιστεί στη φωτογραφία. Ο άνθρωπος που του καθαρίζει τα παπούτσια είναι επίσης ορατός, αν και όχι ευδιάκριτα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Mashable.

Οπως κάθε νταγκεροτυπία- όπως έμεινε γνωστή η πρώτη πρακτική και εμπορική φωτογραφική διαδικασία που παρουσίασε ο Νταγκέρ- η φωτογραφία ήταν κατοπτρική αναπαράσταση. Ο ίδιος ο Γάλλος εφευρέτης την έβλεπε με αυτό τον τρόπο.

Αν και ο άνδρας που στέκεται όρθιος και εκείνος που του καθαρίζει τα παπούτσια είναι οι πιο αναγνωρίσιμες ανθρώπινες μορφές, μία λεπτομερή εξέταση της φωτογραφίας αποκαλύπτει κι άλλους, όπως δύο γυναίκες με ένα καρότσι και το πρόσωπο ενός παιδιού σε παράθυρο κτιρίου μεταξύ άλλων.

Προηγούμενο άρθροΣτράτος Παγιουμτζής (1904-1971)
Επόμενο άρθροΜάριος Πλωρίτης (1919-2006)