Πρόβα Νυφικού του Κώστα Κουτσομύτη

R 6560599 1423834614 5118.jpeg 2
R 6560599 1423834614 5118.jpeg 2
Advertisement

Ήταν 6 Οκτωβρίου του 1995, όταν στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 έκανε πρεμιέρα η «Πρόβα Νυφικού», η τηλεοπτική σειρά που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της συγγραφέως Ντόρας Γιαννακοπούλου και σκηνοθέτησε με πολύ μεγάλη επιτυχία ο Κώστας Κουτσομύτης.

Advertisement

Κώστας Κουτσομύτης

Ο Κώστας Κουτσομύτης υπήρξε ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών, από την εποχή του “Αγνώστου Πολέμου”, όταν συνεργαζόταν με τον επίσης σπουδαίο Νίκο Φώσκολο.

Γεννημένος στα Γρεβενά το 1938, σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης και το 1965 γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία.

Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε μέσα στη Φίνος Φιλμ ως βοηθός σκηνοθέτη ενώ το 1987 γύρισε τη μοναδική μεγάλου μήκους ταινία του «Ο Κλοιός», η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Στην τηλεόραση ο Κώστας Κουτσομύτης ασχολήθηκε κυρίως με τη μεταφορά λογοτεχνικών έργων αφήνοντας την σκηνοθετική του σφραγίδα και την ποιότητα του.

Η «Πρόβα Νυφικού» γυρίστηκε σε 25 επεισόδια με τη συμμετοχή σπουδαίων ηθοποιών. Ανάμεσα τους οι:  Γρηγόρης Βαλτινός, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Πέμυ Ζούνη, Φίλιππος Σοφιανός, Έφη Ροδίτη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ζωζώ Ζάρπα, Άντζελα Γκερέκου, Αλεξανδριανή Σικελιανού, Ανδρέας Βουτσινάς και άλλοι.

Το βιβλίο της Ντόρας Γιαννακοπούλου και η μουσική της σειράς…

Η σειρά αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό και ο Κουτσομύτης απέδωσε εύστοχα το κλίμα της μεσοπολεμικής Ελλάδας αλλά και τον καιρό της Κατοχής, μέσα από μια ιστορία με έξυπνους διαλόγους και γρήγορη πλοκή. Το σενάριο του επίσης σπουδαίου Βαγγέλη Γκούφα βασίστηκε στο βιβλίο της Ντόρας Γιαννακοπούλου.

Οι τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων της έγιναν όλες από τον Κώστα Κουτσομύτη. Την “Πρόβα Νυφικού” ακολούθησε ο “Μεγάλος Θυμός”(1998) και οι “Τρείς Χήρες”(2001).

Η μουσική και τα τραγούδια της “Πρόβας Νυφικού”, γραμμένα από τον Βασίλη Δημητρίου, κυκλοφόρησαν  το 1996 σε δίσκο 33 στροφών από την εταιρεία Minos, με τη συμμετοχή της Μαρινέλλας και της Πέμυς Ζούνη.

Του Ηλία Δ.Τάσκου.

Προηγούμενο άρθροΩραία μου Αλίκη
Επόμενο άρθροΔεύτερος ρόλος Μέρος 1ο