Ο Νίκος Παπάζογλου και οι Olympians

nikos papazoglou
nikos papazoglou
Advertisement

Νίκος Παπάζογλου – Olympians

Τέλη του 1966. Οι Olympians έχουν ήδη βάλει τη σφραγίδα τους στο ελληνικό πεντάγραμμο, ως πρωτοπόροι στο είδος τους. Ορισμένες από τις μεγάλες επιτυχίες τους έχουν κυκλοφορήσει («Τρόπος», «Το σχολείο», «Συγνώμη») και η δημοφιλία τους σημειώνει διαδοχικά limit-up.

Advertisement

Eίναι όμως η εποχή που ο Πασχάλης πρέπει να τους εγκαταλείψει για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του στην Αεροπορία. Η μπάντα αναζητά αντικαταστάτη. Μεταξύ αυτών που δοκιμάζει είναι και ένας 19χρονος ροκάς, που κάνει τα πρώτα βήματά του στο χώρο.

Ο ταλαντούχος πιτσιρικάς τραγουδούσε μόνο ξένο ρεπερτόριο (Beatles, Lovin’, Spoonful κ.λ.π.), ήταν κατά βάση ταγμένος στους Rolling Stones και δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με ελληνικό στίχο. Το όνομα αυτού, Νίκος Παπάζογλου.

Ο αείμνηστος τραγουδοποιός και ερμηνευτής ήταν αυτός που κάλυψε το κενό του Πασχάλη στο γκρουπ από τις αρχές του ’67 και για τον ένα επόμενο χρόνο. Για την ακρίβεια το έκανε κατά το 50%, διότι για τα ελληνικά τραγούδια του γκρουπ επιλέχθηκε και δεύτερο άτομο, ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Το συγκρότημα εμφανιζόταν τότε στο club «Χαβάη» της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου και υπάρχει η μοναδική ηχογράφηση με τη φωνή του Παπάζογλου (αυτός είναι στην κεντρική φωτ.) ως μέλος των «Olympians». Για τις ανάγκες ηχογράφησης στο studio και την κυκλοφορία νέων τραγουδιών, ο Πασχάλης δήλωνε «παρών», παίρνοντας άδειες από την Αεροπορία.

«Έβαλε κι ο Νίκος τη σφραγίδα του στις ζωντανές μας εμφανίσεις. Δεν ξέρω αν ήταν λάθος ή όχι, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε ηχογραφήσει κάποια τραγούδια και με το Νίκο. Όμως έδειχνε κολλημένος με τους Rolling Stones και είχε μία αντιπάθεια στα ελληνικά τραγούδια», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο πιανίστας και ιδρυτικό μέλος των Olympians, Άλκης Κακαλιάγκος.

Προηγούμενο άρθροΟ Αριστοτέλης Ωνάσης και το πλωτό ανάκτορο του
Επόμενο άρθροΤρεις ψηλές γυναίκες του Βασίλη Δημητρίου