Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής ένας σπουδαίος επιστήμονας

konstantinos karatheodoris
konstantinos karatheodoris
Advertisement

Και ενώ όλοι γνωρίζουν τον Albert Einstein οι περισσότεροι, δυστυχώς, αγνοούν το όνομα του κορυφαίου Έλληνα επιστήμονα που τον ενέπνευσε και υποκλίθηκε μπροστά του. Τον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Ένα επιστήμονα που δεν έχουμε αναγνωρίσει όπως πραγματικά του άξιζε.

Advertisement

Ο Καραθεοδωρή (διότι αυτή είναι η σωστή χρήση του επιθέτου), υπήρξε σημαντικός μαθηματικός ο οποίος διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, με σημαντική προσφορά στα Μαθηματικά, τη Φυσική και την Αρχαιολογία. Ο Καραθεοδωρή ήταν Γερμανός ελληνικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1873 και πέθανε το 1950. Η μεγάλη κλίση του στα μαθηματικά φάνηκε από νωρίς με την πρώτη θέση που κατάφερε να κερδίσει και μάλιστα δύο φορές σε διαγωνισμό μαθηματικών.

Σε ηλικία 27 ετών άφησε το επάγγελμα του μηχανικού, επέστρεψε στη Γερμανία και αφοσιώθηκε στις σπουδές του στα Μαθηματικά. Υπήρξε καθηγητής σε μερικά από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια της Γερμανίας και, μάλιστα, απέκτησε τη φήμη του σπουδαιότερου μαθηματικού σε ολόκληρη τη χώρα. Σταθμοί στη ζωή του υπήρξαν οι γνωριμίες του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο όταν μετέβη το 1895 στο θείο του στα Χανιά. Και η δεύτερη με τον Albert Einstein με τον οποίο ανέπτυξε και φιλική σχέση. Ο Καραθεοδωρή τον καθοδήγησε στην περίφημη θεωρία του Χωροχρόνου, της Σχετικότητας και είναι τεράστια αδικία που το όνομά του δεν απέκτησε την ίδια φήμη.

Ο Καραθεοδωρή όπως και ο Παπανικολάου (εφευρέτης του τεστ Παπ), ανήκουν στους Έλληνες που διέπρεψαν εκτός Ελλάδας και δεν αναγνωρίστηκαν όπως τους άξιζε.

Το άρθρο επιμελήθηκε η Μαρία Σκαμπαρδώνη.

Προηγούμενο άρθροΨάχνοντας για την Πηνελόπη 1981-1982
Επόμενο άρθροΜερικές από τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη