30.4 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Νίκος Σταυρίδης: Το μεγάλο του παράπονο

Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν ένας σπουδαίος κωμικός...

Το ανθρωπάκι: Αχ βρε Κική τι με κάμεις

"Το ανθρωπάκι" είναι μία από τις αγαπημένες...

Η σπουδαία Ρίτα Σακελλαρίου

Η σπουδαία Ρίτα Σακελλαρίου μέσα σε 65 μόνο χρόνια ζωής, πρόλαβε να κάνει δύο γάμους, πέντε παιδιά,να ζήσει κατοχή, εμφύλιο, να µείνει ορφανή από πατέρα, να δουλέψει στη χωµατερή, να παντρευτεί 14 χρονών, να ερωτευτεί και να γράψει ιστορία στην ελληνική μουσική µε τα τραγούδια της. Γεια σου Ρίτα, ιστορία µου αμαρτία µου της φώναζε ο κόσμος που την λάτρευε.

Η μητέρα της ήταν από τη Σμύρνη, στην Κάλυµνο γνωρίστηκε με τον πατέρα της και πήγαν στην Κρήτη, στη Σητεία, για μια καλύτερη ζωή. Εκεί γεννήθηκε η Ρίτα, αλλά όταν ήταν ακόμα πολύ μικρή, ήρθαν στο Κερατσίνι. Ο πατέρας της ήταν τσαγκόρης, αριστερός και βοηθούσε πολύ κόσμο. Στην κατοχή τον έπιασαν οι Γερµανοί.

Η σπουδαία Ρίτα Σακελλαρίου
Η Ρίτα Σακελλαρίου με το Κώστα Βουτσά.

Μία μέρα πριν να τον εκτελέσουν, η μητέρα της πήρε την ίδια μαζί με τα δύο της αδέλφια, πήγε στον Γερμανό αξιωματικό και του είπε: Εγώ θα αφήσω τα παιδιά εδώ και ό,τι θέλετε κάντε τα. Την επόμενη μέρα ο πατέρας της γύρισε ελεύθερος στο σπίτι. Σκοτώθηκε από Έλληνες το 1947 στην Κρήτη.

Από 11 χρονών, η Ρίτα αναγκάστηκε να δουλέψει. Πούλαγε ψωμί μαζί µε τη μαμά της. Στα 14 της, παντρεύεται -αφού το θέλει η µαμά µου- και αποκτά δύο παιδιά, τον Τάκη και την Πόπη. Και µετά χώρισαν. .. Στα 16 της χωρισμένη µε δύο παιδιά, δουλεύει στα λιπάσματα, στον Παπαστράτο, στα σκουπίδια στη χωματερή. .. Με μια μάσκα, μάζευε σκουπίδια για ένα τάληρο την ημέρα. Μέχρι που μια παρέα παιδιών, την πήραν μαζί τους να τραγουδήσει Σαββατοκύριακα στο Πέραμα. 10 δραχµές μεροκάµατο! Και τότε άρχισαν όλα.

Ανεβάζει το μεροκάματο στις 15 δραχμές, περνάει από ακρόαση και παίρνει άδεια, ο Χρυσίνης τις δίνει τα πρώτα της τραγούδια -Αγορά του Πειραιά και Μανούλα σε βασάνισα- ο Τσιτσάνης κι ο Παπαϊωάννου την παίρνουν μαζι τους στο Φαληρικό στις Τζιτζιφιές και το µεροκάματο έχει φτάσει 75 δραχµές. Η κυρά-Καλλιόπη, η µάνα της, τότε άρχισε να παραδέχεται ότι η Σακελλαρίου που τραγουδάει έιναι η κόρη της. Μέχρι εκείνη τη στιγµή έλεγε: Είναι µια µακρινή συγγένισα του αντρός µου.

Με Τσιτσάνη και Παπαϊωάννου δουλεύει οκτώ χρόνια και συµµετέχει σε ελληνικές ταινίες. Ένα βραδυ στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο που τραγουδαει με τον Τσιτσάνη, γνωρίζει τον δεύτερο άντρα της. Κεραυνοβόλος έρωτας -22 χρονών εκείνος, παλαιστής- και μετά από ένα χρόνο παντρεύονται.

Η Ρίτα Σακελλαρίου, αν και έχει μεγάλη επιτυχία, παίρνει 500 δραχµές μεροκάματο και ο κόσμος πηγαίνει στα κέντρα να την ακούσει, δεν έχει γίνει ακόμα η φίρμα με το όνομά της στη μαρκίζα. Μέχρι το 1971 που ακούγεται το Ιστορία µου αµαρτία µου.

Το τραγούδι, Ιστορία µου αµαρτία µου, έχει τη δική του ιστορία. Ήταν μια φράση της Ρίτας, που την φώναζε την ώρα που τραγουδούσε. Ο Ψυχογιός και ο Μανισαλής την έκαναν τραγούδι και ο κόσμος πήγαινε στο κέντρο και της έλεγε να το τραγουδήσει. ΄Ηταν ήδη µεγάλο σουξέ πριν γίνει δίσκος το 1973. Την ίδια χρονιά ακούγεται και στο κλασικό θρίλερ Εξορκιστής.

Από το δεύτερο γάμο της, αποκτά τρία αγόρια -τον Σάββα, τον Μανόλη και τον Αλέξη- και το Κουίν ΑΝ, το μαγαζί που ανοίγει με το σύζυγό της και κρατάει τα πρωτεία στη διασκέδαση για πέντε χρόνια. Μετά διαλύθηκε και το µαγαζί και ο γάμος τους. Από τα βάσανα και τις στενοχώριες, η Ρίτα βρίσκει διέξοδο στο φαγητό. Παίρνει όµως την απόφαση, τρώει για τέσσερις μήνες μόνο γιαούρτι και πίνει νερό σκέτο, βάφει το μαλλί ξανθό και βγαίνει ανανεωμένη στην πίστα.

Αρχίζει τότε, η δεύτερη περιόδος στην καριέρα της Ρίτας. Μετά τα βαριά λαϊκά και τα ρεµπέτικα, μπαίνουν στο ρεπερτόριό της και τραγούδια που αντιπροσωπεύουν την εποχή, ίσως όμως όχι τη Ρίτα Σακελλαρίου. Εκείνη, με το μεγαλείο της φωνής της, τα κάνει επιτυχίες και µένουν διαχρονικά στο χρόνο.

Στην περιόδο αυτή, η Ρίτα Σακελλαρίου θα αφήσει εποχή και µε τις αυθόρμητες ατάκες της είτε σε συνεντεύξεις είτε στα µαγαζιά που τραγουδά. Το “Σ΄άρεσε που µ΄άρεσε χρυσό µου;” είναι μία από αυτές. Άλλες αλησµόνητες φράσεις: “Ειµαι ένα µωρό δικέ µου”, “Εγώ δεν ξέρω άσχημους άντρες “, “Είµαι µια µάνα καφούρα για τα παιδιά µου “, “Ο έρωτας είναι άγγιγµα µέχρι τα µπούνια”, “Η συμβουλή µου για τις Ελληνίδες είναι λιγότερο φαΐ και περισσότερο σεξ”, “Το πιο κουλτουριάρικο βιβλίο που έχω διαβάσει είναι η Σύνοψη “, “Δεν ψάχνω άντρα για να του κάνω χαμοµήλια, θέλω να τον γλεντήσω “, “Είµαι φεµινίστρια, αλλά ειµαι και γυναίκα”, “΄Θέλω να γνωρίσω την Τίνα Τάρνερ να µιλήσουµε για τεκνά”, “Τα βεντετιλίκια είναι για τις δήθεν ανερχόµενες, που µια ζωή ανέρχονται και ποτέ δεν έχουν φτάσει ” και πόσες άλλες.

Το τέλος ήρθε πολύ γρήγορα για την Ρίτα Σακελλαρίου.6 Αυγούστου 1999, η µεγάλη φωνή σίγησε για πάντα. . .

Τα τραγούδια που μας άφησε κληρονομιά -Αυτός ο άνθρωπος, Ιστορία µου αµαρτία µου, Ένα τραγούδι πες µου ακόµα, Αδιαφορία, Αν κάνω άτακτη ζωή, Αρέσω, Αχαριστία, Αυτός ο έρωτας αυτό το αγόρι, Γόρδιος Δεσµός, Έχω κι εγώ τα δικά µου, Σώσε µε, Εγώ δεν πάω μέγαρο, Είναι γάτα, Θέλω να κάνω ταραχή, Μέρα μου γιατί νύχτωσες, Ψηλέ στο ύψος σου, Τι σου βρίσκω κ.α.-θα μας την θυμίζουν Κάθε Ηλιοβασίλεμα.

Το άρθρο επιμελήθηκε η Άννα Κούρτη.

Σωτήρης Μουστάκας: Αφιέρωμα σε ένα μεγάλο ηθοποιό

Ο Σωτήρης Μουστάκας ήταν από τους πρώτους ηθοποιούς της κλασικής επιθεώρησης, καλός κωμικός κι...

Όσα δεν γνωρίζαμε για την Ειρήνη Κουμαριανού

Η Ειρήνη Κουμαριανού γεννήθηκε στο Γαλάτσι το 1931 και υπήρξε αρχικά μαθήτρια του Ελληνικού...

Θέμης Μάνεσης: Ο μάγκας, Μένιος Τσαπάρας

Πρόκειται για έναν ηθοποιό ο οποίος κατέκτησε το ελληνικό κοινό και έκανε μεγάλη επιτυχία...

Όλγα Καρλάτου: Από ηθοποιός δικηγόρος στις Βερμούδες

Η Όλγα Καρλάτου υπήρξε μία από τις ομορφότερες διεθνείς Ελληνίδες ηθοποιούς, μία από τις...