Γιοβάννα 1938-

Γιοβάννα
Advertisement

Η Γιοβάννα (Ιωάννα Φάσσου-Καλπαξή), είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια.

Advertisement

Είναι κόρη του ζωγράφου Κώστα Φάσσου και γεννήθηκε στην Αμαλιάδα στις 14 Νοεμβρίου 1938.

Κατάγεται από τα Καλάβρυτα και  σπούδασε όπερα στο Ωδείο Αθηνών, από που πήρε το δίπλωμα της με άριστα και βραβείο.

Παράλληλα, μαθήτρια γυμνασίου ακόμα, και ύστερα από εξετάσεις, άρχισε με τη μεγάλη ορχήστρα της Ελληνικής ραδιοφωνίας εκπομπές ελαφρού τραγουδιού, το οποίο τελικά και την κέρδισε.

ΗΓιοβάννα έλαβε μέρος σε πολλά φεστιβάλ του είδους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – βραβευμένη κάθε φορά -, όπως στο διεθνές φεστιβάλ Πολωνίας, στο οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Αμέσως μετά, και επί τρία συνεχόμενα χρόνια, κλήθηκε για κονσέρτα με ορχήστρα τριάντα πέντε οργάνων στην τότε Σοβιετική Ένωση, όπου και έγινε είδωλο.

Γιοβάννα 1938-
ΗΓιοβάννα.

Τα κονσέρτα αυτά, από την Πετρούπολη μέχρι τον Καύκασο, ανήλθαν στα εκατόν πενήντα.

Για δυο χρόνια επίσης συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό της Γενεύης, τον οποίο και εκπροσώπησε στις συναυλίες musique aux Champs Elysees σε όλη την Ευρώπη.

Ακόμη, ύστερα από εξετάσεις και αυτή την φορά, εκπροσώπησε την Ελβετία στη Εurovision αποσπώντας τις περισσότερες ψήφους στα γαλλόφωνα κράτη.

ΗΓιοβάννα ηχογράφησε δίσκους στην Ελλάδα, στη Γερμανία – όπου και απέκτησε fan club – στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Σοβιετική Ένωση, στην οποία οι πωλήσεις τους ανήλθαν σε εκατομμύρια.

Τραγούδια ερμήνευσε και σε κινηματογραφικές ταινίες και ειδικότερα το “Τι κρίμα” στην ταινία “Πονεμένη μητέρα” (1962), το “Γαρύφαλλα σκορπώ” στην ταινία “Η Ελληνίδα και ο Έρωτας” (1962), το “Ποιος” (Μείνε αγαπημένε) στην ταινία “Ο Δρόμος με τα Κόκκινα Φώτα” (1963) και το “Le ciel est une plage” στην ταινία “Εκλαψα πικρά για σένα” (1964).

Το 1966 ερμηνευσε το τραγουδι “Tbiliso” σε μουσική Revaz Lagidze και στιχους Petre Bagration – Gruzinski στην Γεωργιανή κινηματογραφική ταινία, “Συνάντηση στο βουνό”.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2015 βραβεύτηκε από τον όμιλο για την Unesco Τ.Λ.Ε.Ε, για την συνολική της προσφορά στον πολιτισμό, σε τελετή που έλαβε χώρα στο ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Και κάποτε η σελίδα της ζωής της γύρισε.

ΗΓιοβάννα παντρεύτηκε τον δικηγόρο Δημήτρη Καλπαξή και έκτοτε τραγουδούσε μόνο επιλεκτικά.

Γιοβάννα: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1956Το καμπαρέ της νύχτας
1962Η Ελληνίδα και ο έρωτας
1962Πονεμένη μητέρα
1963Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα
1964Έκλαψα πικρά για σένα
1965Φτωχολογιά
1967Ερασταί του μεσαίου τοίχου
1991Άντε γεια

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΚέλλυ Σακάκου 1945-2017
Επόμενο άρθροΜια σπάνια συνέντευξη που προκαλεί αίσθηση