Γιώργος Αρβανίτης 1941-

Γιώργος Αρβανίτης
Advertisement

Καταξιωμένος στο χώρο του ο Γιώργος Αρβανίτης, μόνιμος κάτοικος Γαλλίας από το 1989, κατάφερε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο να αλλάξει πολλά πράγματα στην κινηματογραφική φωτογραφία.

Advertisement

Συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου, από την πρώτη ταινία του σκηνοθέτη, εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του κινηματογράφου στα στούντιο της Φίνος Φιλμ.

Γεννήθηκε στο Δίλοφο Φθιώτιδος στις 22 Φεβρουαρίου του 1941, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια κοντά σε συγγενείς του στη Νέα Πεντέλη, με γονείς θύματα του εμφυλίου, και τελείωσε τεχνικό λύκειο με ειδίκευση ηλεκτρολόγος.

Arvanitis

Από το 1958 άρχισε να εργάζεται σαν οπερατέρ και το 1966 ο Φίνος του εμπιστεύτηκε τη διεύθυνση φωτογραφίας σε ταινία του, κρατώντας τον αποκλειστικά κοντά του ως το 1972. Από τότε, σίγουρος πια για τις επαγγελματικές ικανότητες του, ο Αρβανίτης αναζήτησε νέους ορίζοντες, και συνέχισε σαν ελεύθερος επαγγελματίας.

Έγινε περιζήτητος και συνεργάστηκε με τους καλύτερους σκηνοθέτες ταινιών ποιότητας – Αγγελόπουλο, Βούλγαρη, Κακογιάννη, Ντασέν, Τσιώλη, και άλλους – καταφέρνοντας σύντομα να κερδίσει πολλά βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σαν διευθυντής φωτογραφίας.

Αν και στην Ελλάδα εργάστηκε σε 60 και πλέον ταινίες, το 1989 αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Γαλλία. Από τότε εργάζεται εκεί σαν διευθυντής φωτογραφίας, συμμετέχοντας σε 44 ταινίες, που από μερικές κατέκτησε 6 διεθνή βραβεία.

Οι θέσεις που έχει κερδίσει στη Γαλλία σαν διευθυντής φωτογραφίας, όπως στη Γαλλική Ένωση Διευθυντών φωτογραφίας, στην Ακαδημία Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ακαδημία Τέχνης και Τεχνικής του Κινηματογράφου και στην Ανώτερη Εθνική Σχολή Επαγγελμάτων Εικόνας και Ήχου, αποτελούν συμπληρωματικά δείγματα της διεθνούς καταξίωσής του.

Προηγούμενο άρθροΌταν τράβηξε μόνος του τα καλώδια που τον κρατούσε στη ζωή
Επόμενο άρθροΚώστας Καπνίσης