Οι μέρες Χριστουγέννων στην παλιά Αθήνα

παλιά Αθήνα
Advertisement

Όπως κάθε Χριστούγεννα, έτσι και φέτος η Αθήνα έβαλε τα καλά της. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος, λαμπιόνια παντού και μουσικές στους δρόμους. Οι σημερινές, όμως, εικόνες δε θυμίζουν πολλά από τις παλιότερες εποχές.

Advertisement

Τότε, τη δεκαετία του ‘50, που ο στολισμός ήταν αρκετά περιορισμένος και οι άνθρωποι έπαιρναν ευχαρίστηση με πολύ απλά πράγματα. Η γνώριμη εικόνα του τροχονόμου με τα δώρα στο κουβούκλιό του ή η άφιξη του Αη Βασίλη με αυτοκίνητο στους κεντρικούς δρόμους στην Αθήνα. Την τιμητική τους είχαν τα μαγαζιά που πουλούσαν μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Δε γέμιζαν μόνο οι βιτρίνες αλλά στήνονταν ολόκληροι πάγκοι έξω από τα «καλά ζαχαροπλαστεία».

Ο κόσμος έβγαινε στις αγορές για να κάνει τα ψώνια του παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Οι αγορές αφορούσαν κυρίως πράγματα για το γιορτινό τραπέζι και όχι ρούχα, καλλυντικά ή άλλα τέτοιου είδους αντικείμενα. Το κρέας ήταν το πρώτο πράγμα που αγοραζόταν. Ήταν ένα είδος πολυτέλειας. Εκείνη την εποχή πολλοί έτρωγαν κρέας μια φορά το μήνα, άλλοι ακόμη πιο σπάνια. Έτσι η αγορά κρέατος ήταν το σήμα κατατεθέν ενός εορταστικού τραπεζιού.

Τις αμέσως επόμενες δεκαετίες το γιορτινό κλίμα στην Αθήνα άρχισε να γίνεται πιο έντονο. Αυτό που κυριαρχούσε ήταν ο πολύχρωμος διάκοσμος και τα λαμπιόνια σε κάθε γωνιά του κέντρου της πόλης. Η παλιά Αθήνα γινόταν ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο λούνα παρκ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και σημείο κατατεθέν ήταν το Μινιόν. Τραβούσε τα βλέμματα και προσέλκυε πλήθος κόσμου. Οι καταναλωτές δεν περιορίζονται πια μόνο στα απολύτως απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι. Αρχίζουν να ξοδεύουν χρήματα σε δώρα και σε προσωπικά είδη όπως ρούχα και αξεσουάρ.

Το μόνο που θυμίζει πλέον την παλιά Αθήνα είναι οι φωτογραφίες που έχουν απομείνει. Κοιτάζοντας τις ασπρόμαυρες και αργότερα τις έγχρωμες φωτογραφίες βλέπεις μια άλλη εποχή. Άλλη τη χαρακτηρίζουν πιο αθώα, πιο γνήσια. Άλλοι νιώθουν νοσταλγία και αποζητούν να ξαναζήσουν τέτοιες εποχές. Το σίγουρο είναι ότι οι φωτογραφίες αυτές σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Στην παλιά Αθήνα μιας άλλης εποχής…

43d0815f45632793d402244e56aa057a 1
Στη Βαρβάκειο Αθήνα, δεκαετία ’50. Φωτογραφία Δημήτρης Χαρισιάδης.
5 18 4 1
Αφοί Λαμπρόπουλοι, Αθήνα 1950-1960. Φωτό: Κώστας Μπαλάφας/Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.
06 2 2 1
Αθήνα. Δεκέμβριος 1960. Φωτο: Κώστας Μπαλάφας/ Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.
05 2 3 1
Κουραμπιέδες, 80 δραχμές η οκά. Φωτό: Βούλα Παπαϊωάννου/ Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.
04 2 3 1
Δεκέμβριος 1948.
03 3 2 1
Άγιος Βασίλης έρχεται τη δεκαετία του ’50. Φωτο: Δημήτρης Χαρισιάδης / Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.
02 2 5 1
Οι τροχονόμοι και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα δώρα τους. Φωτογραφία από τη συλλογή Νίκου Πολίτη, Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου.
1 21 4 1
Παιδιά από την Πρόνοια υποδέχονται τον Αϊ-Βασίλη, τη δεκαετία του ’60. Φωτό: Δημήτρης Α. Χαρισιάδης/ Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.
01 4 3 1
Τρίγωνα-κάλαντα μπροστά από την Ακαδημία, δεκαετία 1950. Φωτό: Κωνσταντίνος Μεγαλοκονόμος/ Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.
23 3 3 1
Κάλαντα κάπου στην Αττική, 1950. Φωτο: Βούλα Παπαϊωάννου/Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.
eolu athina haftia to 1948 1
Αιόλου στα Χαυτεία το 1948.
Προηγούμενο άρθροΜατωμένα Χριστούγεννα 1951-1952
Επόμενο άρθροΗ χριστουγεννιάτικη κάρτα με την αφιέρωσή της Αλίκης Βουγιουκλάκη