Βολανάκη Ντόρα

on

Η Ντόρα (Δώρα)  Βολανάκη γεννήθηκε 1915 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αλλά και στη Γαλλική Ακαδημία και στο Βρετανικό Ινστιτούτο.
Ασχολήθηκε επίσης με την μετάφραση αισθητικών δοκιμίων (Η ζωή μου στην τέχνη, Στανισλάβσκι) και θεατρικών έργων.

Διασκεύασε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1933 και το 1935 έγινε μέλος του ΣΕΗ.

Από το 1943 μέχρι το τέλος της Κατοχής, ήταν βασικό στέλεχος του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Αργότερα και για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με το θίασο του δασκάλου της, Δημήτρη Ροντήρη, και με πολλούς θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών.

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών, στις 12/5/1998.

Φιλμογραφία
Το Βλέμμα του Οδυσσέα  (1995) [γηραιά γυναίκα]
…Και Δυο Αυγά Τουρκίας  (1987) [γιαγιά]
120 Ντεσιμπέλ (1987)
Ο Μελισσοκόμος  (1986)
Βαριετέ  (1985)
Ταξίδι στα Κύθηρα   (1984) [Κατερίνα]
Οι Απόμαχοι (1983)
Οι Απέναντι  (1981) [Αρετή Χούμη]
Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια (1981) [Έμυ]
Ο Ανθρωπος με το Γαρύφαλλο (1980)
Ταξίδι του Μέλιτος  (1979)
Ερωτικές Στιγμές (1972)
Ο Θάνατος του Αλέξανδρου  (1966) [μητέρα του Αλέξανδρου]
Αμφιβολίες  (1964) [Ισμήνη]
Προδοσία  (1964)
Κατηγορούμενος… ο Ερως (1962)
Σας ζητούν στο τηλέφωνο (1934)

Προηγούμενο άρθροΒοζικιάδου Έλλη
Επόμενο άρθροΒουλαλάς Τάκης
Ελληνικός Κινηματογράφος Βολανάκη Ντόρα
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
58,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,939ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,081ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δείτε και αυτα

Καζιάνη Τόνια Βολανάκη Ντόρα

Καζιάνη Τόνια

Η Τόνια Καζιάνη γεννήθηκε το 1945 στην Κέρκυρα (άλλη πηγή αναφέρει την Άνδρο). Υπήρξε σύζυγος του ηθοποιού Γιώργου Τζώρτζη με τον οποίο απέκτησε μια κόρη,...
Ζερβός Παντελής Βολανάκη Ντόρα

Ζερβός Παντελής

Αδριανού Άννα Βολανάκη Ντόρα

Αδριανού Άννα

Λιάσκου Χλόη Βολανάκη Ντόρα

Λιάσκου Χλόη