Ελληνικός Κινηματογράφος Βολανάκη Ντόρα
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
Προηγούμενο άρθροΒοζικιάδου Έλλη
Επόμενο άρθροΒουλαλάς Τάκης

Βολανάκη Ντόρα

Η Ντόρα (Δώρα)  Βολανάκη γεννήθηκε 1915 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αλλά και στη Γαλλική Ακαδημία και στο Βρετανικό Ινστιτούτο.
Ασχολήθηκε επίσης με την μετάφραση αισθητικών δοκιμίων (Η ζωή μου στην τέχνη, Στανισλάβσκι) και θεατρικών έργων.

Διασκεύασε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1933 και το 1935 έγινε μέλος του ΣΕΗ.

Από το 1943 μέχρι το τέλος της Κατοχής, ήταν βασικό στέλεχος του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Αργότερα και για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με το θίασο του δασκάλου της, Δημήτρη Ροντήρη, και με πολλούς θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών.

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών, στις 12/5/1998.

Φιλμογραφία
Το Βλέμμα του Οδυσσέα  (1995) [γηραιά γυναίκα]
…Και Δυο Αυγά Τουρκίας  (1987) [γιαγιά]
120 Ντεσιμπέλ (1987)
Ο Μελισσοκόμος  (1986)
Βαριετέ  (1985)
Ταξίδι στα Κύθηρα   (1984) [Κατερίνα]
Οι Απόμαχοι (1983)
Οι Απέναντι  (1981) [Αρετή Χούμη]
Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια (1981) [Έμυ]
Ο Ανθρωπος με το Γαρύφαλλο (1980)
Ταξίδι του Μέλιτος  (1979)
Ερωτικές Στιγμές (1972)
Ο Θάνατος του Αλέξανδρου  (1966) [μητέρα του Αλέξανδρου]
Αμφιβολίες  (1964) [Ισμήνη]
Προδοσία  (1964)
Κατηγορούμενος… ο Ερως (1962)
Σας ζητούν στο τηλέφωνο (1934)

Similar Articles

Αρθρα

Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 622ο

Ενώστε το παζλ, πείτε μας τον χρόνο που κάνατε και σχολιάστε την φωτογραφία!!!Για περισσότερα παζλ πατήστε ΕΔΩ. Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 622ο

Ηθοποιοί του παλιού κινηματογράφου που γύρισαν βιντεοταινίες

Ποιος/ποια ηθοποιός της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου γύρισε τις περισσότερες βιντεοταινίες την δεκαετία του ΄80 και ποιος/ποια τις λιγότερες; Λάκης Κομνηνός: Ο ηθοποιός γύρισε...

Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 625ο

Ενώστε το παζλ, πείτε μας τον χρόνο που κάνατε και σχολιάστε την φωτογραφία!!!Για περισσότερα παζλ πατήστε ΕΔΩ. Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 625ο