17.5 C
Athens

Βολανάκη Ντόρα

Παρόμοια αρθρα

Η Ντόρα (Δώρα)  Βολανάκη γεννήθηκε 1915 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αλλά και στη Γαλλική Ακαδημία και στο Βρετανικό Ινστιτούτο.
Ασχολήθηκε επίσης με την μετάφραση αισθητικών δοκιμίων (Η ζωή μου στην τέχνη, Στανισλάβσκι) και θεατρικών έργων.

Διασκεύασε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1933 και το 1935 έγινε μέλος του ΣΕΗ.

Από το 1943 μέχρι το τέλος της Κατοχής, ήταν βασικό στέλεχος του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Αργότερα και για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με το θίασο του δασκάλου της, Δημήτρη Ροντήρη, και με πολλούς θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών.

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών, στις 12/5/1998.

Φιλμογραφία
Το Βλέμμα του Οδυσσέα  (1995) [γηραιά γυναίκα]
…Και Δυο Αυγά Τουρκίας  (1987) [γιαγιά]
120 Ντεσιμπέλ (1987)
Ο Μελισσοκόμος  (1986)
Βαριετέ  (1985)
Ταξίδι στα Κύθηρα   (1984) [Κατερίνα]
Οι Απόμαχοι (1983)
Οι Απέναντι  (1981) [Αρετή Χούμη]
Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια (1981) [Έμυ]
Ο Ανθρωπος με το Γαρύφαλλο (1980)
Ταξίδι του Μέλιτος  (1979)
Ερωτικές Στιγμές (1972)
Ο Θάνατος του Αλέξανδρου  (1966) [μητέρα του Αλέξανδρου]
Αμφιβολίες  (1964) [Ισμήνη]
Προδοσία  (1964)
Κατηγορούμενος… ο Ερως (1962)
Σας ζητούν στο τηλέφωνο (1934)

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθροΒοζικιάδου Έλλη
Επόμενο άρθροΒουλαλάς Τάκης

Περισσότερα άρθρα

Σε αυτη κατηγορία

Μάκης Παπαδημητρίου

Ο Μάκης Παπαδημητρίου είναι ηθοποιός, συγγραφές και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα την 1  Ιανουαρίου του 1975 και κατάγεται από το Ανθηρό Καρδίτσας.Είναι αριστούχος απόφοιτος...

Νικολακόπουλος Πάνος

Ο Πάνος Νικολακόπουλος γεννήθηκε 1933 στους Χράνους Αρκαδίας και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Άγγελου Γιαννούλη, από όπου αποφοίτησε το 1962. Σύμφωνα με πληροφορία στο...

Καπελάρη Αγγελική

Η Αγγελική Καπελάρη (Αγγέλικα Καπελαρή) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 (αλλού αναφέρεται το 1929). Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κάρολου Κουν. Έπαιξε σε κλασικά...

Τελευταία άρθρα