Ναθαναήλ Έλενα

on

Δημοφιλής ελληνίδα ηθοποιός, από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές παρουσίες της εγχώριας σόουζ-μπιζ. Διακρίθηκε, κυρίως, για τους κινηματογραφικούς ρόλους της.

Ναθαναήλ Έλενα Ναθαναήλ Έλενα

Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1947 στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής από πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας της, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, έφερε το επώνυμο Δεληβασίλης και ήταν υφαντουργός, ενώ το επίθετο της μητέρας της, που καταγόταν από τη Μάνη, ήταν Ναθαναήλ.

Τελείωσε το Ιταλικό Γυμνάσιο και το Λύκειο Τεχνών της Ρώμης, όπου σπούδασε ζωγραφική και διακόσμηση. Την τέχνη της ηθοποιίας τη διδάχθηκε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1964 στην κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη «Κάτι να καίει». Εντυπωσίασε με τη μελαχρινή εύθραυστη ομορφιά της, τα χαρακτηριστικά μάτια της και το αριστοκρατικό ύφος της, που την ανέδειξαν αμέσως σε σταρ.

Το πρώτο της εξώφυλλο στο περιοδικό «Πρώτο» γοήτευσε τον Γερμανό σκηνοθέτη Ρoλφ Τίλε, που την κάλεσε να πρωταγωνιστήσει στο γερμανικό δράμα του 1965 «Το Αίμα των Βελσούγκεν» («Wälsungenblut»), το οποίο βασιζόταν στην ομώνυμη νουβέλα του σπουδαίου γερμανού συγγραφέα Τόμας Μαν. Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 15ου Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ναθαναήλ Έλενα Ναθαναήλ Έλενα

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα παίζει στην ταινία «Ντάμα Σπαθί» του Γιώργου Σκαλενάκη, η οποία διαγωνίσθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (1966) και στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Σικάγου ένα χρόνο αργότερα. Το 1967 πρωταγωνιστεί στο κοινωνικό δράμα του Ντίμη Δαδήρα «Ο 13ος», που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το σενάριο του Παύλου Κοντέλη.

Το 1968 ήταν η σειρά της ίδιας να τιμηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ερμηνεία της στο κοινωνικό δράμα του Βασίλη Γεωργιάδη «Ραντεβού με μία άγνωστη». Την ίδια χρονιά γύρισε και την ταινία «Επιχείρησις Απόλλων» του Γιώργου Σκαλενάκη, όπου υποδυόταν μία όμορφη ελληνίδα ξεναγό. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό, καθώς πρόβαλλε τις ελληνικές ομορφιές.

Το 1971 πρωταγωνίστησε μαζί με τον Λάκη Κομνηνό στο ερωτικό δράμα του Βασίλη Γεωργιάδη «Εκείνο το καλοκαίρι». Ήταν μία ελληνική εκδοχή του «Love Story», που ταυτίστηκε με τη μουσική του Γιάννη Σπανού.

Ναθαναήλ Έλενα Ναθαναήλ Έλενα

Η παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου τη δεκαετία του ‘70 είχε επιπτώσεις και στην καριέρα της, όπως και άλλων σταρ εκείνης της εποχής. Τη δεκαετία του ‘80 επανεμφανίστηκε μετά από επτά χρόνια απουσίας κι έπαιξε σε ελαφρές κωμωδίες και βιντεοταινίες, αλλά και σε σοβαρές παραγωγές, όπως στις ταινίες του Γιώργου Κατακουζηνού «Απουσίες» (1987) και του Μενέλαου Καραμαγγιώλη «Black out» (1998).

Από τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις ξεχώρισε ο ρόλος της Τζούλιας στη δημοφιλή σαπουνόπερα της δεκαετίας του ‘90 «Άγγιγμα Ψυχής» (ΑΝΤ1). Τελευταία της εμφάνιση στη σόου-μπιζ, η συμμετοχή της στο σήριαλ του Mega «Γοργόνες» το 2007.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της απείχε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα και ζούσε αποτραβηγμένη στο κτήμα της στην Εύβοια, μαζί με τον σύντροφό της, τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή Τάσο Μητρόπουλο. Από τη σχέση της με τον επιχειρηματία Γιώργο Τσαγκάρη είχε αποκτήσει μία κόρη, την ηθοποιό και δημοσιογράφο Ίνκα Τσαγκάρη (1973)

Σε μία τηλεοπτική συνέντευξή της στις 9 Φεβρουαρίου του 2004 στον Γρηγόρη Αρναούτογλου (“Όμορφος κόσμος το πρωί”) δήλωσε ότι είχε καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της από τοΑϊβαλί της Μικράς Ασίας, ενώ από την πλευρά της μητέρας της είχε καταγωγή από τη Μάνη.
Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και πρωτοεμφανίστηκε στο σινεμά στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη Κάτι να καίει
(1963) στην ηλικία των 16 ετών. Στη Γερμανίασυμμετείχε στο φιλμ του Ραλφ Τίλε “Το αίμα των Βέλσουγκ”. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έκανε καριέρα στο θέατρο και το σινεμά. To 1968 βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία Ραντεβού με μία άγνωστη. Για αρκετά χρόνια πριν το θάνατο της είχε αποσυρθεί από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, κάνοντας μόνο επιλεκτικές εμφανίσεις. Η τελευταία της υποκριτική εμφάνιση έγινε λίγο πριν το θάνατο της, στην τηλεοπτική σειρά του Mega Channel Γοργόνες.

Δεν παντρεύτηκε ποτέ, παρ’ όλο που το 1973 απέκτησε μια κόρη με τον επιχειρηματία Γιώργο Τσαγκάρη, την Ίνκα – Μαρία. Τα τελευταία χρόνια μαζί με τον επί 29 χρόνια σύντροφο της ζωής της, βετεράνο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Τάσο Μητρόπουλο, κατοικούσαν στην Εύβοια και δήλωνε ότι ήταν αγρότισσα και ασχολιόταν με την παραγωγή κρασιού.

Χτυπημένη από καρκίνο του πνεύμονα απεβίωσε στις 4 Μαρτίου του 2008 το απόγευμα, ενώ η κηδεία της έγινε το μεσημέρι της 5ης Μαρτίου του 2008 στο νεκροταφείο της Νέας Φιλαδελφείας στον Κόκκινο Μύλο.

Φιλμογραφία

Κάτι να καίει (1964)
Walsungenblut (1965)
Έρωτας στην καφτή άμμο (1966)
Ντάμα σπαθί (1966)
Ο φόβος (1966)
Ο 13ος (1967)
Επιχείρησις Απόλλων (1968)
Κατάσκοποι στο Σαρωνικό (1968)
Ραντεβού με μια άγνωστη(1968)
Ξύπνα Βασίλη (1969)
Το λεβεντόπαιδο (1969)
Il sorriso del ragno (1971)
Εθελοντής στον έρωτα (1971)
Εκείνο το καλοκαίρι… (1971)
Πρόκληση (1971)
Αναζήτησις… (1972)
Αντάρτες των πόλεων (1972)
Ζήτημα ζωής και θανάτου (1973)
Ο αισιόδοξος (1973)
Ο ποδόγυρος (1980)
Ένας κοντός θα μας σώσει (1981)
Είσαι στην ΕΟΚ πάθε για την ΕΟΚ (1981)
Της πολιτσμάνας το κάγκελο (1981)
Απίθανοι αλλοιώτικοι κι ωραίοι… (1982)
Παγίδα στην Ελλάδα (1982)
Οι Πόντιοι (1985)
Απουσίες (1987)
Τροφική δηλητηρίαση (1988)
Black out (1998)
Παταγωνία (1998)
Στη σκιά του Λέμμυ Κώσιον (2002)

Βιντεοταινίες
Ο θάνατος έχει δυο όψεις (1985)
Νύχτες τρόμου (1985)
Θυμήσου τον Σεπτέμβρη (1985)
Η Πολιτεία κατηγορεί (1985)
Ο τρελοξενύχτης (1986)
Ένας τρελλός… τρελλός ονειροπαρμένος (1986)
Τελευταίος έρωτας (1988)
Τα σημάδια του ήλιου (1990)
Τηλεοπτικές εμφανίσεις
Λέσχη μυστηρίου: Αρσενικό για δύο (1976, ΕΡΤ)
Λέσχη μυστηρίου: Η Πολιτεία κατηγορεί (1976, ΕΡΤ)
Λέσχη μυστηρίου: Μια παρτίδα για τρεις (1976, ΕΡΤ)
Λέσχη μυστηρίου: Ο θάνατος έχει δυο όψεις (1976, ΕΡΤ)
Λέσχη μυστηρίου: Τυφλή δολοφονία (1976, ΕΡΤ)
Θωμάς επί Κολωνώ (1977, ΕΡΤ)
Λέσχη μυστηρίου: Επικίνδυνη νύχτα (1977, ΕΡΤ)
Φάκελος 38 (1978, ΕΡΤ)
Οι αξιόπιστοι (1982,ΥΕΝΕΔ)
Το δίχτυ (1983, ΕΡΤ2)
Αντίζηλες (1989, ΕΤ2)
Το γαλάζιο διαμάντι (1993, ΑΝΤ1)
Άγγιγμα ψυχής (1998, ΑΝΤ1)
Γοργόνες (2007, Mega)

Προηγούμενο άρθροΒασιλειάδου Γεωργία
Επόμενο άρθροΦεστιβάλ των Καννών
Ελληνικός Κινηματογράφος Ναθαναήλ Έλενα
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
58,199ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,949ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,081ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δείτε και αυτα

Κωνσταντινίδου Ελισάβετ Ναθαναήλ Έλενα

Κωνσταντινίδου Ελισάβετ

Η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και είναι ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Έχει εμφανιστεί σε πολλές θεατρικές παραστάσεις από νεαρή...
Διαλεγμένος Γιώργος Ναθαναήλ Έλενα

Διαλεγμένος Γιώργος

Γεωργιάδης Άγγελος Ναθαναήλ Έλενα

Γεωργιάδης Άγγελος