Take a fresh look at your lifestyle.

Μια λατέρνα, μια ζωή και οι ακραίες κινήσεις της δεκαετίας του 50’

0 915

Φτώχια, ταβερνάκι, κρασί, λατέρνα στην Αθήνα της δεκαετίας του 50’.

Δεν ακούγεται και ιδιαίτερα ευρηματική αυτή η εικόνα ως σενάριο ελληνικής ταινίας.

Όταν ωστόσο στην όλη εικόνα μπαίνει και το όνομα του Ορέστη Μακρή, τότε όλα ανατρέπονται και η κοινοτυπία πάει περίπατο.

Ο Μακρής ήταν ένας σπουδαίος ηθοποιός που μπορούσε ακόμα και το πιο απλοϊκό και σύνηθες σενάριο να το απογειώσει.

Κάτι που έκανε και στην περίπτωση της ταινίας «Μια λατέρνα, μια ζωή», η οποία εμφανίστηκε στους κινηματογράφους το 1958, σε σενάριο του Γιώργου Τζαβέλλα και σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καψάσκη, ο οποίος με αυτή έκανε την πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα.

Στην ταινία ο Μακρής υποδύονταν ένα λατερνατζή, ο οποίος ζει με τη γυναίκα του φτωχικά, μέχρι που εκείνη πεθαίνει πάνω στον τοκετό.

mia_laterna_mia_zoi

Μια πλούσια οικογένεια θα υιοθετήσει το κοριτσάκι τους, που θα μεγαλώσει με ανέσεις χωρίς όμως να έχει γνωρίσει τον πραγματικό του πατέρα.

Η μεγάλη πια κοπέλα, την οποία υποδύεται η Τζένη Καρέζη, θα ερωτευτεί έναν φτωχό μουσικό, τον Πέτρο Φυσσούν και τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν θα είναι δραματικά, αλλά με αίσιο τέλος.

Ο λατερνατζής όλα αυτά τα χρόνια έβλεπε από μακριά την κόρη του, χωρίς να τολμά να της μιλήσει.

Είναι μοναδικές οι σκηνές που ο Μακρής κοιτάζει από μακριά και με πόνο ψυχής την κόρη του, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να της αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Πρόκειται για σκηνές που ο θεατής δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος και να μην αισθανθεί έναν κόμπο στο λαιμό του.

[sc:1]

Στην μεταπολεμική Ελλάδα, οι ιστορίες των φτωχών παιδιών που δόθηκαν σε πλούσιες οικογένειες για να μεγαλώσουν, δεν έχουν τέλος. Ίσως σήμερα αυτό να φαντάζει «περίεργο», αλλά οι συνθήκες εκείνης της εποχής δικαιολογούσαν απόλυτα τις πράξεις αυτές των φτωχών οικογενειών.

Οι φτωχοί γονείς με πόνο ψυχής αποχωρίζονταν τα παιδιά τους, γνωρίζοντας ότι οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να τους δώσουν τα εφόδια που έπρεπε για να αντιμετωπίσουν τη ζωή. Από την άλλη όμως, ήθελαν να τα εξασφαλίσουν κι αυτό σε ένα βαθμό απάλυνε τον πόνο τους.

hqdefault

Δεν ήταν βέβαια λίγες οι περιπτώσεις γονέων που δεν άντεχαν τον αποχωρισμό και οδηγούνταν σε ακραίες κινήσεις, όπως π.χ να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Το να πρωταγωνιστείς βέβαια δίπλα στον Μακρή δεν ήταν ποτέ κάτι απλό.

Ωστόσο στην ταινία αυτή, τόσο η Τζένη Καρέζη, όσο και ο Πέτρος Φυσσούν, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, καταφέρνουν να κρατήσουν το σενάριο σε υψηλά επίπεδα και να αναδείξουν την δραματικότητα των καταστάσεων με τον ιδανικότερο τρόπο.

Η μουσική ήταν του Μάνου Χατζηδάκι, ενώ αξέχαστες έχουν μείνει οι ερμηνείες των τραγουδιών της ταβέρνας από τον Ορέστη Μακρή.

Μάλιστα, το τραγούδι  που έλεγε ο ίδιος, με τον τίτλο «Κοπάνα το, κοπάνα το», παραμένει πάντα κλασικό.

Μαζί με τους Μακρή, Καρέζη, Φυσσούν, στην ταινία πρωταγωνιστούν ακόμα οι Λαυρέντης Διανέλλος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Νίτσα Τσαγανέα, Νίκος Φέρμας, Ράλλης Αγγελίδης, Θάνος Τζενεράλης, Αντιγόνη Κουκούλη, Λάκης Σκέλας, Νίτσα Παπά, Νία Λειβαδά.

Μιαλατέρναμιαζωή1958

Η παραγωγή της ταινίας «Μια λατέρνα, μια ζωή» ήταν της Ανζερβός.

Προβλήθηκε τη σεζόν 1958-1959 και στην πρώτη προβολή της έκοψε 29.778 εισιτήρια, ερχόμενη 17η ανάμεσα στις 51 ταινίες.

πηγή

Σχόλια
Loading...