Take a fresh look at your lifestyle.

Τι το κάναμε εδώ, αμέρικαν μπαρ;

2,311

Δεκάδες είναι οι ατάκες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, οι οποίες έχουν μείνει ιστορικές και χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα από τους Έλληνες στην καθημερινή τους ζωή.

Αν όμως αναζητήσουμε την πιο γνωστή και την πιο «δυνατή», αυτή σίγουρα είναι η έκφραση

«Τι το κάναμε εδώ, αμέρικαν μπαρ;»,

την οποία είχε…απαγγείλει για πρώτη φορά ο αξέχαστος Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, στην ελληνική ταινία του 1964, «Η βίλλα των οργίων», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο ίδιος – μαζί με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τη Μέλπω Ζαρόκωστα και την Κάκια Αναλυτή -, υποδυόμενος το ρόλο ενός αυστηρού διοικητή αστυνομικού τμήματος.

Η ταινία αυτή είναι παραγωγή της Finos Film και πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης θεατρικής κωμωδίας του Γεράσιμου Σταύρου, η οποία παρουσιάστηκε στο θέατρο από τον θίασο Κώστα Ρηγόπουλου – Κάκιας Αναλυτή, με την τελευταία να επαναλαμβάνει τον θεατρικό της ρόλο και στο σινεμά.

Στην ταινία, ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει και για την εξαιρετική ερμηνεία της Ρίτας Μουσούρη, στο ρόλο της ξεπεσμένης μεγαλοαστής που υπενοικιάζει τη βίλα της για σεξουαλικά όργια. Αξέχαστη και η δική της ατάκα «μιλάτε μου σας παρακαλώ στον πληθυντικό, θα με υποχρεώσετε, ξέρετε είμαι κόρη ναυάρχου».

[sc:1]

Ποια είναι όμως η υπόθεση της ταινίας;

Ο Χάρης Ζάβαλος (Λάμπρος Κωνσταντάρας), ένας μεγαλοαστός πολιτικός, βρίσκεται παγιδευμένος από κάποιον υπάλληλο του (Ανδρέας Ντούζος) σε μια βίλλα όπου γίνονται σεξουαλικά όργια.

Εικόνα141

Συλλαμβάνεται και στο αστυνομικό τμήμα που οδηγείται, συναντά την Βιολέτα (Κάκια Αναλυτή), με την οποία ο Ζάβαλος έχει αποκτήσει ένα νόθο παιδί.

Από διαβολική σύμπτωση, η Βιολέτα γίνεται η κάτοχος ενός καρνέ γεμάτο ονόματα της υψηλής κοινωνίας που εμπλέκονται στο σεξουαλικό σκάνδαλο της βίλλας.

Ο Ζάβαλος προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκτήσει το καρνέ, η Βιολέτα όμως τον εκβιάζει ζητώντας του να αναγνωρίσει το παιδί, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει, καθώς ο Ζάβαλος είναι ήδη αρραβωνιασμένος.

11

Το σενάριο ήταν του Γεράσιμου Σταύρου και η σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου.

Η ταινία αποτελεί μια ακόμα χαρακτηριστική ηθογραφία εποχής και η αλήθεια είναι πως προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι σήμερα τέτοια συμβάντα θεωρούνται καθημερινά, συχνότατα και…φυσιολογικά.

Μια ακόμα ένδειξη ότι εκείνη η εποχή με τις δυσκολίες που είχε, παρέμενε στο βάθος της με αρχές και αξίες που πάλευε να διατηρήσει ζωντανές. Κάτι που φυσικά στα χρόνια που ακολούθησαν, η κοινωνία δεν κατάφερε να επιτύχει.

Στη «Βίλλα των οργίων» πρωταγωνιστούν ακόμα οι Γιάννης Βογιατζής, Χρήστος Πάρλας,  Άρης Μαλιαγρός, Δημήτρης Νικολαϊδης, Σούλη Σαμπάχ, Μαρία Μπονέλου, Δημήτρης Μπισλάνης, Χρήστος Δοξαράς, Γκόλφω Μπίνη, Νίκος Τσούκας, Λίλιαν Σουρτζή.

h_billa_ton_orgion

Η μουσική ήταν του Γιώργου Μουζάκη και στο τραγούδι εμφανίζονταν οι Μανώλης Χιώτης-Μαίρη Λίντα.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 17 Οκτωβρίου του 1964 και στην πρώτη της προβολή «έκοψε» 170.234 εισιτήρια. 
πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More