Take a fresh look at your lifestyle.

Βελέντζας Γιώργος

0 1,043

Ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 1927 και πέθανε στις 20 Ιουλίου του 2015.

belentzas-giorgos-321x300

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1948 με την ταινία «Οχυρό 27» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο και στο θέατρο το 1948 (Θίασος Β.Αργυρόπουλου) με το έργο, “Η απαγωγή του Σμαράγδως”.

Για περισσότερα νέα, Βιογραφίες, Παρασκήνια, Βίντεο και Παιχνίδια, επισκεφτείτε το νέο μας site greekoldcinema.gr/

Επίσης συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη – Βασιλειάδου – Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του στην ταινία «Από πού πάνε για τη χαβούζα;», όπου έκανε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας Μαντζουράνη, ενώ στην ταινία «Ο τσαρλατάνος» με το Θανάση Βέγγο να κάνει το Θανάση, τη Θανάσω και τον πατέρα του το μπαρμπα-Λευτέρη, ο Βελέντζας υποδύθηκε τον αυστηρό διοικητή του αστυνομικού τμήματος.

ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ

Έχει παίξει πολλές φορές ρόλους στρατιωτικού, κυρίως όμως αστυνομικού. Ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής, σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950-70 και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση (Μικρό σπίτι στο λιβάδι).

Επίσης, έκανε και ένα σημαντικό πέρασμα και από το ραδιόφωνο. Το 1993, για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ζωή χαρισάμενη», κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β’ ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1993. Συμμετείχε και στο πετυχημένο σήριαλ του ΑΝΤ1 «Κωνσταντίνου και Ελένης», ως ο πατέρας της Ματίνας.

Φιλμογραφία  

  • Πικρό χιόνι (2010)
  • Ώρες κοινής ησυχίας (2006)
  • Η καρδιά του κτήνους (2005) παπάς
  • Παιζει ο θεός με το αλατοπίπερο (2004)
  • Παίζει ο Θεός με το αλατοπίπερο… (2003) (παππούς)
  • Το αίνιγμα (1998) (δάσκαλος)
  • Τα χρυσά μήλα των εσπερίδων (1997) ….. Ηλίας
  • Ζωή χαρισάμενη (1993)
  • Παγίδα στην Ελλάδα (1982)
  • Τα παιδιά της πιάτσας (1979) …. Αναστάσης
  • Ο ήλιος του θανάτου (1978)
  • Από πού πάνε για τη χαβούζα (1978) (Μανώλης)
  • Ο πυρετός της ηδονής (1974)
  • Εσμέ η τουρκοπούλα (1974)
  • Θανάσης ο πιο γρήγορος τρελός – Δικτάκτωρ καλεί Θανάση (1973)…. Χριστόφορος, αρχιμπράβος
  • Ο τσαρλατάνος (1973) ….. αστυνομικός
  • Τα χρόνια της οργής (1973)
  • Το πιο γρήγορο μπουζούκι (1973)
  • Έρωτας και προδοσία (1972)
  • Στην Πόλη αγαπηθήκαμε (1972)
  • Τύψεις συδειδήσεως (1972)
  • Κλεμμένος Έρωτας (1972)
  • Ο Πούσκας των Πετραλώνων (1972)
  • Στον ίλιγγο της αμαρτίας (1972)
  • Η Μεσόγειος φλέγεται (1972)
  • Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη (1971) …. Λεούσης
  • Ο κυρ Γιώργης και οι τρέλες του (1971) (Νικόλας)
  • Αυτοί που ξέχασαν τον όρκο τους (1971)
  • Διακοπές στην Κύπρο μας (1971)
  • Οι άνδρες ξέρουν ν’ αγαπούν (1971) (Τάσος)
  • Η ηλιογέννητη (1971)
  • Καυτά ψυχρά κι ανάποδα (1971)
  • Λιτανεία των ηρώων (1971)
  • Κραυγή της αλήθειας (1971)
  • Ο δρόμος των ηρώων (1971)
  • Αήτητος (1971)
  • Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση (1971) ….. Ευάγγελος, αστυνομικός
  • Θύμιος εναντίον Τσιστσιου (1971)
  • Ο καμαριέρης της μπουζουξούς (1971)
  • Η χαραυγή της νίκης (1971) (συνταγματάρχης Πετρίδης)
  • Ο μεγάλος ένοχος (1970)
  • Αννιώ η τσελιγκοπούλα της κατάρας (1971)
  • Ένα μπουζούκι αλλιώτικο από τ’ άλλα (1970)
  • Ανήλικες αμαρτωλές (1971)
  • Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά (1970) (Μικές)
  • Γύρω μας γκρεμίστηκαν όλα (1970)
  • Ζητούνται γαμπροί με προίκα (1970) …. Νίκος
  • Ένας χίπις με φιλότιμο (1970)
  • Το παιδί της μαμάς (1970)
  • Η Μεσόγειος φλέγεται (1970)
  • Τρελά κορίτσια απίθανα αγόρια (1970)
  • Τα αδέλφια ορκίστηκαν εκδίκηση (1970)
  • Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήσει (1970)
  • Που πας χωρίς αγάπης (1970)
  • Η τύχη μου τρελάθηκε… (1970) (Γεράσιμος Πανουργιάς)
  • Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα (1970)
  • Εσένα μόνο αγαπώ (1970) (Μηνάς)
  • Ο πρόσφυγας (1969) (εισαγγελέας)
  • Η μεγάλη Ανάσταση (1969)
  • Φοβάται ο Γιάννης το θεριό… (1969) ….. Μουσταφά
  • Η λεωφόρος της προδοσίας (1969) …. συνταγματάρχης
  • Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969) (Σταμάτης)
  • Καινούργια μέρα χάραξε (1969)
  • Η σφραγίδα του Θεού (1969) (αξιωματικός χωροφυλακής)
  • Αδούλωτη ράτσα (1969)
  • Η λεωφόρος της προδοσίας (1969) (συνταγματάρχης)
  • Η δίκη ενός αθώου (1969)
  • Το φθινόπωρο μιας καρδιάς (1969)
  • Ένας άνδρας με συνείδηση (1969) (δεσμοφύλακας)
  • Κουρέλι της ζωής (1969)
  • Για την τιμή και για τον έρωτα (1969) (γιατρός)
  • Μαριώ η κατατρεγμένη βοσκοπούλα (1969)
  • Ένα ασύλληπτο κορόιδο (1969) (Σωτήρης)
  • Πληγωμένα νειάτα (1969)
  • Η κραυγή μιας αθώας (1969) (Διονύσιος Παλαιολόγος)
  • Ποιος Θανάσης (1969)
  • Για την τιμή και τον έρωτα (1969) (“γιατρός”)
  • Αργυρώ η προδομένη τσελιγκοπούλα (1968)
  • Ο μαχαραγιάς (1968) ….. αστυνομικός
  • Ο τσαχπίνης (1968)
  • Ο πεθερόπληκτος (1968) (πρόεδρος δικαστηρίου)
  • Ορκίζομαι είμαι αθώα (1968)
  • Ξεριζωμένη γενιά (1968) (αξιωματικός)
  • Τα ξένα χέρια είναι (1968)
  • Όνειρο απατηλό (1968)
  • Ο μπακαλόγατος – Της κακομοίρας (1968) …. ο οδηγός του αυτοκινήτου
  • Ποιος Θανάσης!! (1968) (Παντελής)
  • Τόσα όνειρα στους δρόμους (1968)
  • Στα σύνορα της προδοσίας (1968)
  • Ζήσε για την αγάπη μας (1968)
  • Τα ψίχουλα του κόσμου (1968) …. εκφωνιτής ραδιοφωνικού σταθμού
  • Καταραμένη αγάπη (1968)
  • Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)
  • Πήρε ο άνεμος τα όνειρά μου (1968)
  • Η καρδιά ενός αλήτη (1968) (Γιώργης Δαμίγος)
  • Κάτι κουρασμένα παλικάρια (1967) …. υπάλληλος καζίνου
  • Δάκρυα οργής (1967)
  • Μανωλάκης ο τέντι μπόι (1967)
  • Ζητώντας την τύχη στα ξένα (1967)
  • Τα δολάρια της Ασπασίας (1967) (Ανέστης)
  • Δακρυσμένα μάτια (1967)
  • Η κόρη της Πενταγιώτισσας (1967)
  • Το χρήμα ήταν βρώμικο (1967)
  • Τα ψίχουλα του κόσμου (1967)
  • Ήθελε να γίνει βασιλιά (1967)
  • Αντίο για πάντα (1967) (Τέλης)
  • Από λαχτάρα σε λαχτάρα (1967)
  • Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967) (Μίλτος Γεραλής)
  • Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο (1966) ….. Τάσος
  • Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση (1966) …. αρχιφύλακας
  • Έχω δικαίωμα να σ’ αγαπώ (1966)
  • Τώρα που φεύγω απ’ τη ζωή (1966)
  • Ούτε μιλάει ούτε λαλάει (1966)
  • Μεγάλη μου αγάπη (1966)
  • Η μοίρα μας χτύπησε σκληρά (1966)
  • Μην αδικήσεις ορφανή (1966)
  • Ο κατατρεγμένος (1966)
  • Ένοχοι (1966)
  • Θέλω να ζήσω στον ήλιο (1966) ….. Γκότσης, αστυνομικός
  • Ο ζεστός μήνας Αύγουστος (1966)
  • Σκλάβοι της μοίρας (1966) …. αστυνομικός
  • Δοκιμασία (1966) (Ελευθερίου)
  • Κούνια που σε κούναγε (1966) …. εξαπατημένος πατέρας
  • Ευτυχώς… τρελάθηκα! (1966) …. αστυφύλακας
  • Ο ουρανοκατέβατος (1965) …. αστυνομικός της ασφάλειας
  • Διχασμός (1965)
  • Πράκτορες 005 εναντίον Χρυσοπόδαρου (1965)
  • Η μοίρα ενός αθώου (1965)
  • Το φυλαχτό της μάνας (1965)
  • Το ρεμάλι της φωκίωνος Νέγρη (1965) …. αστυνομικός
  • Πρέπει να ζήσεις αγάπη μου (1965)
  • Τιμωρία (1965)
  • Στοργή (1965)
  • Όταν σημάνουν οι καμπάνες (1965)
  • Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965) (Σταύρος)
  • Ο επαναστάτης (1965)
  • Καρδιά μου πάψε να πονάς (1965)… Θανάσης Βασιλείου
  • Ο μετανάστης (1965)
  • Περιφρόναμε, γλυκιά μου (1965)… Γιώργης
  • Κάτι να καίει (1964) … ρεσεψιονίστας
  • Ο παράς και ο φουκαράς (1964) (Θανάσης)
  • Κατατρεγμένοι της μοίρας (1964)
  • Οι κληρονόμοι (1964)… πελάτης στο κουρείο
  • Απαγωγή (1964)
  • Τρία κορίτσια απ’ την Αμέρικα (1964)… γκαρσόνι
  • Κάθε καημός και δάκρυ (1964)
  • Στη θύελλα του πάθους (1964)
  • Τα δάκρυά μου είναι
  • Ένας ζόρικος δεκανέας (1964)
  • Πόνεσα πολύ για σένα (1964) (Ανέστης Μάρτζικας)
  • Ένα παιδί χωρίς όνομα (1964)
  • Έξω φτώχεια και καλή καρδιά (1964) (αστυνομικός)
  • Η σωφερίνα (1964) … υπαίθριος φωτογράφος
  • Άλλος για το εκατομμύριο (1964)… Βαγγέλλης
  • Αδικημένη (1964)
  • Ο ανηψιός μου ο Μανώλης (1963) (Κώτσος)
  • Siralardaki heyecanlar (1963)
  • Ο κύριος πτέραρχος (1963) …Αρίστος, μπάρμαν
  • Οι σκανδαλιάρηδες (1963)
  • Ο ταυρομάχος προχωρεί!.. (1963)… Πανάγος
  • Για λίγη στοργή (1963)
  • Μάνα γιατί με γέννησες (1963)
  • Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963)
  • Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963)
  • Οι καθώς πρέπει (1963)
  • Πληγωμένες καρδιές (1963) (γιατρός)
  • Της κακομοίρας (1963) (Μήτσος, οδηγός)
  • Το μεροκάματο του πόνου (1963)
  • Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα (1963)
  • Ανάμεσα σε δυο αγάπες (1963)
  • Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963)… καθηγητής κολεγίου
  • Καρδιές στην καταιγίδα (1963)
  • Έτσι ήταν η ζωή μου (1963) (Χρήστος Ασήκογλου)
  • Αμόκ (1963)
  • Αγάπησα και πόνεσα (1963) (Μενέλαος)
  • Κορόιδο γαμπρέ (1962) (ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενου καταστήματος)
  • Η μεγάλη θυσία (1962)
  • Ο ταξιτζής (1962) (Κοσμάς)
  • Η υπέροχη οπτασία (1962)
  • Δουλειές του ποδαριού (1962)
  • Το κορίτσι του λόχου (1962)
  • Πρέπει να ζήσει τίμια (1962)
  • Οι άσσοι της τράκας (1962)
  • Εταιρία θαυμάτων (1962) χωροφύλακας
  • Χαμένα όνειρα (1961) ….. ρεσεψιονίστας ξενοδοχείου
  • Ευτυχώς …. τρελάθηκα (1961) …. αστυφύλακας
  • Το νησί των πειρασμών (
  • Έξω οι κλέφτες (1961) (πλανόδιος οπωροπώλης)
  • Μυρτιά (1961)
  • Αλίμονο στους νέους (1961) (γιατρός)
  • Τυφλός άγγελος (1960)
  • Λύτρωσέ με αγάπη μου (1960)
  • Το αγρίμι (1960)
  • Κασιανή (1960)
  • Στρατιώτες δίχως στολή(1960)… γιατρός
  • Το γεφύρι του πεπρωμένου (1960)
  • Το χαμίνι (1960)
  • Χριστίνα (ταινία) (1960) ….. αστυνομικός της ασφάλειας
  • Στην Κύπρο άρχισε η αγάπη μας (1960)
  • Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα (1960) ….. αστυνομικός
  • Το νησί της αγάπης (1960)
  • Ο Γιάννος κι η Παγώνα (1959) (Μήτρος)
  • Ταπεινός και καταφρονεμένος (1959)
  • Μπουμπουλίνα (1959)
  • Ένας βλάκας και μισός (1959) (χωροφύλακας δικαστηρίου)
  • Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα (1958) …. ρεσεψιονίστας ξενοδοχείου
  • Μόνο για μια νύχτα (1958)
  • Μαρία Πενταγιώτησσα (1957
  • Η καφετζου (1956)
  • Τα αρραβώνιάσματα (1950)
  • Οχυρό 27 (1948)

Βιντεοταινίες   

  • Γυφτιά το μεγαλείο σου (1989)
  • Αυτοδικία (1988)
  • Κλέβετε και προσεύχεστε (1987)
  • Σωτήρης ο κροκοδειλάκιας (1987)
  • Ο δολοφόνος φορούσε σμόκιν (1985)
Σχόλια
Loading...