Take a fresh look at your lifestyle.

12 ταινίες του Σωτήρη Μουστάκα που αγαπήσαμε

1,720

Ο Σωτήρης Μουστάκας αν και Κύπριος στην καταγωγή ήταν ένας από τους πιο μεγάλους κωμικούς της Ελλάδας με ταινιες στον Ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο. Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 2007 σε ηλικία 66 ετών. Και όμως πέρασαν 13 χρόνια από τον θάνατο του.

Βραβεύτηκε για την επιθεώρηση, ενώ έπαιξε σε πολλές ταινίες από πολύ μικρή ηλικία. Η FONH Films κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στους ρόλους στις πιο cult βιντεοταινίες που έπαιξε. Γιατί και βιντεοταινίες; Γιατί θέλουμε να τον θυμόμαστε ευχάριστα. Βρήκαμε 11 video ταινίες και 1 εξαιρετική ταινία. Μας είπατε ότι βγήκαν και σε αιθουσες οι ταινίες, όμως τις βρήκαμε και σε video club. Βέβαια, παιζόταν πολύ και στα θερινά σινεμά.

Τότε βέβαια είχε λοιδωρηθει απο μερίδα του κόσμου, για την συμμετοχή του σε αυτές τις ταινίες κσι τα μέτρια σενάρια, όμως πολλοί δεν ξέρουν ότι το έκανε για βιοποριστικούς λόγους. Τώρα αναγνωρίζουν όλοι το ταλέντο του.

Σε πολλές βιντεοταινίες που πρωταγωνιστούσε υπήρξαν σενάρια που τον έφερναν από έναν Νομοταγή πολίτη να είναι παραστρατημενος στην κοινωνία και οι γυναίκες είχαν παίξει σημαντικό ρόλο. Κάποια σενάρια δεν άρεσαν και στον ίδιο και προσπαθούσε με τον δικό του τόνο να απογειώσει τους ρόλους. Έχει ντουμπλάρει γυναικείους ρόλους. Την μητέρα του στην ταινία «Ένας Νομοταγής πολίτης» και στην ταινία «Πάτερ Γκομενιος» και στον «Ροζ γάτο» την αδερφή του Ευτέρπη.

Ποιες ταινίες ηταν αυτές:

Νομοταγής πολίτης (1974)

Για πολλούς και για την κόρη του Αλεξία είναι η καλύτερα του ταινία, προσέξτε ταινία, όχι βιντεοταινία. Η απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων από την κωμωδία στο δράμα, είχε απογείωση έναν πολύ απαιτητικό ρόλο με επιτυχία. Βιντεοταινία δεν ειναι, σε καμμία περίπτωση, είναι μια εξαιρετική παραγωγή FINOS Film, αλλά την κατατάσσουμε πρώτη τιμητικά. Κάνουμε μια εξαίρεση στον κανόνα και το ξεκαθαρίζουμε.

Σενάριο: Ένας αγαθός μικροαστός πολίτης εγκλωβίζεται στα πρέπει της τότε κοινωνίας και δεν αντέχει την καταπίεση και τρελαίνεται. Οδηγείται στο ψυχιατρείο και ονειρεύεται τη ζωή που ήθελε να ζήσει ελεύθερος και ευτυχισμένος.

Καλύτερη ατάκα:
-Θα εργάζεστε, οπότε θέλετε, όταν θέλετε και όσο θέλετε.

Ροζ γάτος (1985)

Ένας Μουστάκας αποθέωση. Γιατί? Είναι στα καλύτερά του, ορεξατος, ευδιάθετος, ένας ωραίος ρόλος με πολύ χιούμορ που μόνο αυτός μπορούσε να τον ενσαρκώσει και αναδείξει. Σήμα κατατεθέν από τις ταινίες του. Έδεσε με συμπρωταγωνιστή τον Πάνο Μιχαλόπουλο.

Σενάριο: Ένας καθηγητής φιλολογίας ονόματι Αρχιμήδης, ζει μια μονότονη ζωή χωρίς διασκεδάσεις. Ώσπου βρίσκει τον δεύτερο του εαυτό εμφανώς αλλαγμένο, κάνοντας τον υπνοβάτη και ως διπλή προσωπικότητα, διασκεδάζει με μαθήτρια του στις ντίσκο, ότι έκανε η νεολαία δηλαδή της εποχής.

Καλύτερη ατάκα:
– Πάλι κουλούρια πήρατε στο διαγώνισμα. Εγώ δηλαδή σπούδασα φιλόλογος και κατάντησα φούρναρης.

Και αυτός το βιολί του (1984)


Ξεδιπλώνει το ταλέντο του στην κωμωδία με διάφορα περιστατικά, σκετσάκια. Αυτοσχεδιάζει, κάνει γκριμάτσες, ενθουσιάζεται με το τίποτα, είναι αληθινός.

Σενάριο: Ο Λευτέρης βρίσκει δουλειά στην συμφωνική ορχήστρα, αλλά από μια διαμάχη καταλήγει σε ένα κελί. Από την φυλακή διηγείται σε έναν συγκρατούμενο του τις περιπέτειες και τα διαζύγια που πήρε από τις γυναίκες και τους γάμους που έκανε.

Καλύτερη ατάκα:
-Αυτον τον πωπω τον ξερω καλά κάπου έχουμε συστηθεί. Πολύ γνωστή φυσιογνωμία. Αποκλείεται να κάνω λάθος.
-Έλα ρε Λευτέρη μην υπερβάλεις σιγά σιγά θα μας πεις ότι είναι και η γυναίκα σου…
-Ρε Φώντα αυτή είναι η γυναίκα μου….το βρήκα!!

Το παίζω και πολύ άνδρας (1983)


Από ανθρωπάκι χωρίς πυγμή, μεταμορφώνεται σε γόη και το ρίχνει έξω. Κωμωδία που για τον Μουστάκα ήταν βούτυρο στο ψωμί του στην καλή δεκαετία του.
Ερμηνεύει και ένα τραγούδι με τίτλο «Δήλωσε θεριό και ζήσε».

Σενάριο: Ένα τίμιος ανθρωπάκος ο Ζήνωνας ορθώνει ανάστημα στην οικογένεια του, επειδή μοιάζει με ένα κακοποιό στο σκίτσο. Όταν αποκαλύπτεται ότι δεν είναι ο κακοποιός, έχει ήδη βάλει σε τάξη τα οικογενειακά του.

Καλύτερη ατάκα:
-Μην με σκοτώσεις Ζήνων εγώ πάντα σε αγαπούσα.
-Ώστε το ξέρατε όλοι ότι είμαι ο δολοφόνος.
-Ε τώρα για έναν φόνο…
-Δεν έχω κάνει έναν, 5 έχω κάνει.

Το ψώνιο (1983)

Ένα φτωχό σενάριο προσπαθεί να το ανεβάσει. Βάζει την φαντασία του, τις ατάκες του, αλλα…Έχει γέλιο η ταινία αλλά θα μπορούσε να ήταν καλύτερη.

Σενάριο: Ο Σωτήρης Χαρίτος δουλεύει σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων και το όνειρο του είναι να γίνει ηθοποιός. Οι φίλοι του τον αποκαλούν ψώνιο, όμως ο ίδιος πιάνει την καλή κάνοντας έναν ρόλο «βλάκα».

Καλυτερη ατάκα:
-Θα πάρετε κάτι;
-Αν έχετε έναν ρόλο τον παίρνω ευχαρίστως. Σωτήρης Χάριτος να το θυμάσαι αυτό το όνομα.

Πατερ Γκομένιος (1982)


Βιντεοταινία που τον βάζει να κάνει πολλούς ρόλους. Από μικρό παιδί σε σχολείο, ανέμελος, σε γιαγιά στο κρεβάτι. Πολύπλευρο ταλέντο που προσπαθεί να το ξετυλίξει.

Σενάριο: Ο Μένιος ένας γυναικοκατακτητης από μικρός, έχει προβλήματα με την ερωτική του ζωή μόλις παντρεύτηκε. Πηγαίνει σε μοναστήρι αλλά επιστρέφει στην γυναίκα του. Παππας έχει παίξει και σε άλλες ταινίες.

Καλύτερη ατάκα:
-Εσύ είσαι ο περιβόητος Γκομενιος;
-Ναι εγώ, γιατί δεν σου γεμίζω το μάτι;
-Τότε έλα μέσα…
-Όχι έλα εσύ, τεσπα, έρχομαι εγώ!

Παρθένοκυνηγός (1980)


Μέτρια ταινία που θέλει να κάνει τον Μουστάκα κεντρικό ήρωα χωρίς να έχει αρχή και τέλος. Πάλι τον βάζει σε πολλούς ρόλους, όχι δύσκολους για αυτόν.

Σενάριο: Ο Ηρακλής (Σωτήρης Μουστάκας) είναι υπάλληλος ασφαλιστικής εταιρείας και αναλαμβάνει μαζί με δύο φίλους του να φέρει εις πέρας ένα μεγάλο συμβόλαιο της εταιρείας. Αυτό προϋποθέτει τη διατήρηση της τιμής της κόρης ενός επιχειρηματία, με τον πρωταγωνιστή να γίνεται η σκιά της κοπέλας, ορισμένες φορές με τραγικά αποτελέσματα.

Καλύτερη ατάκα:
-Άουτ, πήγες να τον περάσεις και έπεσες κάτω;
-Ναι με έριξε κάτω κ. Διαιτητά…
-Και γιατί σε έριξε κάτω; Έπρεπε να σκληραγωγηθεις για να παίζεις μπάλα.

Μια τρελή τρελή νύχτα (1989)

Σε ένα σχετικά καλό σενάριο για βιντεοταινία, θα μπει σε μπελάδες βγήκε για ένα δείπνο με την ερωμένη του. Πολλές ατάκες, άφθονο γέλιο…

Σενάριο: Δύο φίλοι συνεργάτες του στη δουλειά, κάνουν μια πλάκα στον Σωκράτη (Σ.Μουστακα) ότι θα καταφέρουν να τον βγάλουν σε ένα πονηρό ραντεβού με μια φίλη τους και ας είναι παντρεμένος. Ο ιδιος μπλέκει σε απίθανες καταστάσεις όλη τη νύχτα μέχρι που θα βρεθεί μέχρι και στο Αστυνομικό τμήμα και φυλακή.

Καλύτερη ατάκα:
-Συμμετέχετε και εσείς στις δουλειές του σπιτιού;
-Οχι δεν συμμετέχω η γυναίκα μου τα καταφέρνει καλύτερα, αλλά κάτι κάνω και εγώ.
-Δηλαδή τι κάνετε;
-Ταιζω το πουλί μου… Το καναρίνι μου εννοώ!!!

Ερωτοχτυπημένος (1988)

Είναι ο ρόλος δύσκολος του πεθεροπληκτου, βγάζει γέλιο με κάποιους αυθορμητισμους του, αλλά γενικά έχει στιγμές που βγαίνει θυμωμένος.

Σενάριο: Ο Θανάσης ένας φιλήσυχος υπάλληλος έχει προβλήματα με την πεθερά του στο σπίτι του. Αποφασίζει λοιπόν με τις συμβουλές του φίλου του να ξεπορτισει, ώσπου το κάνει και η γυναίκα του.

Καλύτερη ατάκα:
-Το θέμα δεν είναι πόσο χρονών είσαι, αλλά το πώς νιώθεις Θανάση.
-(Μουστάκας) Ξέρεις πως νιώθω? Σαν 15 χρονών…
-Και τι θέλεις δηλαδή;
-Μαλλί της γριάς!

Ο Τζογαδόρος (1986)


Μπορεί ο ίδιος ως γνωστόν να ήτανε παίκτης στην προσωπική του ζωή, ωστόσο σε αυτήν την ταινια τα πήγε πολύ καλά αφού μπήκε για τα καλά στο πετσί του ρόλου.

Σενάριο: Ένας τύπος που δεν είχε ιδέα απο χαρτιά και τζόγο, μπλέκει σε μια Λέσχη με χαρτιά. Και ενώ στην αρχή έχει μεγάλη ρέντα κερδίζοντας παντού, μετά έρχεται η ελεύθερη πτώση και τα χάνει όλα. Στο τέλος τα θυσιάζει όλα και τον κερδίζει η οικογένεια του.

Καλύτερη ατάκα:
-Αχ, Άλλη αίσθηση έχει ο καφές όταν είναι κερδισμένος. Την άλλη φορά να μην βάζουμε στοίχημα μόνο τον καφέ, φέρε και κανένα σαγανάκι.

Τα τούβλα (1985)


Απιστευτη ταινία γέλιου. Μαζί με τον Κώστα Βουτσά θα αναγάγουν την αμορφωσια σε… επιστήμη. Του πάει γάντι ο ρόλος και έχει καλό παρτενέρ.

Σενάριο: Δύο εργοστασιάρχες, ο Σώτος (Σωτήρης Μουστάκας) και ο Κώτσος (Κώστας Βουτσάς) αποφασίζουν να κατακτήσουν αυτό που τους λείπει: τη γνώση. Επιστρέφουν στο σχολείο, με τις πλάκες μεταξύ τους αλλά και με τους πιτσιρικάδες συμμαθητές τους να είναι αρκετές. Τα δύσκολα θα έρθουν όταν θα ερωτευτούν την ίδια καθηγήτρια.

Καλύτερη ατάκα:
-Στουρνο γιατί δεν προσέχεις στο μάθημα;
-Ε πως δεν προσέχω, προσέχω.
-Τότε πες μου τι έλεγα…
-Δεν πρόσεξα, ας πρόσεχα!

Απιστίες με συνταγή γιατρού – (1988)


Κωμωδία με σενάριο για βιντεοταινία εποχής. Ορεξατος Μουστάκας σε ρόλο γυναίκα και γλεντζέ. Ναι του πάει ο πρωταγωνιστικός ρόλος.

Σενάριο: Ένας λογιστής ονόματι Κοσμάς που αγαπά τη γυναίκα του και κάνει μια ήσυχη ζωή, αλλάζει πόστο σε μια διαφημιστική εταιρεία που εργάζεται και διαλέγει φωτομοντέλα για διαφημιστικά σποτ. Για να έχει άλλοθι στα ξεπορτισμστα του παίρνει συνταγή γιατρού από έναν φίλο του.

Καλύτερη ατάκα:
-Είστε φωτομοντέλο πως λέγεστε;
-Ναι, Μάρω!
-Μάρω, τι ωραίο όνομα, έχετε το τηλέφωνο του νονου σας;

Σωτήρης Μουστάκας (1940-2007)

Αναδημοσίευση άρθρου: fonh.gr

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More