Take a fresh look at your lifestyle.

“Το Κλωτσοσκούφι”(1960) του Μάνου Χατζιδάκι

0 759

Το Κλωτσοσκούφι

Του Ηλία Δ.Τάσκου.

Το 1960 σχεδόν παράλληλα με την πρεμιέρα της ταινίας “Το Κλωτσοσκούφι” κυκλοφορούν στην αγορά τρία δισκάκια 45 στροφών

με τα τραγούδια και τις μουσικές γέφυρες της ταινίας.

Δημιουργήματα του κορυφαίου Μάνου Χατζιδάκι, τον οποίο η Αλίκη Βουγιουκλάκη τον λάτρευε.

Ο Μάνος αν και διατηρούσε αποστάσεις από το υλικό που έγραψε για χάρη της, τη θαύμαζε κι ας μη της το ‘λεγε πάντα.

Μεταξύ τους υπήρχε μια σχέση αγάπης, σεβασμού και αλληλοεκτίμησης.

Άλλωστε ο Χατζιδάκις χρόνια μετά τις κινηματογραφικές τους συνεργασίες είχε πει για την Αλίκη:

«Η χούντα θα  αναφέρεται στη τηλεόραση ίσως μόνο την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η Βουγιουκλάκη θα μπαίνει στα σπίτια μας  κάθε μέρα,

εκπροσωπώντας η παμπόνηρη την εποχή της αθωότητας του ελληνικού σινεμά».

Στο “Κλωτσοσκούφι” η Αλίκη τραγουδά τα: “Σπουργιτάκι μου” και το ομώνυμο τραγούδι (μαζί με το Γρηγόρη Μπιθικώτση).

Το δεύτερο είχε ηχογραφηθεί σε δίσκο 45 στροφών και από τη Νινέτ Λαβάρ.

Ως ολοκληρωμένο έργο το σάουντρακ της ταινίας κυκλοφόρησε το 1994 από τη δισκογραφική εταιρεία Philips,

ενταγμένο στην κασετίνα “Ο Μάνος Χατζιδάκις στον Ελληνικό Κινηματογράφο“.

Για την ιστορία το “Κλωτσοσκούφι” έκανε πρεμιέρα στις 21 Μαρτίου 1960.

Εισπρακτικά ήταν ένας θρίαμβος αφού κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον πίνακα εμπορικότητας τη χρονιά εκείνη.

Πρώτη σε εισπράξεις είχε έρθει “Το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο“.Και οι δυο ταινίες ήταν παραγωγές της Φίνος Φιλμ.

Κοινή Φιλμογραφία Αλίκης και Χατζιδάκι

Ερωτικές Ιστορίες – 1958

Το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο – 1959

Το Κλωτσοσκούφι – 1960

Μανταλένα – 1960

Η Αλίκη στο Ναυτικό – 1961

Η Λίζα και η Άλλη – 1961

Αλίκη, αγάπη μου – 1962

Χτυποκάρδια στο Θρανίο – 1963

 

Σχόλια
Loading...