Take a fresh look at your lifestyle.

Ρένα Ντορ

0 667

Η Ρένα Ντορ γεννήθηκε στην Πάτρα το 1917 και πέθανε στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου του 2000. Κηδεύτηκε από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Το πραγματικό της όνομα είναι Ειρήνη Γιαννάτου και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!

Υπηρέτησε το μουσικό θέατρο. Σύντροφος της ζωής της υπήρξε ο επίσης ηθοποιός, Αλέκος Λειβαδίτης.

Έμεινε ορφανή απο 4 ετών και είχε άλλα 4 αδέλφια.

Πρωτόπαιξε πρώτη φορά 13 ετών , αρχικά σαν χορεύτρια στον θίασο της Ζωζώ Νταλμάς σε περιοδεία που έκανε στην Αίγυπτο.

Πρώτο θεατρικό έργο πού έπαιξε ήταν ο υφυπουργός το 1935 .

Έπαιξε στους γνωστότερους θιάσους της εποχής , το 1952 συγκρότησε δικό της θίασο μαζί με τη Μαρίκα Κρεββατά και τον Μίμη Κοκκίνη και το 1954 με τις Μαρίκα Κρεββατά, Ρένα Βλαχοπούλου .

Το 1997 της απονεμήθηκε το βραβείο Παναθήναια για τη συνολική της προσφορά στο χώρο της επιθεώρησης.

Τελευταία της εμφάνιση ήταν το 1978 στο θέατρο «Μινώα» με την επιθεώρηση του Ν. Ελευθερίου Τι Κωστάκης, τι Αντρίκος, τα πληρώνει ο λαουτζίκος.

Πέθανε στις 5 Μαρτίου 2000 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ένα χρόνο πριν, σε ηλικία 83 ετών και κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ πάντα όλοι οι καλλιτέχνες τη θυμούνταν.

Το εγκεφαλικό που υπέστη το 1999 όμως, ήταν πολύ βαρύ κι έτσι, έμεινε σε νοσοκομείο για το υπόλοιπο της ζωής της.

Φιλμογραφία

  • Αρραβών μετ’ εμποδίων (1938)
  • Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας (1957)
  • Η Ελληνίδα και ο έρωτας (1962) …. Μαρίκα
  • Τρελοί πολυτελείας (1963) …. Θεανώ

Θεατρικές παραστάσεις

  • Υφυπουργός, 1935
  • Μπλε και Ασπρο, 1945
  • Μπλε Τριαντάφυλλα, 1954
  • Νυχτολούλουδα, 1959
  • Εδώ Αθήναι, 1959
  • Ο Νυμφαίος έρχεται, 1960
  • Φέρρυ μπωτ, 1960
  • Πράσινο κόκκινο
  • Γλυκιά Αθήνα
  • Τριαντάφυλλα για σας
  • Μπετόβεν και μπουζούκι, 1961
  • Ντόλτσε βίτα στην Αθήνα
  • Τσίρκο η Ελλάς, 1966
  • Ο γάμος του αιώνος, 1968
  • Εδώ θα γελάσετε, 1969
  • Τι Κωστάκης, τι Αντρίκος, τα πληρώνει ο λαουτζίκος, 1978

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...