Take a fresh look at your lifestyle.

Προτεινόμενη Ταινία Ημέρας: Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά (1970)

0 625

Ο επιχειρηματίας Μπάμπης Χάνος (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), κατά τη διάρκεια εκδρομής στην Πελοπόννησο για κυνήγι, τραυματίζεται σε τροχαίο ατύχημα. Οι κάτοικοι ενός κοντινού χωριού, του Ριζοχωρίου, τον εντοπίζουν και του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

[sc:3]

Ο κ. Χάνος, θέλοντας να τους ανταποδώσει το καλό που του έκαναν, υπόσχεται να χτίσει στο χωριό ένα νέο σχολείο, αφού είδε ότι το υπάρχον κτίριο βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Η απόφαση αυτή σκορπίζει ενθουσιασμό στους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία την έναρξη των έργων. Ωστόσο, ο κ. Χάνος γρήγορα ξεχνά την υπόσχεσή του, απορροφημένος στα οικονομικά του προβλήματα. Η καθυστέρηση προβληματίζει τους κατοίκους του Ριζοχωρίου, και έτσι ο Ευλάμπιος Μαντέκας (Κώστας Βουτσάς), δάσκαλος του χωριού, αποφασίζει να επισκεφτεί τον επιχειρηματία στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει μαζί του σχετικά με το θέμα του νέου σχολείου.

Ο κ. Χάνος επιδιώκει να πετύχει μια συνεργασία με τον κ. Τζακ (Ανδρέα Φιλιππίδη), ευκατάστατο Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία, έτσι ώστε να αποφύγει τη χρεωκοπία. Για το σκοπό αυτό, πρόκειται να του παραθέσει δεξίωση. Ο Ευλάμπιος καταφθάνει στην οικία του κ. Χάνου λίγο πριν τη δεξίωση και εκείνος δεν έχει καμία διάθεση να τον συναντήσει. Παρόλα αυτά, όντας προληπτικός, τον κρατά στο τραπέζι έτσι ώστε ο αριθμός των παρευρισκομένων να είναι δεκατέσσερις αντί για δεκατρείς.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο κ. Τζακ εντυπωσιάζεται από τις γνώσεις και την καλλιέργεια του Ευλάμπιου, γι’ αυτό θέτει ως όρο της επιχειρηματικής συνεργασίας την συμμετοχή του στην εταιρεία. Ο κ. Χάνος, βλέποντας την επιρροή που ασκεί ο Ευλάμπιος στον κ. Τζακ, συνεννοείται με την κόρη του Ρία (Ελένη Ερήμου) ώστε εκείνη να προσποιηθεί πως φλερτάρει μαζί του για να μπορεί να τον ελέγχει. Εκείνος αρχικά ανταποκρίνεται στο φλερτ, όμως στη συνέχεια ανακαλύπτει μέσω της υπηρέτριας την αλήθεια και νιώθει έντονη απογοήτευση.

Μετά από όλα αυτά, ο Ευλάμπιος ξεσπά και αποκαλύπτει την πλεκτάνη στον κ. Τζακ, ο οποίος φυσικά αρνείται την υπογραφή των συμβολαίων. Επίσης, πραγματοποιείται ακόμα μια συνταρακτική αποκάλυψη: ο Τζακ είναι ο πατέρας του Ευλάμπιου, ο οποίος ήταν αγνοούμενος από την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Τελικά, το νέο σχολείο του χωριού χτίζεται με τη χορηγία του Τζακ. Στα εγκαίνια παρευρίσκεται και η Ρία, την οποία ο Ευλάμπιος τελικά συγχωρεί για τη συμπεριφορά της.

Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1970-1971 και έκοψε 319.543 εισιτήρια. Ήρθε στην 11η θέση σε 87 ταινίες.

[sc:1]

Ηθοποιοί: Κώστας Βουτσάς , Διονύσης Παπαγιαννόπουλος , Ελένη Ερήμου , Ανδρέας Φιλιππίδης , Άννα Παϊτατζή , Αθηνόδωρος Προύσαλης , Γιώργος Μοσχίδης , Αντώνης Παπαδόπουλος (I) , Νίκος Παπαναστασίου , Βάσια Τριφύλλη , Κάκια Παναγιώτου , Γιάννης Αλεξανδρίδης , Γιώργος Γρηγορίου , Σωτήρης Τζεβελέκος , Κική Πέρση , Μιράντα Μαντά , Βύρων Σεραϊδάρης , Κωνσταντίνος Μιχαήλ , Κώστας Φατούρος , Τίνα Τζιόβα , Γιάννης Αλεξανδράκης , Παναγιώτης Τράικος , Άννα Μεταλλίδου , Δημήτρης Κοντογιάννης (I) , Βασίλης Μπουγιουκλάκης , Charms (τραγούδι) , Λίτσα Σακελλαρίου (τραγούδι) , Σπύρος Γουριώτης

Εταιρία παραγωγής: Καραγιάννης-Καρατζόπουλος

Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης

Σενάριο: Γιώργος Λαζαρίδης

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κατσαρός

Φωτογραφία: Βασίλης Βασιλειάδης

 

https://youtu.be/MVkz4mXKX1c

[sc:4]

 

Σχόλια
Loading...