Take a fresh look at your lifestyle.

Παϊτατζή Άννα

1,129

Η Άννα Παϊτατζή γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1923 και η οκταμελής οικογένειά της ήρθε στην Ελλάδα όταν η ίδια ήταν πολύ μικρή.

[sc:3]

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών και αποφοίτησε το 1946.

Την ίδια χρονιά αποφοίτησε και από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1950 και μία από τις πρώτες της ταινίες ήταν Η λύκαινα, το 1951. Εμφανίστηκε επίσης στις ταινίες Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968), Ο τσακιτζής (1960), Έξω οι κλέφτες (1961), Για ποιον χτυπά η κουδούνα (1968), Ο γίγας της Κυψέλης (1968), Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά (1970), Ο διαιτητής (1963), Ο θείος της Βιολέτας (1957), Ο τετραπέρατος (1966), Ρ20 (2004) και σε άλλες.

Από το γάμο της με το δικηγόρο Ηλία Ανδρίτσο (πέθανε το 2006) απέκτησε δύο παιδιά, το Φοίβο και την Ευτυχία.

Το 1972 ενσάρκωσε το ρόλο της Μαντάμ Σουσούς στην πρώτη τηλεοπτική σειρά που βασίστηκε στο σενάριο του Δημήτρη Ψαθά και το 1976 στη σειρά Η Θέμις έχει νεύρα .

Την ίδια περίπου περίοδο επιλέχθηκε από τον Δαλιανίδη για το ρόλο της Ουρανίας, συζύγου του κυρ Γιώργη στην μακρόβια τηλεοπτική σειρά Λούνα Παρκ. Το 1981, όταν γυρίστηκε η σειρά Τα Ανάποδα, που ήταν και η συνέχεια του Λούνα Παρκ, η Παϊτατζή έπαιξε ξανά το ρόλο της Ουρανίας, ωστόσο η νέα διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε εκείνη την εποχή να μην προβάλλει το σίριαλ.

Χαρακτηριστικότερος ίσως ήταν ο ρόλος της ως Ουρανία στην τηλεοπτική σειρά του Δαλιανίδη Λούνα Παρκ, από το 1974 ως το 1981.

Από τις τελευταίες της τηλεοπτικές εμφανίσεις ήταν στις σειρές Οι δύο ορφανές (1991), Το σόι μας (1992) , Επτά θανάσιμες πεθερές και σε ρόλο γκεστ σταρ στο ριμέικ της σειράς Εκείνες κι εγώ με τον Γιάννη Μπέζο.

Απεβίωσε στις 2 Ιουλίου του 2009, σε ηλικία 86 ετών.

[sc:5]

Φιλμογραφία

  • Θύελλα στο φάρο – Το σφάλμα μιας μητέρας (1950)
  • Η λύκαινα (1951)
  • Έχει θειο το κορίτσι – Ο θείος της Βιολέττας (1957) ….. Κατερίνα Σακούλα
  • Γαμήλιες περιπέτειες (1959) …. Δήμητρα Μπισμπίκη
  • Τσακιτζής, ο προστάτης των φτωχών (1960) …… Αϊσά
  • Έξω οι κλέφτες (1961) ….. Περσεφόνη Αδάμαντα
  • Κορόιδο γαμπρέ (1962) …. Νίνα
  • Η μεγάλη θυσία (1962) ….. Άννα Μαράκη
  • Ποτέ δε σε ξέχασα (1962) …… Νάντια
  • 7 μέρες ψέματα (1963) ….. Τζούλια
  • Ένας ντελικανής (1963) ….. Παρασκευούλα
  • Ο διαιτητής (1963)
  • Ιστορία μιας ζωής (1965) ….. Αμαλία Παπαδοπούλου
  • Όταν σημάνουν οι καμπάνες (1965)
  • Κλαίω και σ’ αναζητώ (1965)
  • Ο τετραπέρατος (1966) ….. Margaret
  • Η αρτίστα (1966) ….. μάνα της Γιάννας
  • Για ποιόν χτυπά η κουδούνα (1968) …. Κάτια
  • Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968) …. Γεωργία Παπαδοπούλου – Λιόντου
  • Ο Μικές παντρεύεται (1968) …. Συναξαρίδου
  • Οι άντρες δε λυγίζουν ποτέ (1968) …..
  • Πληγωμένα νιάτα (1969) ……
  • Ο γίγας της Κυψέλης (1969) …… η μάνα της Κλάρα
  • Ο γόης (1969) ….. Χριστίνα Μπελίρη
  • Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο (1970) …… Καίτη Αναστασοπούλου
  • Η ζούγκλα των πόλεων (1970) …… Χριστίνα Σινιάσκου
  • Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά (1970) …… Τζένη Χάνου
  • Αστερισμός της παρθένου (1973) ….. Μάρθα Μπαμπαρδούλη
  • Γυναίκες στα όπλα (1979) …… διοικητής στρατοπέδου
  • Θα σε κλέψω μ’ ακούς; (1982) ….. κυρία Καριάδη
  • P20 – R20 (2004)
[sc:4]

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More