Take a fresh look at your lifestyle.

Νικολαϊδης Δημήτρης

0 720

Ταλαντούχος ηθοποιός, ο Δημήτρης Νικολαϊδης κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στη «χρυσή φουρνιά» των ηθοποιών, που έδωσαν λάμψη στον ελληνικό κινηματογράφο τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60.

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!

Γεννήθηκε στη Μικρά Ασία το 1922 και στην εφηβεία του εγκαταστάθηκε με πολλά προβλήματα στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία, του άρεσε ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο στίβος. Ήταν καλός μαθητής, γι’ αυτό και ήταν ένα από τα 30 παιδιά που πέρασαν με υποτροφία στο Πειραματικό Σχολείο της Αθήνας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα θέατρο στη Σχόλη του Καρόλου Κουν.

Το 1942 έπαιξε στο νεοσύστατο τότε Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν σε μια παράσταση με μαθητές της Σχολής. Το ουσιαστικό όμως θεατρικό ντεμπούτο του, το έκανε το 1944, στο έργο «Ο Τελευταίος Ασπροκόρακας» του Αλέξη Σολωμού.

Το 1945 συνεργάστηκε για 4 χρόνια με τον θίασο της Κυρίας Κατερίνας από τον οποίον έφυγε για να συνεργαστεί με τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη στο έργο του Αλέκου Σακελάριου «Δελησταύρου και Υιός».

Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με  διαφόρους θιάσους και το 1954  πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο με πρώτη «Το Κορίτσι της Γειτονιάς», δίπλα στη Σμαρούλα Γιούλη και στον Ορέστη Μακρή.

Το 1965 δοκίμασε για πρώτη φορά τις σκηνοθετικές του ικανότητες στο θέατρο με το έργο «Μιας Πεντάρας Νιάτα» των Πρεντεντέρη -Γιαλαμά που σημείωσε  επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά  σκηνοθέτησε την περίφημη κωμωδία της Φίνος Φιλμ, «Η Γυναίκα μου Τρελάθηκε», σε σενάριο του Νίκου Τσιφόρου, που ήταν και η μόνη σκηνοθετική του εργασία στον κινηματογράφο.

Στο θέατρο συνέχισε  να παίζει και να σκηνοθετεί με σημαντικότερες σκηνοθετικές δουλειές του, στα έργα: «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» του Αλέκου Σακελλάριου –Γιανακόπουλου και «Αγάπη Μου Παλιόγρια» των Πολύβιου Βασιλειάδη – Λάκη Μιχαηλίδη.

Η τελευταία παράστασή του στην σκηνή ήταν το 1980 στο έργο «Οι ερωτιάρηδες» του Βάσου Ανδριανού.

Συνολικά συμμετείχε σε 80 κινηματογραφικές ταινίες.

Το 1963 έπαιξε και στην διεθνή παραγωγή του Ηλία Καζάν «Αμέρικα Αμέρικα».

Στη μικρή οθόνη ήταν παρών και με τις δύο ιδιότητές του.

Η πιο επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά στην οποία έπαιζε δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα ήταν «Εκείνες κι Εγώ» (1976-΄78) του Κώστα Πρετεντέρη, με τον οποίο συνεργάστηκε και στην επιτυχημένη ραδιοφωνική σειρά «Ο Θυρωρός» όπου υποδυόταν τον Μπουλντόζα.

Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Σούλη Σαμπάχ.

Ο Δημήτρης Νικολαϊδης ήταν σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Αν και τον έχουμε συνηθίσει σε δεύτερους ρόλους, το πηγαίο ταλέντο και η έντονη παρουσία του έκλεβαν πάντα την παράσταση.

Απεβίωσε στις 21 Ιανουαρίου του 1993.

Φιλμογραφία

Έτος Ταινία Ρόλος
1954 Το κορίτσι της γειτονιάς Ντιντής
1956 Δελησταύρου και υιός Γιώργος Δελησταύρου
1959 Πώς περνούν οι παντρεμένοι Σώτος
1959 Να πεθερός να μάλαμα Μενέλαος
1960 Νύχτες στο Μιραμάρε σκηνοθέτης
1960 Έγκλημα στα παρασκήνια
1961 Ζητείται ψεύτης Παναγής Δερβίσης
1961 Ποια είναι η Μαργαρίτα Ζωρζ
1961 Ο παλικαράς ιδιωτικός ντετέκτιβ Χ
1961 Το έξυπνο πουλί Μίχος Φιλώτας
1961 Δούλεψε για να φας Γέρακας
1961 Έξω οι κλέφτες κύριος Πετσωμένος
1961 Ευτυχώς τρελάθηκα ψυχίατρος
1962 Ζήτω η τρέλα Λέων Καρφής
1961 Η Λίζα και η άλλη διοικητής αστυνομικού τμήματος
1962 Μην ερωτεύσαι το Σάββατο
1962 Δυο μάννες στο σταυρό του πόνου
1962 Βασιλιάς της γκάφας καπετάνιος
1963 Ένας βλάκας με πατέντα οδηγός φορτηγού
1963 Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης Θεόδωρος
1963 Χτυποκάρδια στο θρανίο κ. Γκίκας, καθηγητής γυμνασίου
1963 Ο Γιάννης τα ‘κανε θάλασσα γιατρός
1963 Το τυχερό παντελόνι Βαγγέλης
1963 Ο Ιππόλυτος και το βιολί του μαγαζάτορας
1964 Το δόλωμα Ρομπέρ
1964 Θα σε κάνω βασίλισσα Νίκος
1964 Προδοσία Ζάκας, αστυνομικός
1964 Δεσποινίς διευθυντής ναύαρχος Γελεμπουρδέζος
1964 Ο εαυτούλης μου Νικολάου
1964 Η βίλα των οργίων Ερρίκος
1965 Υιέ μου υιέ μου
1966 Εισπράκτωρ 007 Τέλης Ζαφειρίου
1966 Ο παπατρέχας Δημήτρης Νικολαΐδης
1966 Η βουλευτίνα Δημήτρης
1966 Ευτυχώς τρελάθηκα Μαρκονικολάκης
1966 5.000 ψέμμαρα
1967 Βοήθεια, ο Βέγγος, φανερός πράκτωρ 000 αρχιπράκτωρ 627000
1967 Βίβα Ρένα Χριστόφορος
1967 Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά οδοντίατρος
1968 Καπετάν φάντης μπαστούνι Ζήσης
1967 Το πιο λαμπρό μπουζούκι τρελός
1968 Ο μπούφος Μίλτος
1968 Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη Παναγιώτης
1968 Η αγάπη μας Μάρκος
1969 Ο τζαναμπέτης Σάββας (Βαββάς) Φωτεινός
1969 Ο παραμυθάς ψυχίατρος
1969 Ο μπλοφατζής Μάνος
1969 Ο άνθρωπος της καρπαζιάς Δημοσθένης Κουρδουμπής
1970 Ο παιχνιδιάρης Μελέτης Μπαστούνας
1971 Εφοπλιστής με το ζόρι Μανόλης Καρνέζης
1972 Η Ρένα είναι οφσάιντ Αντώνης Μπαλτατζής
1980 Γεύση από Ελλάδα

 

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...