Take a fresh look at your lifestyle.

Μπισλάνης Δημήτρης

678
[sc:3]

Ο Δημήτρης Μπισλάνης  (1933 – 1 Μαΐου 1977) ήταν ένας αξιόλογος καρατερίστας, που δυστυχώς δεν πρόλαβε να προσφέρει όσα ήθελε και μπορούσε μέσα από την υποκριτική του δύναμη, αφού έφυγε πολύ νέος.

Ωστόσο, πρόλαβε να μπει στο πάνθεον των «κακών χαρακτήρων» του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Αθήνα στη Δραματική Σχολή Εθνικού Ωδείου. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1961 στο έργο «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ, ενώ το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1963 στο μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο» σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη.

Έκτοτε, ακολούθησε μια σημαντική κινηματογραφική καριέρα σε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους, υποδυόμενος είτε τον κακό της ταινίας, είτε τον αρχηγό σπείρας, είτε τον Μανιάτη αδερφό που θέλει να προστατέψει την αδερφή του.

Ο Δημήτρης Μπισλάνης είχε γόνιμη συνεργασία με τον Νίκο Ξανθόπουλο, με τον οποίο έπαιξαν μαζί σε 8 ταινίες.

[sc:1]

Συνολικά γύρισε πάνω από 75 ταινίες, εκ των οποίων 24 στη Φίνος Φιλμ.

Ξεχώρισε, υποδυόμενος τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στην κωμωδία «Η Βίλλα των Οργίων» (1964) και τον ανακριτή ασφαλείας στην ταινία «Κοντσέρτο για Πολυβόλα» (1967).
Σημαντική ήταν και η θεατρική του παρουσία σε έργα του Ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, όπως στη «Βασίλισσα Αμαλία» με την Νόνικα Γαληνέα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Bislanis_Dimitris

Ο Δημήτρης Μπισλάνης είχε έντονη τηλεοπτική παρουσία στα πρώτα χρόνια της κρατικής τηλεόρασης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την σειρά «Η Γειτονιά μας» το 1972.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών στην Γερμανία.

Την εξόδιο ακολουθία του έψαλλε ο αδερφός του, ο οποίος ήταν ιερέας και ετάφη στο κοιμητήριο της Καλλιθέας.

Παρόντες τότε στη κηδεία του ήταν ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και συντετριμμένος ο Μάνος Κατράκης.

Δεν είχε παιδιά.

Φιλμογραφία   

  • Land of the Minotaur (1976) (ως Fernando Bislani) …. Αστυνόμος Βενδρής
  • Έγκλημα στο Καβούρι (1974)
  • Η κολασμένη του sex (1974)
  • Τελευταίοι του Ρούπελ (1973)
  • Η Μαρία της σιωπής (1973)… εισαγγελέας
  • Όργια σε τιμή ευκαιρίας (1973) (ως Fernando Bislani) …. Στράτος *Μουράτης
  • Tango 2001 (1973) (ως Bislani)
  • Τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς! (1973) …. Βαγγέλης
  • Αέρα! Αέρα! Αέρα! (1972)… Στάθης, δωσίλογος
  • Η Αλίκη δικτάτωρ (1972)… Πρόεδρος δικαστηρίου
  • Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα (1972)… Μανώλης, εργολάβος οικοδομών
  • Οι εκβιαστές (1972) (ως Ferdinand Bislai)
  • Ο θείος μου, ο Ιπποκράτης (1972)… Σωκράτης Καραγκιαούρης
  • Ο φαφλατάς (1971) …. Βαγγέλης Τσάμικος
  • 28η Οκτωβρίου ώρα 5:30 (1971)
  • Παπαφλέσσας (1971)
  • Ο τρελοπενηντάρης (1971)… Παπαφράγκου
  • Μαντώ Μαυρογέννους (1971)… καπετάνιος
  • Αγάπησα έναν αλήτη (1971)
  • Αήττητος (1971)
  • Η κόρη του ήλιου (1971)
  • Ο Μανωλιός στην Ευρώπη (1971) …. Aλέκος Αλεξίου
  • Οι Γενναίοι του Βορρά (1970)… Ασέμ, κομιτατζής
  • Στη μάχη της Κρήτης (1970)… Γερμανός, ανώτερος αξιωματικός
  • Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά (1970)… Θανάσης
  • Εσένα μόνο αγαπώ (1970)
  • Ο Θανάσης και η Ιουλιέττα (1970)… Σταμάτης Παναγάκος
  • Η Μεσόγειος φλέγεται (1970)… αξιωμαστικός του πολεμικού ναυτικού
  • Αδούλωτη Ράτσα (1969)
  • Η κραυγή μιας αθώας (1969)… Ιάκωβος Καρασάββας
  • Ένας άνδρας με συνείδηση(1969)… φυλακισμένος
  • Για την τιμή και για τον έρωτα (1969)
  • Ο Άνθρωπος της Καρπαζιάς (1969)… μπράβος
  • Όχι (1969)… γερμανός αξιωματικός
  • Φοβάται ο Γιάννης το θεριό (1969)
  • Κακός, ψυχρός κι ανάποδος (1969)… Θόδωρος
  • Ο γίγας της Κυψέλης (1969)… Μήτσος
  • Φτωχογειτονιά, αγάπη μου (1969)
  • Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου (1969)
  • Όταν η Πόλις πεθαίνει (1969)… Λιάσκος,ανώτερος υπάλληλος τους Υπουργείου Υγείας
  • Αγάπη και Αίμα (1968)
  • Η Λεωφόρος του Μίσους (1968)
  • Το παρελθόν μιας γυναίκας ή Μια Νυχτα στην Κολαση (1968)
  • Το πιο λαμπρό μπουζούκι (1968)… Θόδωρος Μιχαλάκος
  • Η καρδιά ενός αλήτη (1968) … Μήτσος Βαλής
  • Πολύ αργά για δάκρυα (1968)… εργάτης
  • Στα σύνορα της προδοσίας (1968)… Βασιλικός Επίτροπος, στατοδικείου
  • Εκείνος κι εκείνη (1967)
  • Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967)… αστυνομικός
  • Δάκρυα για την Ηλέκτρα (1966)… Γιατρός
  • Κοινωνία ώρα μηδέν (1966)… Διευθυντής χαρτοπαικτικής λέσχης
  • Οι κυρίες της αυλής (1966)… αφεντικό νυχτερινού κέντρου
  • Στεφανία (1966) …. Φοιτητής
  • Ο ξυπόλητος Πρίγκηψ (1966) …. Λεωνίδας
  • Αμόκ (1965)
  • Βρώμικη πόλις (1965)… εργοστασιάρχης
  • Οι εχθροί (1965)… Νώντας
  • Κατηγορώ τους ανθρώπους (1965)… αστυνομικός
  • Το δόλωμα (1964)… Αστυνομικός, της ασφάλειας
  • Λόλα (1964)… Σαρρής
  • Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1964)
  • Η βίλα των οργίων (1964)… διευθυντής εφημερίδας
  • Μερικοί το προτιμούν κρύο (1963)… Παύλος
[sc:4]

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More