Take a fresh look at your lifestyle.

Μπινιάρης Γκίκας

0 256

Ο Γκίκας Μπινιάρης (1915- 4 Απριλίου 1980), ήταν σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και λογοτέχνης.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1915. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το θέατρο παίζοντας με όλους τους μεγάλους θιάσους. Τέλος προσλήφθηκε στο θίασο του Βασιλικού Θεάτρου του οποίου και αποτέλεσε βασικό στέλεχος. Παράλληλα έγραψε πολλά θεατρικά έργα και είχε πολλές φορές επιμεληθεί των θεατρικών παραστάσεων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς.
Στη λογοτεχνία εμφανίσθηκε με αρκετά διηγήματα που εξέδωσε σ΄ ένα τόμο με τον τίτλο “Μαριονέττες”. Στη συνέχεια εξέδωσε το μυθιστόρημα “Το αγόρι της γελαστής χερσονήσου”.

Ο Γκίκας Μπινιάρης μιλούσε επίσης αγγλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος του Πειραιά (παρά τη πλατεία Κοραή). Ιστορική ανάμνηση έχει μείνει η εμφάνισή του στα πλαίσια εορτής ναυτικής εβδομάδας, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, στον Πειραιά, παρουσία των Βασιλέων και εκπροσώπων της κυβέρνησης με την περίφημη απαγγελία του “Ο Ματρόζος” όπου και είχε αποθεωθεί. Πέθανε το 1980 από επιδημία γρίπης και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο της Ανάστασης στο Κερατσίνι Πειραιά .

Φιλμογραφία  

  • Η άγνωστος (1956) …… έμπορος ναρκωτικών
  • Μπομπουλίνα (1958) ….. Πανάγος
  • Το νησί των γενναίων (1959) ….. Νικόλας
  • Έγκλημα στα παρασκήνια (1960) ….. ο πιθανός δολοφόνος
  • Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ (1960) ……
  • Στέγνωσαν τα δάκρυά μας (1961)
  • Οργή (1962) ….. Κώστας
  • Η αστεφάνωτη (1964)
  • Το λάθος (1965)
  • Πειραιάς, ώρα 7:30 (1967)
  • Ήθελε να γίνει βασιλιάς (1967) ….. Γιάννης Βένος
  • Η χαραυγή της νίκης (1971) ….. Μηνάς Σήφακας
  • Μια μάνα κατηγπρείται (1972)
  • Παύλος Μελάς (1974)
  • Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980)

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...