Take a fresh look at your lifestyle.

Μαντάμ Σουσού: Μια ονειροπαρμένη γυναίκα

1,951

Η Μαντάμ Σουσού ήταν χαρακτήρας του Δημήτρη Ψαθά, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1939 στο περιοδικό «Θησαυρός» όπου δημοσιεύονταν κάθε εβδομάδα οι περιπέτειές της. 

[sc:3]

Η Μαντάμ Σουσού ήταν μια φτωχή αλλά ονειροπαρμένη γυναίκα, κυριευμένη από μεγαλομανία. Ζούσε στο Μπύθουλα με τον ιχθυοπώλη σύζυγό της, Παναγιωτάκη, πιστεύοντας ότι ξεχώριζε από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς ήταν αριστοκράτισσα.

Ήταν μια γειτονιά του Κολωνού, όπου λίμναζαν στάσιμα νερά σε έναν ξεροπόταμο.

Η λασπωμένη περιοχή του Μπύθουλα (ή Μπούθουλα) δεν σχετιζόταν με τον Βούθουλα που βρισκόταν δίπλα στην Αγία Φωτεινή στον Ιλισσό, όπου τα νερά ήταν τρεχούμενα και δημιουργούσαν ένα όμορφο τοπίο. Μάλιστα τα χρόνια εκείνα υπήρχε η λαϊκή φράση «ο Βούθουλας κι ο Μπούθουλας» που αντιστοιχεί στην σημερινή έκφραση «λαός και Κολωνάκι».

 

Η κακομοίρα Σουσού έμενε στις λάσπες αλλά συμπεριφερόταν σαν να ζούσε σε μια ειδυλλιακή γειτονιά. Μάλιστα όταν την ρωτούσαν που έμενε απαντούσε με νόημα «Ακαδημία Πλάτανος».

Όταν ανέλπιστα κληρονόμησε μια περιουσία μετακόμισε στο Κολωνάκι, χώρισε τον σύζυγο της και άρχισε να ζει τη ζωή που πάντα ονειρευόταν. Φυσικά ούτε τότε έπαψε να είναι γραφική και φαντασμένη. Η Μαντάμ Σουσού είχε τη δική της οικιακή βοηθό, που αποκαλούσε «υπηρετικόν προσωπικόν» και συχνά έπεφτε θύμα απατεώνων που είχαν στόχο τα λεφτά της. Σε αυτό διακρίθηκε ιδιαίτερα ο Μηνάς Κατακουζηνός.

Η ηρωίδα αγαπήθηκε πολύ και έγινε βιβλίο που εξαντλήθηκε και δεν επανεκδόθηκε μέχρι το 1977, οπότε ο Ψαθάς κατόπιν πιέσεων των εκδοτών αλλά και του κόσμου κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση με τη σημείωση στο οπισθόφυλλο, ότι ήλπιζε η ηρωίδα του να τον άφηνε πια ήσυχο.

Το 1942 οι ιστορίες της Μαντάμ Σουσού μεταφέρθηκαν στο θέατρο με πρωταγωνίστρια την Κυρία Κατερίνα (Κατερίνα Ανδρεάδη), τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Κώστα Μουσούρη.

Το 1948 η Μαντάμ Σουσού έγινε και κινηματογραφική ταινία με Μαντάμ Σουσού την Μαρίκα Νέζερ και Παναγιωτάκη τον Βασίλη Λογοθετίδη. Η ταινία αυτή σήμερα δεν σώζεται. Η ηρωίδα του Ψαθά και η ιστορία της, έγινε ευρέως γνωστή όταν μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη, αρχικά το 1972 και αργότερα το 1986 με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. 

Στην πρώτη εκδοχή τη Σουσού ενσάρκωσε η Άννα Παϊτατζή, την οποία ο ίδιος ο Ψαθάς θεωρούσε καταλληλότερη για τον ρόλο. Ο συγγραφέας έφυγε από τη ζωή το 1979 και δεν πρόλαβε να δει την ηρωίδα του στο πρόσωπο της Άννας Παναγιωτοπούλου, που την υποδύθηκε το 1986.

Οι κριτικοί και κόσμος θεωρούν την Παναγιωτοπούλου ως την πιο επιτυχημένη μαντάμ Σουσού.

Το σίριαλ προβλήθηκε σε δύο σεζόν σε 13 ημίωρα επεισόδια και σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Στο πλευρό της πρωταγωνίστριας ήταν ο Θανάσης Παπαγεωργίου ως Παναγιωτάκης, αλλά και ως σκηνοθέτης και ο Άγγελος Αντωνόπουλος ως Μηνάς Κατακουζηνός.

Αξέχαστη είναι και η ερμηνεία της Νατάσας Ασίκη που ερμήνευσε την υπηρέτρια Μαρί- Λεονί.

[sc:5]

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν πάντα χαμηλών τόνων και δεν είχε την ματαιοδοξία να την αναγνωρίζει ο κόσμος στο δρόμο.

Η επιτυχία της σειράς ήταν τεράστια και πολύς κόσμος, παρά την συμμετοχή της σε αναρίθμητα σήριαλ, ακόμα και σήμερα την ταυτίζει με τη Σουσού.

Πολλές εκφράσεις της σειράς χρησιμοποιούνται χάριν αστεϊσμού, όπως «υπηρετικόν προσωπικόν», «πτωχοκομείον», «Μπύθουλας», «Αντρέ» και άλλες.

Η μαντάμ Σουσού και η Μαρί-Λεονί πρωταγωνίστησαν και σε διαφήμιση γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, διατηρώντας όλα τα στοιχεία των χαρακτήρων τους στη σειρά.

Η Μαντάμ Σουσού προβάλλεται ακόμα κατά καιρούς από την ΕΡΤ και παραμένει πάντα επίκαιρη…. 

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Μαντάμ Σουσού

Έτος: 1986

Έτη προβολής: 1

Τηλεοπτική Σειρά

Κανάλι: ΕΡΤ2

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: Κυριακή 4 Μαίου 1986

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 1986

Ημέρα προβολής: Κυριακή (1ος κύκλος), Δευτέρα (2ος κύκλος)

Κύκλοι επεισοδίων: 2

Αριθμός επεισοδίων: 26

Διάρκεια επεισοδίου: 30′

Είδος: Κωμική

Εταιρία παραγωγής: Studio ATA

Παραγωγός: Ελβίρα Ράλλη

Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου, Πωλ Σκλάβος(τηλεσκηνοθεσία)

Σενάριο: Δημήτρης Ψαθάς, Ε. Διαμαντοπούλου (προσαρμογή κειμένου)

Συγγραφέας: Δημήτρης Ψαθάς

Μουσική σύνθεση: Δανάη Ευαγγελίου

Ηθοποιοί: Άννα Παναγιωτοπούλου(Σουσού Παναγιώτου (Μαντάμ Σουσού), Θανάσης Παπαγεωργίου(Παναγιώτης Παναγιώτου (Παναγιωτάκης), Άγγελος Αντωνόπουλος(Μηνάς Κατακουζηνός), Νατάσα Ασίκη (Δημητρούλα(Μαρί-Λεονί), Πάνος Χατζηκουτσέλης, Δήμητρα Ζέζα, Έρση Μαλικένζου, Νεφέλη Ορφανού, Νίκος Γαροφάλλου, Τάσος Χαλκιάς, Ευδοκία Σουβατζή, Κώστας Κοντογιάννης, Περικλής Λιανός,Τάσος Μασμανίδης, Μαίρη Κατσιμπάρδη, Αλέκος Ζαρταλούδης, Παύλος Χαϊκάλης, Ντίνος Δουλγεράκης, Σπύρος Κουβαρδάς, Νίκος Κάπιος, Γιώργος Σαπανίδης, Εμμανουέλα Αλεξίου, Γεωργία Καλλέργη, Ρέα Χαλκιαδάκη, Τώνης Γιακωβάκης, Δημήτρης Πανταζής, Πάνος Βασιλειάδης, Γιώργος Γιανναράκος, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Γαλήνη Τσεβά, Παναγιώτης Σουπιάδης, Λία Κονταξάκη, Ελένη Παράβα, Μαργαρίτα Λούζη, Αριέττα Μουτούση, Θόδωρος Δημήτριεφ, Μάγδα Μαυρογιάννη, Αλέκος Κούρος, Ελένη Καψάσκη, Χριστίνα Στόγια, Δημήτρης Κοτζιάς, Νίκος Πόγκας, Γιώργος Γεωργίου, Θάνος Κανούσης, Γιάννης Μαϊνός,Κώστας Τριανταφύλλου, Νίκος Παπαδόπουλος, Απόστολος Φρυδάς, Φρέζυ Μαχαίρα, Λόπη Δουφεξή, Μπέτυ Μοσχονά, Χρήστος Βαλαβανίδης, Γιάννης Σμυρναίος, Τάκης Βλαστός, Ντίνος Κωνσταντινίδης, Άγγελος Γεωργιάδης, Ντίνος Λύρας, Δημήτρης Οικονόμου, Γιώργος Λουκάκης, Κυριάκος Κατριβάνος

Περίληψη: Οι περιπέτειες της Μαντάμ Σουσού που από το Βούθουλα μετακομίζει στο Κολωνάκι, χωρίζει τον ιχθυοπώλη σύζυγό της Παναγιωτάκη και γίνεται λεία στα χέρια του αρπαχτικού προικοθήρα Μηνά Κατακουζηνού.

Επαναλήψεις: 1987 (ΕΡΤ2) , 1990 (SBS0/28) , 1991 (SBS0/28) , 1991 (ΕΤ2) , 1992 (ΕΤ2) , 1993 (ΕΤ1) , 1997 (ΕΤ2) , 1999 (ΕΤ1) , 2011 (ΕΤ1) , 2012 (Hellenic TV) , 2012 (ΕΤ1)

Η σειρά “Μαντάμ Σουσού” του 1986 αποτελεί remake της ομώνυμης σειράς “Μαντάμ Σουσού (1972)”. Η διαφορά με την σειρά του 1972 είναι ότι η “Μαντάμ Σουσού” του 1986 είναι ελεύθερη διασκευή, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να απομακρύνεται από το πρωτότυπο έργο του Δημήτρη Ψαθά.Η “Μαντάμ Σουσού” του 1986 αποτελεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα remake στην ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης.

Σημείωσε μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε πολύ από το τηλεοπτικό κοινό, το οποίο μιμούνταν τις εκφράσεις της Μαντάμ Σουσού. Η επιτυχία της σειράς οδήγησε γνωστή εταιρία γαλακτοκομικών στο να βασίσει την διαφήμιση ενός νέου (και πρωτοποριακού για την εποχή) προϊόντος της στους χαρακτήρες της σειράς.

Συγκεκριμένα, γυρίστηκαν δύο διαφημίσεις: Στην πρώτη η Νατάσα Ασίκη ως υπηρέτρια Μαρί-Λεονί ετοιμάζει το γάλα της κυρίας της, εξηγεί στους τηλεθεατές τις καινοτομίες του προϊόντος και έπειτα της το πηγαίνει. Η Άννα Παναγιωτοπούλου ως Μαντάμ Σουσού αναφωνεί στο τέλος της διαφήμισης: “αντρέ”! (entrez!), χαρακτηριστική φράση της ηρωίδας στη σειρά.

Στη δεύτερη διαφήμιση (η οποία είναι συνέχεια της πρώτης), η Μαρί-Λεονί πηγαίνει το γάλα στην κυρία της. Η Άννα Παναγιωτοπούλου ως Μαντάμ Σουσού παρατηρεί υπεροπτικά τη συσκευασία του προϊόντος και λέει: “… εγώ μόνο φρέσκο γάλα πίνω!”, “Τι σου είναι οι Ευρωπαίοι!” και στο τέλος: “Το είχα καταλάβει εγώ πτωχή! Πως η πτωχή Ελλάς πήγε μπροστά!”.

Από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα της σεζόν 1986-1987.

Η σειρά προβλήθηκε το 1990 και το 1991 στην Αυστραλία από το Network 0-28/SBS με Αγγλικούς υπότιτλους με τον τίτλο “Madame Sousou”.

Η σειρά κυκλοφόρησε σε 13 DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Ιούλιο του 2007 (8η σειρά της ΕΡΤ σε DVD).

Η σειρά είναι διαθέσιμη για προβολή μέσω του site του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ.

[sc:1] plamprianou.wixsite.com

[sc:4]

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More