Take a fresh look at your lifestyle.

Λιβυκού Ίλυα

553

Η Ίλυα Λιβυκού (Ηράκλειο, 1919 – Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2002) ήταν ηθοποιός, σύντροφος του Βασίλη Λογοθετίδη.

[sc:3]

Το πραγματικό της όνομα ήταν Αμαλία Χατζάκη. Αρχικά ασχολήθηκε με τον ακοντισμό και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Έδωσε όμως εξετάσεις και αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου. Την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο την έκανε το 1947 και από το 1948 ως το 1960 έπαιζε με το Λογοθετίδη, μέχρι και το θάνατό του.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το έργο Οι Γερμανοί ξανάρχονται του Σακελλάριου (1948). Έπαιξε σε πολλές ταινίες. Εγκατέλειψε το θέατρο το 1984 και δέχτηκε τεράστιο πλήγμα το 1986, όταν έχασε από καρκίνο την κόρη της Εύα (ένα από τα 3 της παιδιά με τον πρώτο της σύζυγο, Αγησίλαο Κοζύρη) .

Πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 2002, σε ηλικία 83 ετών, μόνη της στην Κυψέλη, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Κηδεύτηκε στην Καισαριανή δίπλα από την αγαπημένη της κόρη.

[sc:1]

Χαρακτηριστική ατάκα σκηνή   

Στην ταινία “Ούτε γάτα ούτε ζημιά”

Λαλάκης Μακρυκώστας: “Πρόσεξε καλά γιατί εγώ δεν τρώω άχυρα”

Κα Μακρυκώστα: “Το βρίσκω πολύ φυσικό. Άχυρα τρώνε μόνο τ’άλογα.”

Φιλμογραφία   

  • Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948) …. Έλλη
  • Ένα βότσαλο στη λίμνη 1952) …. Έβελιν (Βαγγελίτσα)
  • Σάντα Τσικίτα 1953) …. Τσικίτα Λοπέζ
  • Δεσποινίς ετών 39 1954) …. Φωφώ
  • Ούτε γάτα ούτε ζημιά 1955) …. Πόπη Μακρυκώστα / Μαρία Κουτρουμπά
  • Η κάλπικη λίρα (1955) …. Φιφή
  • Ο ζηλιαρόγατος 1956) …. Λέλα Αντωνοπούλου
  • Δελησταύρου και υιός 1957) …. Ρένα Χατζηλουκά
  • Ένας ήρωας με παντούφλες (1958) …. Πόπη Δεκαβάλα
  • Η κατάρα της μάνας (1961) …. Δέσπω Λιάκουρα
  • Αντιγόνη (1961) …. Ευρυδίκη
  • Οργή (1962)
  • Ένας ντελικανής (1963) …. Ειρηνάκι
  • Ίλιγγος (1963) …. Όλγα Παναγιωτοπούλου
  • Κραυγή (1964) …. Τζούλια Πετράτου
  • Δίψα για ζωή (1964) …. Έλενα Νεγρεπόντη
  • Ο νικητής (1965) …. Έλσα Βασιλειάδου
  • Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας (1966) …. Ρένα Καρνασάκη
  • Στα σύνορα της προδοσίας (1968)
  • Αντίζηλοι (1968) …. Αμερικανίδα σύζυγος
  • Τα ψίχουλα του κόσμου (1968) …. μητέρα Φλώρας
  • Οι γενναίοι του Βορρά (1970)… Βασιλική Δεβερτζή
  • Η θυσία του Αβραάμ (1971) …. Σάρα
  • Η χαραυγή της νίκης (1971) …. Χρυσάνθη Πετράκη
  • Οι ξενιτεμένοι (1972) …. Μαρία
  • Αντάρτες των πόλεων (1972) …. κυρία Παπαδήμα
  • Εραστές του ονείρου (1974)… Ζωρζέτ Κυριαζή

Photo Gallery

1 ΕΤΕςΤ Ilia-Livikou uwlzyjvskl4ad449a4ae97b snapshot20110102115939_300x240 1-1 02 16 hqdefault Santa Chiquita 11 Livikou-Logothetidis

 

[sc:4]

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More