Take a fresh look at your lifestyle.

Η χημεία της τριάδας, Ρίζου-Αυλωνίτη-Βασιλειάδου στην ταινία «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός»

1,158

Είναι μια από τις πλέον λατρεμένες ταινίες του ελληνικού σινεμά, η οποία όσες φορές κι αν προβάλλεται από τα κανάλια, σημειώνει υψηλές τηλεθεάσεις.

[sc:3]

Η ταινία με τίτλο«Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός», γυρίστηκε το 1961 από τη Finos Film, με πρωταγωνιστές ηθοποιούς-μύθους, όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Νίκος Ρίζος και η Γεωργία Βασιλειάδου.

photo1

Το σενάριο ήταν του Νίκου Τσιφόρου και του Πολύβιου Βασιλειάδη, ενώ η σκηνοθεσία του πρώτου.

Όπως μας ενημερώνει η Finos Film, το σενάριο της ταινίας ήταν το εξής: «Η κόρη του Κλέαρχου (Βασίλης Αυλωνίτης) και της Μαρίνας (Γεωργία Βασιλειάδου) έχει παντρευτεί έναν καλόκαρδο αλλά κοντούλη νεαρό (Νίκος Ρίζος), τον οποίο η Μαρίνα περιφρονεί βαθύτατα και συνεχώς πιστεύει πως απατάει την κόρη της.

Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Κλέαρχος είναι αυτός που ξενοκοιτάει και μάλιστα την γοητευτική ζωντοχήρα γειτόνισσα (Πόπη Λάζου), η οποία του δίνει ελπίδες, χωρίς όμως να προχωράει σε κάτι ουσιαστικό. Ο Κλέαρχος κανονίζει να πάνε με τον γαμπρό του στα Καμένα Βούρλα, δήθεν για να τον προσέχει, αλλά στην πραγματικότητα πάει για να συναντήσει την γειτόνισσα.

[sc:1]

Εκεί όμως καταφτάνει η Μαρίνα με την κόρη της και αρχίζουν τα μπερδέματα». Αυτό που πολύ εύκολα διαπιστώνει κανείς στην ταινία είναι η καταπληκτική χημεία της τριάδας Βασιλειάδου-Αυλωνίτη-Ρίζου, η οποία αναδεικνύει το σενάριο με ένα απέραντα γοητευτικό τρόπο, προκαλώντας ευχάριστα συναισθήματα στον θεατή, ο οποίος απολαμβάνει υψηλής ποιότητας χιούμορ, με έναν μοναδικό τρόπο, που μέχρι και σήμερα παραμένει ζητούμενο: το να προκαλείς χαμόγελο και γέλιο στον θεατή χωρίς βωμολοχίες, αλλά με έναν ευρηματικά εύστοχο χειρισμό της γλώσσας.

photo12

Είναι εξαιρετικά ευχάριστος ο ρόλος του ώριμου πενηντάρη οικογενειάρχη Κλέαρχου, ο οποίος φλερτάρει ασυστόλως την νεαρή γειτόνισσα, ενώ οι διάλογοι Βασιλειάδου-Ρίζου διεκδικούν θέση στο πάνθεον των κορυφαίων διαλόγων του ελληνικού κινηματογράφου. Όλα αυτά χωρίς καμία δόση υπερβολής. Εύκολα άλλωστε μπορεί να το καταλάβει κανείς αυτό, βλέποντας και ξαναβλέποντας την ταινία αυτή.

photo7

Γιατί η τριάδα Ρίζου-Αυλωνίτη-Βασιλειάδου δεν παίζει μόνο με τους διαλόγους, αλλά και με τις εκφράσεις του προσώπου τους, τις κινήσεις του σώματός τους. Μοναδικοί!

Ο Νίκος Ρίζος είχε αμέσως καταλάβει τη χημεία της τριάδας αυτής και έτσι το 1961 είχε την έξυπνη ιδέα να δημιουργήσει τον θίασο Αυλωνίτη – Βασιλειάδου – Ρίζου, ο οποίος διατηρήθηκε με μεγάλη επιτυχία έως το 1965.

Το θεατρικό «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός» ήταν η πρώτη τους μεγάλη επιτυχία, και όπως φαίνεται και από τον τίτλο, ήταν γραμμένο ακριβώς πάνω στις δυνατότητες, αλλά και τον μύθο των συγκεκριμένων τριών ηθοποιών.

Η μεγάλη επιτυχία του θεατρικού, το οδήγησε στο σινεμά με αυτούσιο το θίασο και με σκηνοθέτη τον Τσιφόρο. Το τρίο Αυλωνίτη, Βασιλειάδου και Ρίζου συμπρωταγωνίστησε συνολικά σε 11 κινηματογραφικές ταινίες κατά το διάστημα 1954-1964, με πιο καλές στιγμές τους εκτός από την εν λόγο ταινία, τις ταινίες «Ο Θησαυρός του μακαρίτη» (1959), «Οι Γαμπροί Της Ευτυχίας» (1962) και «Ο ανηψιός μου ο Μανώλης».

photo9

Να επιστρέψουμε όμως στην ταινία μας: Μεγάλο μέρος της έχει γυριστεί στα Καμμένα Βούρλα, στο ξενοδοχείο Γαλήνη, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα. Το πλέον καταπληκτικό στοιχείο της ταινίας όμως είναι κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν:

Η ταινία αυτή κρίθηκε…ακατάλληλη εκείνη την εποχή, διότι θεωρήθηκε ότι έθιγε τα ήθη της ελληνικής οικογένειας, αφού παρουσίαζε έναν παντρεμένο να φλερτάρει με μια νεαρή και να κοροϊδεύει τη σύζυγό του, μαζί μάλιστα με τον ίδιο του τον γαμπρό!

Η προσπάθεια που έγινε να μην κριθεί ακατάλληλη ήταν επίπονη και το μόνο που κατάφερε ήταν να οριστεί κατάλληλη για άνω των 13 ετών!

Στην ταινία «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός» πρωταγωνιστούσαν ακόμα οι Έλσα Ρίζου, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Άγγελος Μαυρόπουλος, Νέλλη Παππά, Γιάννης Βογιατζής, Γοργώ Χρέλια, Ζέτα Αποστόλου, Γιάννης Αυλωνίτης και Δημήτρης Νταρλάς.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 18 Δεκεμβρίου 1961 και στην πρώτη της κινηματογραφική προβολή έκοψε 25.617 εισιτήρια και έλαβε την 26η θέση σε σύνολο 68 ταινιών της σεζόν 1961-1962.

Η μουσική ήταν του Γιώργου Μουζάκη.

πηγή

[sc:4]

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More