Take a fresh look at your lifestyle.

Ηλιόπουλος, Κωνσταντάρας, Μουστάκας «Να ζει κανείς ή να μη ζει»

0 1,091

Δεν αποτελεί πρωτοτυπία να πει κανείς ότι η συμμετοχή σημαντικών ηθοποιών σε μια ταινία δεν εξασφαλίζει αυτομάτως και την επιτυχία της ή έστω την ποιοτική της υφή. Κάτι τέτοιο αποδείχθηκε δεκάδες φορές στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, ακόμα και στην χρυσή εποχή του, των δεκαετιών του 50’ και του 60’.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις συνιστά και η ταινία με τον τίτλο«Να ζει κανείς ή να μη ζει», η οποία γυρίστηκε το 1966 σε παραγωγή των εταιρειών Αφοί Ρουσσόπουλοι – Γ. Λαζαρίδης – Δ. Σαρρής – Κ. Ψαρράς Ε.Π.Ε., με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Λάμπρο Κωνσταντάρα. Ένας «κουρασμένος»Ηλιόπουλος και ένας μάλλον αμήχανος Κωνσταντάρας προσπαθούν να κρατήσουν τα προσχήματα σε μια ταινία που δεν είχε ούτε πρωτότυπο σενάριο, ούτε κάποια ευφυή σκηνοθεσία. Και σαφώς δεν τίθεται θέμα χημείας των δύο παραπάνω ηθοποιών, αλλά μάλλον ήταν απλά θέμα κακού timing. Μαζί τους στην ταινία αυτή πρωταγωνιστούσε η Λίλιαν Μηνιάτη, η οποία με τη φρεσκάδα και την ομορφιά της καταφέρνει σε ένα βαθμό να κρατήσει τις ισορροπίες.

Ωστόσο και πάλι, το σενάριο λειτουργεί αποτρεπτικά στις όποιες απόπειρες των ηθοποιών να ανεβάσουν την ταινία άνω του μέσου όρου. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι σκηνοθέτης ήταν ο Ορέστης Λάσκος, ο οποίος δεν καταφέρνει να «πάρει» από τους πρωταγωνιστές του εκείνο που έπρεπε και που μπορούσαν να δώσουν. Το σενάριο ήταν του Λάζαρου Μοντανάρη και του Γιώργου Λαζαρίδη, ενώ την κινηματογραφική διασκευή είχε κάνει ο Ντίνος Δημόπουλος.

Η υπόθεση ήταν η εξής: Ο Γιώργος Αλεξίου (Λάμπρος Κωνσταντάρας) έχει πάρει την απόφασή του και θα αυτοκτονήσει, αφού τίποτα δεν του πηγαίνει καλά, ενώ ο ίδιος έχει χρεοκοπήσει. Δίπλα του ωστόσο στέκονται τα ξαδέλφια του, έχοντας όμως ως στόχο να κερδίσουν από αυτόν ότι μπορούν. Ακόμα και τα ασφάλιστρα ζωής, από μια ενδεχόμενη αυτοκτονία του.

Έτσι, με τη συμπεριφορά τους εμμέσως πλην σαφώς τον ωθούν στο να υλοποιήσει την απόφαση της αυτοκτονίας του. Ωστόσο, ξαφνικά όλα θα αλλάξουν όταν ο φιλήσυχος λογιστής της εταιρείας του, ο Μηνάς (Ντίνος Ηλιόπουλος) και η αρραβωνιαστικιά του Νέλλη (Λίλιαν Μηνιάτη) αναλαμβάνουν να του αποδείξουν ότι αξίζει τελικά να ζει. Στέκονται πλάι του και του προσφέρουν διαρκώς ερεθίσματα ώστε να συνεχίσει να αγαπάει τη ζωή και να γίνει πάλι ευτυχισμένος. Στην αρχή οι προσπάθειές τους δεν έχουν ιδιαίτερη επιτυχία, αφού ο Αλεξίου αναζητά διαρκώς τρόπους να ξεφύγει από την προσοχή τους και να αυτοκτονήσει.

Για περισσότερα νέα, Βιογραφίες, Παρασκήνια, Βίντεο και Παιχνίδια, επισκεφτείτε το νέο μας site greekoldcinema.gr/

Ευτυχώς δεν θα τα καταφέρει, αλλά οι προσπάθειές τους θα γυρίσουν… μπούμερανγκ στον Μηνά, όταν μεταξύ του Αλεξίου και της Νέλλης αναπτύσσεται ένα αθώο φλερτ. Ο Μηνάς θα θεωρήσει ότι κινδυνεύει να χάσει την αρραβωνιαστικιά του και τώρα πλέον είναι …η δική του σειρά να θέλει να αυτοκτονήσει. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του «παιχνιδιού» αναπτύσσονται χιουμοριστικές καταστάσεις, αλλά η ακρότητα και η αφέλειά τους, δεν βοηθούν ώστε να προσφέρουν αβίαστο γέλιο στον θεατή.

 

Ωστόσο, η ταινία έχει και ένα πολύ δυνατό «χαρτί» για το οποίο και μόνο θα πρέπει όλοι να την δουν: Έναν μοναδικό Σωτήρη Μουστάκα, ο οποίος βρίσκεται στο ξεκίνημα της καριέρας του, αλλά το μεγάλο του ταλέντο φαίνεται με γυμνό μάτι. Στο ρόλο του Σολομωνίκου, ενός εβραίου ραβίνου, προκαλεί απίστευτο γέλιο μέχρι δακρύων, ισοπεδώνοντας τους πάντες και τα πάντα και δημιουργώντας ένα ερμηνευτικό χάσμα ανάμεσα στον ίδιο και στους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της ταινίας. Ασυναίσθητα βέβαια.

Ένα ακόμα συν της ταινίας είναι η μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα, αλλά και τα υπέροχα τραγούδια που ακούγονται από την Ζωίτσα Κουρούκλη και τους Storms. Στην ταινία «Να ζει κανείς ή να μη ζει» πρωταγωνιστούν ακόμα οι Τάκης Μηλιάδης, Μπάμπης Ανθόπουλος, Δημήτρης Ζακυνθινός, Αντώνης Παπαδόπουλος, Νίκος Τσουκαλάς και Αλέξης Σμόνος.

Η ταινία «Να ζει κανείς ή να μη ζει;» προβλήθηκε στις αίθουσες Αθηνών – Πειραιώς – Προαστίων το 1966, έκοψε 261.337 εισιτήρια και ήρθε στην 18η θέση ανάμεσα στις 101 ταινίες της σεζόν.
πηγή

Σχόλια
Loading...