Take a fresh look at your lifestyle.

Εν Ελλάδι: Τα Ελληνικά βασιλικά κοσμήματα (φωτογραφίες)

9,775

Τα διαμάντια, τα σμαράγδια τα ρουμπίνια και τα μαργαριτάρια είναι πάντα συνδεδεμένα με τις τύχες των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, σύμβολα δύναμης ή ενθύμια περασμένων μεγαλείων.

[sc:3]

Τα βασιλικά κοσμήματα περνούν από γενιά σε γενιά και αποκτούν τη δική τους συναρπαστική ιστορία. Μερικά από τα πιο διάσημα ανήκαν σε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας.

 

QueenOlgaEmeralds

 

Όταν, το 1867, η μεγάλη δούκισσα Όλγα Κονσταντίνοβα ήρθε στην Ελλάδα –βασίλισσα Όλγα, πλέον, μετά το γάμο της με τον Γεώργιο Α’– έφερε μαζί της μια μοναδική συλλογή από σμαράγδια σε διάφορα σετ. Τιάρα, περιδέραια, καρφίτσες…

 

Emerald Parure Tiara  for Queen Elisabeth 1

 

Μετά το θάνατό της πέρασαν στην κατοχή του γιου της, Γεώργιου Β’, ο οποίος τα έδωσε στη σύζυγό του, βασίλισσα Ελισσάβετ. Η Ελισσάβετ, πριγκίπισσα της Ρουμανίας, ήταν ενθουσιασμένη με τα σμαράγδια και δημιούργησε με αυτά νέα σετ. Αρχικά, μια bandeau τιάρα με διαμάντια, που φορούσε στο μέτωπο, όπως απαιτούσε η μόδα της εποχής, αλλά και μια τιάρα που δημιούργησε για εκείνη ο οίκος Cartier, προσθέτοντας δύο σειρές από διαμάντια. Ο γάμος του βασιλιά Γεωργίου Β’ ωστόσο κατέληξε σε διαζύγιο χωρίς απογόνους.

 

b7d13a7baf07848d6b3497a5d8f34895

 

Τα σμαράγδια έμειναν στη βασιλική οικογένεια και έτσι ήρθε η σειρά της βασίλισσας Φρειδερίκης να τα φορέσει. Η Φρειδερίκη αφαίρεσε τις σειρές διαμαντιών από την τιάρα, δίνοντάς της τη σημερινή της μορφή.

 

0769b136850f1ca045a650f6ccd76d0f

 

Τη φορούσε είτε ως περιδέραιο είτε ως στέμμα. Επίσης, συμπλήρωσε την parure, φτιάχνοντας σκουλαρίκια και καρφίτσες.

 

 

22c499e561d51e90b7b0b664c6b88bea

 

Όταν ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την Άννα Μαρία, το 1964, η Φρειδερίκη χάρισε στη Δανή πριγκίπισσα όλη την parure.

 

annemarieemerald

 

Έκτοτε, είναι ίσως το πιο αγαπημένο κομμάτι της συλλογής της Άννας Μαρίας, που συνδυάζει την τιάρα ανάλογα με την περίσταση με διαφορετικά κομμάτια της parure.

[sc:5]

 

d68d4c4392dcdadca371967da2232af1a

 

Ένα από τα γαμήλια δώρα της πριγκίπισσας Βικτόριας, κόρης της βασίλισσας της Αγγλίας, στην κόρη της, Σοφία της Πρωσίας, που παντρευόταν τον Κωνσταντίνο, διάδοχο του ελληνικού θρόνου, το 1889, ήταν μια διαμαντένια τιάρα.

 

GW235H376

 

Η Σοφία φορούσε την τιάρα είτε στην κορυφή του κεφαλιού είτε ως διάδημα.

 

GW238H297

 

Η βασίλισσα έδωσε την τιάρα στην κόρη της, πριγκίπισσα Ελένη, όταν έγινε βασίλισσα της Ρουμανίας.

 

 

1953nov16255B1255D5B15D1

 

Η τιάρα πέρασε στο νέο βασιλικό ζεύγος Παύλου και Φρειδερίκης και έγινε από τα αγαπημένα κομμάτια της βασίλισσας.

 

nMK9tC59sOrl

 

Για πολλά χρόνια ακουγόταν ότι η βασίλισσα Φρειδερίκη είχε αναγκαστεί να πουλήσει την τιάρα στη δεκαετία του ’70. Όμως, το διάδημα έκανε την επανεμφάνισή του το 2012 στο κεφάλι της Marie Chantal.

 

 

queenolga

 

Ένα άλλο περίφημο κόσμημα είναι η τιάρα από ρουμπίνια της βασίλισσας Όλγας, γαμήλιο δώρο από τους γονείς της για το γάμο της με τον Γεώργιο, η οποία συνοδευόταν από parure με περιδέραιο και σκουλαρίκια.

 

 

olga

 

Μετά το θάνατό της, το σετ κληρονομήθηκε από τον γιο της, πρίγκιπα Νικόλαο, που με τη σειρά του το κληροδότησε στην κόρη του, πριγκίπισσα Όλγα, βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας.

 

[sc:3]

Federica rubies

 

Το εξόριστο βασιλικό ζεύγος της Γιουγκοσλαβίας αναγκάστηκε να πουλήσει την parure τη δεκαετία του ’40. Αγοραστής ήταν ο Παύλος, που έδωσε τo σετ στη Φρειδερίκη.

 

annemarieandtinoii1gr2

 

Όταν η Άννα Μαρία παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο, η Φρειδερίκη τής έκανε δώρο όλη την parure.

 

tumblr inline mff5seKHJ41ryby8q

 

Η Άννα Μαρία τη φορά τακτικά μέχρι σήμερα.

 

AntiqueCorsageTiaraQueenIngrid

 

H μητέρα της Άννας Μαρίας, βασίλισσα Ίγκριντ της Δανίας, είχε κληρονομήσει από τη βασίλισσα Βικτόρια της Σουηδίας μια σειρά από διαμαντένιες καρφίτσες τις οποίες φορούσε ως περιδέραιο. Για τα 18α γενέθλια της κόρης της έφτιαξε με αυτό μια τιάρα.

 

 

p9wk5yn89m0o5knp

 

Η Άννα Μαρία δε φόρεσε το δώρο της μητέρας της πολλές φορές, καθώς προτιμούσε τα πιο βαρύτιμα κοσμήματα, που απέκτησε με το γάμο της. Η τιάρα παρέμεινε ταυτισμένη με τα νεανικά της χρόνια.

 

 

AntiqueCorsageTiaraPrincessAlexia

 

Ίσως γι’ αυτό και να τη φόρεσαν σε νεαρή ηλικία όλες οι πριγκίπισσες της οικογένειας. Πρώτη, η Αλεξία.

 

pavlos-marie-chantal-of-greece-4

 

 

Η Άννα Μαρία την έδωσε στη Marie Chantal για να τη φορέσει στο γάμο της με τον πρίγκιπα Παύλο το 1995.

 

74f636d827f31292371ea6f67363ff93

 

Κατόπιν ήταν σειρά τη πριγκίπισσας Θεοδώρας.

 

 

PrincessTatianaWeddingPrincessMadeleineHR0bJnO0RErx

 

Η ιστορία συνεχίζεται  με την τιάρα να φοριέται πλέον συχνά από την πρίγκιπισσα Τατιάνα, που  έκανε την αρχή στο γάμο της με τον Νικόλαο. Άραγε, πότε θα στολίσει το κεφάλι της Μαρίας Ολυμπίας;

Μιχάλης Αργυρόπουλος

 

[sc:1]elenasdiary.com

[sc:4]

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More