Take a fresh look at your lifestyle.

Ζαφειρίου Ελένη

3,198

Ελένη Ζαφειρίου

Η Ελένη Ζαφειρίου ήταν μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Το 1936 πρωτοεμφανίζεται στο Εθνικό Θέατρο στην παράσταση, “Πριν από το ηλιοβασίλεμα”.
Στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας της, σε δύο χρονικές περιόδους, από το 1936 έως το 1943 και από το 1955 έως το 1978.
Υποδύθηκε δεκάδες ρόλους, κυρίως του κλασικού ρεπερτορίου. Σημαντικότεροι εξ αυτών ήταν οι “Βασίλισσα Μαργαρίτα (Ριχάρδος Γ΄), Θεά Αθηνά (Ιφιγένεια), Άτοσσα (Πέρσες), Βασίλισσα Γερτρούδη (Άμλετ), Γινερίλη (Ληρ), Τροφός (Μήδεια), Αντιγόνη (Οιδίπους επί Κολωνώ), Τέκλησσα (Αίας), Σάρα (Θυσία του Αβραάμ), Ρονκάλαινα (Βασιλικός) κ.ά.
Ωστόσο, το ελληνικό κοινό τη γνώρισε, κυρίως, ως μαυροφορεμένη μάνα σε πλείστες ελληνικές ταινίες (Το κορίτσι με τα μαύρα, Πικρό Ψωμί, Μικρή Πολιτεία, Η λίμνη των πόθων κ.ά.).
Συνεργάστηκε με τον Νίκο Ξανθόπουλο σε περισσότερες 20 ταινίες!
Στην τηλεόραση χαρακτηριστικός παρέμεινε ο ρόλος της “Καμπουρίτσας”, που ερμήνευσε στη σειρά, “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” τη δεκαετία του ’70. 
Η Ελένη Ζαφειρίου έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου του 2004 μετά από μάχη με αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια και κηδεύθηκε στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Διαβάστε επίσης: 25 Εξώφυλλα Του Περιοδικού, Ραδιοπρόγραμμα (1952 – 1955)

Φιλμογραφία

Έτος Τίτλος
1951 Πικρό ψωμίΝεκρή πολιτεία

Η Αγνή του λιμανιού

1954 Η άγνωστος
1956 Η καφετζούΤο κορίτσι με τα μαύρα
1957 Το τελευταίο ψέμαΗ θεία απ΄ το Σικάγο
1958 Η κυρά μας η μαμή
1959 Ναυάγια της ζωήςΕρωτικές ιστορίες

Η λίμνη των στεναγμών

Ζάλογγο, το κάστρο της λευτεριάς

1960 Στρατιώτες δίχως στολή
1961 Ο κατήφορος
1962 ΟυρανόςΤο Ταξίδι

Νόμος 4000

1963 Ανήσυχα νιάτα
1964 ΕγωισμόςΗ πρώτη αγάπη

Δεσποινίς διευθυντής

1965 Το φτωχόπαιδοΗ γυμνή ταξιαρχία

Με πόνο και δάκρυα

Περιφρόνα με γλυκιά μου

Καρδιά μου πάψε να πονάς

1966 ΔοκιμασίαΤζένη-Τζένη

Ο κατατρεγμένος

Το σπίτι των ανέμων

Θέλω να ζήσω στον ήλιο

Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο

1967 Άδικη κατάραΓαμπρός απ’ το Λονδίνο

Τα δολάρια της Ασπασίας

Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί

1968 ΑγάπηΞεριζωμένη γενιά

Αυτή που δε λύγισε

Η καρδιά ενός αλήτη

Η αρχόντισσα και ο αλήτης

Το παρελθόν μιας γυναίκας

Ταπεινός και καταφρονεμένος

1969 Ο πρόσφυγαςΞύπνα, Βασίλη

Το τελευταίο αντίο

Η σφραγίδα του Θεού

Φτωχογειτονιά αγάπη μου

Για την τιμή και τον έρωτα

Ένας άνδρας με συνείδηση

Η οδύσσεια ενός ξεριζωμένου

1970 ΑστραπόγιαννοςΕσένα μόνον αγαπώ

Υπολοχαγός Νατάσσα

Ο αετός των σκλαβωμένων

Χριστινιώ: ο θρύλος μιας αγάπης

Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο

1971 Αγάπησα έναν αλήτηΗ λεωφόρος του μίσους

Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη

Οι άντρες ξέρουν ν’ αγαπούν

1972 Ο εχθρός του λαού
1996 Προς την ελευθερία

Βιντεοταινίες

Έτος Τίτλος
1985 Μια μέρα νωρίτεραΗ πολιτεία κατηγορεί

Θέατρο

Έτος Τίτλος
1928 Ερωτικές γκάφες
1936 Ο επιθεωρητήςΠριν το ηλιοβασίλεμα
1939 Πέρσες
1954 Μια γυναίκα χωρίς σημασία
1961 Ικέτιδες
1969 Η τρισεύγενη
1977 ΕλένηΚαποδίστριας
1979 ΘεσμοφοριάζουσεςΜάρτυς κατηγορίας
1980 Το τραγούδι του νεκρού αδερφού
1992 Βασικά με λεν Θανάση

Τηλεοπτικό θέατρο

Έτος Τίτλος Κανάλι
1975 Οι γυναίκεςΤριαντάφυλλο στο στήθος ΕΙΡΤΕΙΡΤ
1976 Μια κάποια λύσηΌταν λιώσει ο πάγος ΥΕΝΕΔΥΕΝΕΔ
1977 Ό,τι αξίζει να μείνειΟ καινούριος δρόμος

Επιστροφή στην ευτυχία

ΥΕΝΕΔΥΕΝΕΔ

ΥΕΝΕΔ

1978 Χάρτινο φεγγάρι ΕΡΤ
1979 Χωρίς οργήΠριν το ηλιοβασίλεμα ΕΡΤΕΡΤ
1980 Το φιόρο του Λεβάντε ΕΡΤ
1981 Ο χορόςΗ κοιμισμένη τρέλα ΕΡΤΕΡΤ
1982 Ολονυχτία τέλος σχολή ΕΙΡΤ
1984 Οι γλάστρες ΕΡΤ
1985 Δόνα Ροζίτα ΕΡΤ

Τηλεοπτικές σειρές

Έτος Τίτλος Κανάλι
1973 Η τελευταία άνοιξηΗ συνωμοσία της σιωπής ΥΕΝΕΔΕΡΤ
1976 Ο Χριστός ξανασταυρώνεταιΛέσχη μυστηρίου

  • Η άδεια θέση
  • Μια μέρα νωρίτερα
ΕΡΤΕΡΤ

1978 Η ετυμηγορία ΥΕΝΕΔ
1980 Η νύχτα ΕΡΤ
1982 Ορκιστείτε παρακαλώΓυναικείες μορφές ιστορίας ΕΡΤΕΡΤ
1983 Το χρυσό σπίτιΤα Καθημερινά

Χαμογελάστε παρακαλώ

ΕΡΤΕΡΤ

ΕΡΤ

1984 Δόνα Ροζίτα  
1992 Το 13ο κιβώτιο ΑΝΤ1
1995 Το τρίτο στεφάνι ΑΝΤ1
1996 Το χρώμα του φεγγαριού ΑΝΤ1
2010 Προς την ελευθερία ΕΤ1

Τηλεπαιχνίδια

Έτος Τίτλος Κανάλι
1980 Τα τετράγωνα των αστέρων ΕΡΤ

 

www.ellinikoskinimatografos.gr

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More