Take a fresh look at your lifestyle.

Βολανάκη Ντόρα

0 881

Η Ντόρα (Δώρα)  Βολανάκη γεννήθηκε 1915 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αλλά και στη Γαλλική Ακαδημία και στο Βρετανικό Ινστιτούτο.

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!

Ασχολήθηκε επίσης με την μετάφραση αισθητικών δοκιμίων (Η ζωή μου στην τέχνη, Στανισλάβσκι) και θεατρικών έργων.

Διασκεύασε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1933 και το 1935 έγινε μέλος του ΣΕΗ.

Από το 1943 μέχρι το τέλος της Κατοχής, ήταν βασικό στέλεχος του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Αργότερα και για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με το θίασο του δασκάλου της, Δημήτρη Ροντήρη, και με πολλούς θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών.

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών, στις 12/5/1998.


Φιλμογραφία
Το Βλέμμα του Οδυσσέα  (1995) [γηραιά γυναίκα]
…Και Δυο Αυγά Τουρκίας  (1987) [γιαγιά]
120 Ντεσιμπέλ (1987)
Ο Μελισσοκόμος  (1986)
Βαριετέ  (1985)
Ταξίδι στα Κύθηρα   (1984) [Κατερίνα]
Οι Απόμαχοι (1983)
Οι Απέναντι  (1981) [Αρετή Χούμη]
Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια (1981) [Έμυ]
Ο Ανθρωπος με το Γαρύφαλλο (1980)
Ταξίδι του Μέλιτος  (1979)
Ερωτικές Στιγμές (1972)
Ο Θάνατος του Αλέξανδρου  (1966) [μητέρα του Αλέξανδρου]
Αμφιβολίες  (1964) [Ισμήνη]
Προδοσία  (1964)
Κατηγορούμενος… ο Ερως (1962)
Σας ζητούν στο τηλέφωνο (1934)

 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...