Take a fresh look at your lifestyle.

Βαφιάς Γρηγόρης

0 413

Ο Γρηγόρης Βαφιάς γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1918. Την περίοδο της Κατοχής έλαβε μέρος στην αντίσταση με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Το 1946 γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Παρέμεινε στο Εθνικό δεκαπέντε χρόνια ως βασικό στέλεχος και ερμήνευσε πολλούς ρόλους.

Το 1965 αποχώρησε και συνεργάστηκε με την «Ελληνική Σκηνή» της Αννας Συνοδινού.

Αργότερα επανήλθε στο Εθνικό και έμεινε μέχρι το 1979.

Το 1960 ίδρυσε, μαζί με τη σύζυγό του Λίνα Κρασσά – Βαφιά, δραματική σχολή που λειτούργησε ώς το 1977.

Δίδαξε υποκριτική στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, της οποίας ήταν και διευθυντής για ένα διάστημα.

Στην πορεία συνεργάστηκε με τους θιάσους Κατερίνας, Αννας Συνοδινού, Ελσας Βεργή, Αλέκου Αλεξανδράκη, Νίκου Χατζίσκου, Κωστή Μιχαηλίδη, Αλέξη Μινωτή.

Στο πλευρό του Μινωτή ήταν άλλωστε η τελευταία του θεατρικήεμφάνιση, το 1986, στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ».

Εμφανίστηκε και στον κινηματογράφο. «Νησί των γενναίων», «Μπουμπουλίνα», «Γενναίοι του Βορρά», «Παπαφλέσσας», «Οχι», «Ενας νομοταγής πολίτης» είναι μερικές από τις ταινίες, ενώ το σενάριό του με τίτλο «Ραντεβού στη Βενετία» έγινε κινηματογραφική ταινία.

Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τη θεατρική ζωή της Αρτας και σκηνοθετούσε παραστάσεις με ερασιτέχνες ηθοποιούς.

Απεβίωσε στις 10 Αυγούστου του 2007.

Φιλμογραφία
Αντίο Βερολίνο (1994) [πατέρας Άλεξ]
Ο Στόχος (1983)
Ο Ζιγκολό της Αθήνας (1982)
Οι Κομάντος με τα Μανούλια (1982)
Σατανάδες στα Σχολεία (1982)
Το Φράγμα (1982)
Πάμε για… καφέ;! (1981) [Αριστομένης Πειναλέων]
Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 (1980)
Τα παιδιά της πιάτσας (1979)
Η βαλίτσα του παπά (1978)
Τελευταία Πτήση (1978)
Ένας νομοταγής πολίτης (1974) [Πάτροκλος]
Παυλος Μελας (1974)
Θέμα συνειδήσεως (1973)
Αιχμάλωτοι του μίσους (1972) [έμπορος όπλων]
Με Φόβο και Πάθος (1972)
Οργισμένη Γενιά (1972)
Έρωτας και προδοσία (1972)
Δώστε τα Χέρια (1971)
Εσχάτη προδοσία (1971)
Παπαφλέσσας / Η μεγάλη στιγμή του ’21 (1971)
Οι γενναίοι του Βορρά (1970)
Οι Τρεις Ψεύτες (1970)
Στη μάχη της Κρήτης (1970)
Φουκαράδες και λεφτάδες (1970) [Γεράσιμος Καρανίκας] Αδυναμίες (1969)
Η Οργή του Αδικημένου (1969) [Γεράσιμος Κορτέσης]
ΟΧΙ (1969)
Σ`Εχω Πάντα στην Καρδιά μου (1967)
Ραντεβού στη Βενετία (1960)
Το νησί των γενναίων (1959)
Μπουμπουλινα (1959)
Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.
Σχόλια
Loading...