Take a fresh look at your lifestyle.

Βαλτινός Γρηγόρης

712

Ο Γρηγόρης Βαλτινός γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1955.Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από την Ξάνθη, όπου και έζησε μέχρι τα οκτώ του χρόνια.

[sc:3]

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα τραγουδιού και χορού. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1980 και σαν νέος ηθοποιός συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους θιάσους των μεγάλων πρωταγωνιστών (Φέρτη-Μερκούρη, Bουγιουκλάκη, Καρέζη-Καζάκου, Αλεξανδράκη-Γαληνέα, Γκιωνάκη, Δανδουλάκη, Καλογεροπούλου, Ντενίση κ.α.)

grigoris-valtinos-vrika-to-allo-mou-miso-edo-kai-26-chronia

Έχει πρωταγωνιστήσει σε όλα τα είδη θεάτρου, από το αρχαίο δράμα (Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης) ως την κωμωδία, την πρόζα και την επιθεώρηση και έχει διακριθεί για την ερμηνεία του, τόσο στο κλασικό όσο και το σύγχρονο ρεπερτόριο: Ο Νηλ, Γουίλιαμς, Άλμπι, Μίλερ, Σνίτσλερ, Αντρέγεφ, Τουργκένιεφ, Γκέρνι, Mάργκιουλις κ.α. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι: Ζυλ Ντασέν, Ανδρέας Βουτσινάς, Φρανκ Χόζερ, Κώστας Τσιάνος, Σταμάτης Φασουλής, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρότζερ Ουίλιαμς, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Διαγόρας Χρονόπουλος, Ντίνος Δημόπουλος, Σταύρος Τσακίρης. Έχει πρωταγωνιστήσει επίσης σε μιούζικαλ (Ο βιολιστής στη στέγη,Τσέχωφ-το μιούζικαλ). Μάλιστα έχει τραγουδήσει τον ρόλο του Χριστού στην βυζαντινή όπερα του Γιάννη Μπουφίδη “Σταύρωση”, η οποία κυκλοφορεί και στη δισκογραφία, επίσης τον ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου “Η άλωσις της Πόλεως” και τον ομώνυμο ρόλο στο ορατόριο του Μίμη Πλέσσα “Κοσμάς ο Αιτωλός”.

Συμμετείχε ως αφηγητής σε μεγάλα μουσικά έργα, όπως «Αξιον Εστί» των Μίκη Θεοδωράκη-Οδυσσέα Ελύτη, «Λειτουργία του Ορφέα» των Γιάννη Μαρκόπουλου-Πάνου Θεοδωρίδη, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο» των Γιώργου Χατζηνάσιου-Γιώργου Παπακώστα, «Ελλάδα- Γέννηση και Αναγέννηση των Αιώνων» των Πασχάλη Τόνιου-Γιώργου Παπακώστα.

[sc:1]

Έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές, όπως: «Αστροφεγγιά», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Φάκελος Αμαζών», «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Πρόβα νυφικού», «Ο μεγάλος θυμός», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Έρωτας» κ.ά.

Με την ερμηνεία του στον Οιδίποδα τύραννο του Σοφοκλή, που παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο, γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και διεθνή προβολή, καθώς η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε το καλοκαίρι του 2000 στο Κολοσσαίοτης Ρώμης, που άνοιξε με αυτή την ευκαιρία τις πύλες του ύστερα από 1.500 χρόνια. Η ίδια παράσταση παίχτηκε στη Νέα Υόρκη και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

grigoris-baltinos-xreiazomaste-mia-allagi-sto-dna-mas

Ο ίδιος, από το 1990 και μετά, έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Από τους πρόσφατους θεατρικούς του ρόλους, ξεχωρίζει εκείνος του Τζορτζ στο Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ του Ε. Άλμπι, έργο που σκηνοθέτησε και παρουσίασε στο θέατρο “ΛΑΜΠΕΤΗ“ αλλά και σε περιοδεία. Επίσης οκτώ χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του Βιολιστή στη στέγη ξαναπαίζει τον “Τέβγε“ στο Ηρώδειο και κατόπιν σε μία μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα. Το 2006 τιμήθηκε από το Θεατρικό Μουσείο με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου “ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ“ για την ερμηνεία του στο παραπάνω μιούζικαλ.

Φιλμογραφία

  • Δίδυμα Φεγγάρια (2015-2016) ΑΝΤ1 Κύπρου και ΑΝΤ1 Ελλάδος …. Παύλος Ταξόπουλος
  • Έρωτας (2005) ΑΝΤ1 …. Έκτορας Αναγνώστου
  • Τα Παιδιά της Νιόβης (2004-2005) ΕΡΤ2 …. Mιχαλάκης Αναστασιάδης
  • Ο Μεγάλος Θυμός (1998) MEGA …. Ασημάκης
  • Διπλή αλήθεια (1997-1998) ΕΤ1
  • Πρόβα νυφικού (1995-1996) ΑΝΤ1 …. Πέτρος Μανιάς
  • Ανατομία ενός εγκλήματος (1992-1995) ΑΝΤ1 …. αφηγητής
  • Φάκελος Αμαζών (1991-1992) ΑΝΤ1
  • Οι τρεις χάριτες (1991) MEGA
  • Ο Θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα (1986) ΕΡΤ2
  • Αστροφεγγιά (1980) ΕΡΤ …. Aργύρης
  • Ελευθέριος Βενιζέλος: 1910-1927 (1980) ΕΡΤ
  • Κόκκινος Κύκλος (2000-2002) Alpha
[sc:4]

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More