Take a fresh look at your lifestyle.

Βαγγέλης Καζάν: Ο ηθοποιός που αγαπούσε την φύση και τον άνθρωπο

1,746

Βαγγέλης Καζάν

Μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία, μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ένας ηθοποιός που με το μοναδικό του ταλέντο, δεν μπορούσε να μην θεωρηθεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς καρατερίστες, στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Ένας ηθοποιός που ενώ στους περισσότερους ρόλους ήταν ο ‘’κακός’’, στην πραγματικότητα η αγάπη του για την φύση και τον άνθρωπο και ο μεγάλος αγώνας που έδινε για το καλό, τον έγραψαν στην ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Σας παρουσιάζω:

Ο Βαγγέλης Καζάν γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1936, αλλά όπως έχουμε πει και άλλες φορές ανάλογα με το ποιος γράφει μία βιογραφία αλλάζει μερικές φορές και ημερομηνία γέννησης του. Έτσι για κάποιους άλλους είχε γεννηθεί το 1938, από μια πολύ φτωχή οικογένεια προσφύγων.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Βαγγέλης Καζαντζόγλου και οι σπουδές της υποκριτικής που έκανε, ήταν στη σχολή του Μιχαηλίδη, όπου το 1955 και ενώ ακόμα φοιτούσε στη Σχολή, έκανε την εμφάνιση του στην παράσταση «Μάκβεθ».

Του άρεσε ο στίβος και είχε ασχοληθεί ενεργά με αυτόν, λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες δρόμου. Αγαπούσε πολύ την ειρήνη και έτσι σε όποιον αγώνα γινόταν γι’ αυτό το σκοπό, ήταν πάντα παρόν και πάντα πρόθυμος να τρέξει για το πιο ιερό πράγμα στη ζωή του. Επίσης τον ενδιέφερε πάρα πολύ το περιβάλλον και πάλευε για την προστασία του, αλλά ήταν και ενεργός και σε διάφορα θέματα που αφορούσαν τη διεθνή αλληλεγγύη.

Η φράση που χρησιμοποιούσε και πίστευε πολύ ήταν ότι η μεγαλύτερη αξία της ζωής, είναιη ίδια η ζωή, η φύση και η δημιουργία.

Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1953 με την αντιστασιακή ταινία «Από έξι μείναμε δύο» και η πρώτη θεατρική του εμφάνιση ήταν το 1959 στον θίασο της αξέχαστης Μαίρης Αρώνης στο έργο «Μαντώ Μαυρογένους» και το 1960 σ’ ένα σεξπηρικό έργο σκηνοθεσίας Αλέξη Μινωτή «Ριχάρδος ο Γ’».

Μερικές από τις ταινίες που είχε συμμετάσχει ήταν «Η σωφερίνα», «Γάμος αλά Ελληνικά», «Κάθε λιμάνι και καημός», «Τζένη Τζένη», «Ο αχόρταγος», «Οικογένεια Χωραφά», «Ορατότης μηδέν», «Λυσιστράτη», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» κ.α.

Συνεργάστηκε με πολλούς αξιόλογους ηθοποιούς όπως ‘’Τζένη Καρέζη’’, ‘’Λάμπρο Κωνσταντάρα’’, ‘’Διονύση Παπαγιαννόπουλο’’, ‘’Τάκη Μηλιάδη’’, ‘’Μίρκα Παπακωνσταντίνου’’, ‘’Πέτρο Φυσσούν’’, ‘’Βέρα Κρούσκα’’, ‘’Μάνο Κατράκη’’ κ.α.

Το 1975 έλαβε μέρος στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Θίασος», και έλαβε το βραβείο του Α΄ ανδρικού ρόλου.

Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους όπως της Έλλης Λαμπέτης, της Άννας Συνοδινού,  του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, αλλά και με το Εθνικό Θέατρο, του Θεάτρου Τέχνης κ.α.

Πέρα από το θέατρο και τον κινηματογράφο, συμμετείχε και σε τηλεοπτικές σειρές. Μερικές από αυτές ήταν το «Το σφαγείο», «Το κάμπινγκ», «Η Πόλη», «Πέρα από τον ορίζοντα», «Κόκκινος κύκλος: τελευταία στάση» κ.α.

Περίπου για μισό αιώνα, μας συντρόφευε με τις συμμετοχές του σε κινηματογράφο, θέατροκαι τηλεόραση. Τον αγαπούσαν πολύ όσοι συνεργαζόντουσαν μαζί του, αλλά την μεγαλύτερη αγάπη προς το πρόσωπο του, την είχε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει δύο παιδιά.

Προ τελευταία του παράσταση ήταν το 1972 σ’ ένα έργο του Σκούρτη τους «Μουσικούς» και το 1978 κάνει ένα τελευταίο πέρασμα από το θεατρικό σανίδι.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, που είχε σταματήσει πια τις καλλιτεχνικές του εμφανίσεις, του άρεσε πολύ να ποτίζει τα δέντρα στο δήμο Κορυδαλλού.

Έφυγε από την ζωή στις 10 Μαρτίου του 2008, σε ηλικία περίπου 70 με 72 χρονών από καρκίνο και η κηδεία του έγινε στο Σχιστό.

[sc:1]epaggelmagynaika.gr

[sc:4]

Τα σχόλια είναι κλειστά.