Take a fresh look at your lifestyle.

Αφιέρωμα στη Σαπφώ Νοταρά

2,081

Σαπφώ Νοταρά

Η σημερινή βιογραφία είναι για μια ηθοποιό που γενικά δεν ξέρουμε πολλά για την ζωή της. Ήταν μια εκρηκτική παρουσία που αν και βγήκε μεγάλη σε ηλικία στο θέατρο, έγινε μια από τις πιο αξέχαστες παρουσίες. Σας παρουσιάζω:

sapfo1-700x738
Η Σαπφώ Νοταρά γεννήθηκε το 1907 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το Πραγματικό της όνομα ήταν Σαπφώ Χανδάτου και σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου (όπως λεγόταν τότε το Εθνικό) και στην δραματική σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το Νοταρά το πείρε από την οδό που βρισκόταν η δεύτερη σχολή και σπούδασε και χορό. Σε όλα βέβαια αρίστευσε.

Υπήρχαν φήμες ότι ήταν μια πολύ ωραία γυναίκα και ότι είχε
αρκετές επιτυχίες στον ερωτικό τομέα. Εκείνη την εποχή, αρχές του αιώνα ήταν απ’ τις λίγες γυναίκες που είχαν βγάλει Πανεπιστήμιο και λόγο του χορού το σώμα της ήταν τέλειο.

Εκτός όμως από το ψεύτικο επώνυμο, η ίδια είχε εκμυστηρευτεί ότι έκανε και ψεύτικη φωνή. Αυτήν την βραχνή, βροντερή αλλά και γεμάτη γλυκιά αγριάδα στη φωνή, την αντέγραψε από ένα παιδάκι που συνάντησε μια μέρα εκεί που έμενε και της είπε με άγριο τόνο «Σταμάτα, σε πυροβολώ….».

Ήταν άγρια και ελεύθερη ύπαρξη και έτσι μια μέρα τα παράτησε όλα (δηλ. που ήταν μια επιστήμονας), για να ασχοληθεί με το θέατρο. Ήξερε ότι εκείνη την εποχή ήταν αυτοκτονία αυτό που πήγαινε να κάνει, αλλά δεν την ένοιαξε τίποτα από αυτά και έτσι βγήκε στη σκηνή.

sapfo-notara-kai-dimitris-xorn

Το 1926 γράφτηκε στο Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών και η πρώτη της εμφάνιση ήταν  το 1934 σ’ ένα θεατρικό του Τολστόι και σ’ ένα άλλο του Ονέ. Τα υπόλοιπα 30 χρόνια έπαιζε μικρούς ρόλους, σε διάφορους θιάσους όπως και σε διάφορες ελληνικές ταινίες, χωρίς όμως να μπορέσει να ξεχωρίσει. Έπαιξε και στην Επίδαυρο με την Παξινού και τον Παπαδάκη σαν μέλος του χορού.

Στην ‘’κυρά μας την μαμή’’, στο ‘’κυριακάτικο ξύπνημα’’ και σε κάνα δυο άλλες κινηματογραφικές ταινίες είχε πολύ μικρούς ρόλους που
περνούσαν απαρατήρητοι. Όμως η κυρία Κατερίνα το 1963 της έδωσε την ευκαιρία να παίξει στην ‘’χαρτοπαίχτρα’’ την κυρία Μαριγώ, όπου την είδε ο Δαλιανίδης και της πρότεινε να παίξει τον ίδιο ρόλο με την ίδια βροντερή φωνή στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία. Έτσι επιτέλους άρχισε η καριέρα αυτής της υπέροχης ηθοποιούς.

[sc:3]

Ήταν ιδιότροπη, θυμωμένη, άγρια, καχύποπτη, ανυπότακτη, αλλά παράλληλα ένας καλοκάγαθος άνθρωπος, που είχε πολύ τρυφερότητα μέσα της που την έπνιγε αλλά φοβόταν να την εκφράσει. Στην καλλιτεχνική της πορεία, συνάντησε πάρα πολλά προβλήματα. Έλεγε η Έλλη Λαμπέτη όταν την ρώτησαν για την
Σαπφώ Νοταρά, ότι στην Ελλάδα αν δεν είσαι ωραία δεν τους κάνεις για ηθοποιός. Το ταλέντο της δεν το εκτιμούσαν αλλιώς. Την θεωρούσε τόσο καλή ηθοποιό και λυπόταν που πήγε χαμένη στην Ελλάδα. Κατανοούσε την κακία της, γιατί έβλεπε πως δεν την άφηναν να δουλέψει και να δείξει τις υποκριτικές της ικανότητες. Συνέχεια την κορόιδευαν για το παρουσιαστικό της. Της φερόντουσαν πολύ άσχημα και αυτό την έκανε να μισεί τους πάντες και να είναι εναντίων τους. Κάποτε είχε πει η ίδια πως την χαρακτήριζαν ως ‘’κουρελού’’.

-196812avi_snapshot_000617_20110122_235513_420x236

Η Σαπφώ Νοταρά γαλουχήθηκε κοντά στην Κοτοπούλη και πολύ λίγοι γνωρίζουν την καριέρα που έκανε μαζί της.  Επίσης δεν ήταν πολύ γνωστό, ότι εκείνη  αλλά και η Βασιλειάδου όταν η
Κοτοπούλη έπρεπε να πάει κάποιο επαγγελματικό ταξίδι, την ντουμπλάρανε, αυτές οι δύο τεράστιες ηθοποιοί. Καριέρα όμως  έκανε και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές, από τις οποίες έγινε πολύ γνωστή

Ο Γιάννης Σμαραγδής (σκηνοθέτης) την έβλεπε σαν μια ηθοποιό τεραστίων διαστάσεων. Ήταν ένας άνθρωπος,, που εκεί που ήταν θυμωμένη, επιθετική και νόμιζες πως δεν πλησιάζεται ,εκεί γινόταν ένας καλοκάγαθος άνθρωπος που λαχταρούσε την αγάπη.

881838

Τις περισσότερες φορές έπαιζε άγρια πράγματα, αλλά έδινε σ’ αυτούς τους ρόλους μια παράξενη ανθρωπιά, γιατί φαινόταν να είναι παρατημένη από τη ζωή, χωρίς να έχει τις ανθρώπινες φιλοδοξίες που έχουμε όλοι μας και αυτό κατά κάποιο τρόπο την έκανε ένα ιερό πρόσωπο και κυριαρχούσε όλο αυτό στο παίξιμο της. Με αυτόν τον τρόπο μας έγινε τόσο αγαπητή και πολύ οικεία.

Στην ελληνική ταινία «Αχ αυτή η γυναίκα μου» την ώρα που έλεγε το υπέροχο ‘’Μπουρλότο’’, βλέπαμε να δίνει ύλη στην λέξη. Μας καθηλώνει η κάθε της ατάκα, γιατί ταυτόχρονα την βλέπουμε να γίνεται πράξη.

Ήθελε κάποια στιγμή να αποχτήσει δικό της θέατρο για να μπορεί να ενσαρκώνει τους ρόλους που τις άρεσαν πραγματικά (γιατί είχε πολύ μεγάλο ταλέντο και ως δραματική ηθοποιός). Από τις σπάνιες φορές που εκμυστηρευόταν σε κάποιον τα προσωπικά της, είχε πει  ότι όταν ήταν νέα, την είχε αγαπήσει ένας εργοστασιάρχης ο οποίος της έλεγε ότι θα της έχτιζε τρία θέατρα. Όταν όμως την ρώταγαν, γιατί δεν τον παντρεύτηκε εκείνη εκνευρισμένη απαντούσε πως αυτός ήταν ένας βιομήχανος χημικός, που με τα πειράματα που έκανε είχε παραμορφωθεί και δεν ήθελε να θυσιάσει τα προσωπικά της συναισθήματα για την τέχνη. Όταν όμως αναφερόταν σ’ έναν αντάρτη του ’45 που την είχε ερωτευτεί, τα μάτια της βούρκωναν, έσπαγε η φωνή της και η θλίψη ζωγραφιζόταν στο πρόσωπο της, γιατί αυτόν τον άνθρωπο τον είχαν εκτελέσει.

ΣΑΠΦΩ-ΝΟΤΑΡΑ

Εκτός όμως από την πρόταση γάμου που είχε δεχτεί από τον επιχειρηματία, είχε δεχτεί άλλη μια πρόταση γάμου, από τον γνωστό εικαστικό και μοναδικό φίλο της, μέχρι και το τέλος της, τον Γιάννη Τσαρούχη. Της είχε πει ότι ήθελε να κάνουν και παιδί μαζί, αλλά εκείνη τότε νόμιζε πως την κορόιδευε και δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά αυτήν την πρόταση. Μετά από πολλά χρόνια που έκαναν μαζί πρόβες για ένα θεατρικό, όταν γύρισε και της είπε ότι, αν είχε δεχτεί τότε την πρόταση του το παιδί τους τώρα θα ήταν 26 χρονών, εκείνη έπαθε σοκ και τον ρωτούσε αν πραγματικά δηλαδή το εννοούσε. Όταν εκείνος της το επιβεβαίωσε, η Σαπφώ ένιωσε πολύ άσχημα.

Ήταν γενικά μοναχικός τύπος και δεν έβαζε κανέναν στο φτωχό
δυαράκι της. Πίστευε στο μάτι και τα πρωινά της άρεσε να πίνει τον καφέ της μόνη, χωρίς συντροφιά  στα καφενεδάκια δίπλα στο σπίτι της. Μάλιστα συχνά έβαζε τις φωνές στον σερβιτόρο, ο οποίος όταν την έβλεπε γέλαγε και εκείνη εκνευρισμένη του έλεγε, ότι τώρα είμαι η Σαπφώ Νοταρά και όχι ο ρόλος. Είναι σαν να σε δω εγώ στην Πανεπιστημίου και αφού γνωρίζω ότι είσαι σερβιτόρος να σου ζητήσω να μου φέρεις νερό.

Υπέφερε από αρθρίτιδα, σάκχαρο, αλλά λόγο της φτώχιας της δεν μπορούσε να τα  αντιμετωπίσει όπως έπρεπε και έτσι στις 11 Ιουνίου του 1985, σε ηλικία 78 ετών,  βρέθηκε νεκρή από καρδιακή προσβολή, όταν ο θυρωρός μαζί με τον ιδιοκτήτη της ταβερνούλας που έτρωγε συχνά, κάτω από το σπίτι της, έσπασαν την πόρτα του διαμερίσματος της και την βρήκαν σε κατάσταση αποσύνθεσης……

Notara-3

Όταν μπήκε η αστυνομία μέσα, ήταν ήδη δυο μέρες νεκρή και το μόνο που ακουγόταν, ήταν η ανοιχτή τηλεόραση που έπαιζε.
Πέθανε μόνη, πάμφτωχη και χωρίς να υπάρχει κάποιος να την βοηθήσει οικονομικά. Η μόνη βοήθεια που είχε ήταν το νοίκι του διαμερίσματος της το οποίο  πλήρωνε ένας μεγάλος θαυμαστής της επιχειρηματίας, ο οποίος παράμενε ανώνυμος.

Έτσι άδοξα έφυγε άλλη μια υπέροχη ηθοποιός, που με τις ατάκες, το στιλ και το μπρίο της θα μας μείνει αξέχαστη.

 

logo-1
πηγή

 

[sc:4]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More