Take a fresh look at your lifestyle.

Αφιέρωμα στην Αλέκα Στρατηγού

0 7,067

Αλέκα Στρατηγού

Η σημερινή βιογραφία μιλάει για μια ηθοποιό που καταγόταν από καλλιτεχνική οικογένεια, ταλαντούχα, όμορφη, με πολύ πάθος για ότι έκανε, αλλά και με μεγάλα πάθη που μπορούσαν να της καταστρέψουν όμορφες στιγμές αγάπης και συντροφικότητας. Σας παρουσιάζω:

Η Αλέκα Στρατηγού ήταν γεννημένη το 1926 και οι γονείς της ήταν οι ηθοποιοί, Βασίλειος Στρατηγός και η Αμαλία Στρατηγού και είχε άλλα τρία αδέλφια. Και τα τέσσερα αδέλφια ακολούθησαν και αυτά τον καλλιτεχνικό δρόμο των γονιών τους και έγιναν επίσης ηθοποιοί. Ο μοναδικός Στέφανος Στρατηγός ήταν ο ένας (για τον οποίο θα μιλήσουμε στη δική του βιογραφία), η περίφημη Στέλλα Στρατηγού ήταν η μια αδελφή της (η οποία έπαιξε σε θέατρο και κινηματογράφο,  αλλά οι ρόλοι της ήταν κυρίως δεύτεροι ή τρίτοι) και η επίσης εξαιρετική Ρένα Στρατηγού ήταν η άλλη αδελφή (η οποία είχε συμμετάσχει και εκείνη σε θεατρικές παραστάσεις και στον κινηματογράφο, πάλι σε ρόλους δεύτερους ή τρίτους και ήταν αυτή που με τις άλλες δυο αδελφές της είχαν ερμηνεύσει το τραγούδι ‘’παλιοζωή, παλιόκοσμε και παλιοκοινωνία’’ στην επιθεώρηση του Μίμη Τραϊφόρου και Γιώργου Γιαννακόπουλου «Βίρα τις άγκυρες»). Η Ρένα ήταν η μόνη που δεν αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην υποκριτική και έφυγε από τα θεατρικά δρώμενα αρκετά νωρίς.

Ήταν μια υπέροχη ηθοποιός, που είχε παίξει στο θέατρο, στον κινηματογράφο, αλλά και στην τηλεόραση.

Είχε συμμετάσχει σε πολλές ταινίες όπως «Διακοπές στην Αίγινα», «Ο Μιμίκος και η Μαίρη», «Η μουσίτσα», «Ένας βλάκας και μισός», «Η κυρία δήμαρχος», «Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος», «Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι», «Το νησί της αγάπης», «Μπετόβεν και μπουζούκι» κ.α.

Και είχε συνεργαστεί με καταπληκτικούς ηθοποιούς όπως ‘’Μίμης Φωτόπουλος’’, ‘’Νίκος Σταυρίδης’’, ‘’Γιάννης Γκιωνάκης’’, ‘’Γεωργία Βασιλειάδου’’, ‘’Χρήστο Ευθυμίου’’, ‘’Ρίκα Διαλυνά’’, ‘’Αλίκη Βουγιουκλάκη’’, ‘’Διονύση Παπαγιαννόπουλο’’, ‘’Θανάση Βέγγο’’ κ.α.

Είχε συμμετάσχει όμως και σε τηλεοπτικές σειρές, όπως «Το περίπτερο», «Το εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή» και το «Λούνα Παρκ». Λόγο της χαρακτηριστικής της φωνής, οι περισσότεροι ρόλοι που ενσάρκωνε, ήταν αυτοί της υπηρέτριας.

Στην ανεπανάληπτη δεκαετία του ’60, διατέλεσε και θιασάρχης, μαζί με την αδελφή της Στέλλα Στρατηγού, τον Κ. Μποζώνη και τον Τόλη Βοσκόπουλο.

Είχε παντρευτεί  με τον Ανδρέα Μπάρκουλη, με τον οποίο είχαν έναν τρελό έρωτα. Μπορεί η Αλέκα να ήταν μεγαλύτερη σε ηλικία (περίπου 10 χρόνια), αυτό όμως δενεμπόδισε τον Αντρέα να την λατρέψει. Όμως η Αλέκα είχε έναν μεγαλύτερο έρωτα, ο οποίος κατάφερε να την χωρίσει από τον αγαπημένο της σύζυγο. Και αυτός δεν ήταν άλλος από τα χαρτιά. Ο Μπάρκουλης άρχισε να ξενοκοιτάει και η σχέση άρχισε να φθείρεται.  Έπαιζε με τις ώρες και δεν αφιέρωνε καθόλου χρόνο για τον σύζυγο της και έτσι το διαζύγιο ήταν η μοιραία κατάληξη αυτού του γάμου.

Λόγο του παρουσιαστικού, της τσαχπινιάς, αλλά και της πολύ χαρακτηριστική της φωνής, οι περισσότεροι ρόλοι που ενσάρκωνε ήταν αυτοί της υπηρέτριας.

Έφυγε από τη ζωή την 1η Ιανουαρίου του 1989 σε ηλικία περίπου 63 χρονών και η κηδεία της έγινε στο Περιστέρι. Για το τελευταίο αντίο, βρέθηκαν στο κοιμητήριο πολύς απλός αλλά και καλλιτεχνικός κόσμος. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Μπάρκουλης και ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο οποίος ήταν παλιότερα παντρεμένος με την αδελφή της, την Στέλλα Στρατηγού.

[sc:1]epaggelmagynaika.gr

Σχόλια
Loading...