Γιάννης Μιχαλόπουλος: Ο αξέχαστος δικαστής της μεγάλης οθόνης (βίντεο)

Γιάννης Μιχαλόπουλος

Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στα Εξάρχεια της Αθήνας το 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πήρε το δίπλωμά του ως ηθοποιός το 1951, ερμηνεύοντας σε κανονική παράσταση τον ρόλο του Οκτάβιου στην κωμωδία του Γκολντόνι «Οι Περίεργες Γυναίκες».
Αν και έγινε ευρύτερα γνωστός από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, είχε σχεδόν πενηντάχρονη παρουσία στο θέατρο. Ξεκίνησε το 1952 (και συνέχισε ως το 1955) με τον θίασο Έλλης Λαμπέτη-Δημήτρη Χορν και Γιώργου Παππά και εμφανίστηκε σε δεκάδες θεατρικά έργα ως το 2002.

Να αναφέρουμε ότι συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους Δ.Μυράτ, Β.Διαμαντόπουλο, Μ.Αλκαίου, Λ.Κωνσταντάρα, Μ.Κοντού, Γ.Γκιωνάκη, Ν.Ρίζο, Κ.Βουτσά, Σ.Παράβα, Μ.Χρονοπούλου, Β.Τσιβιλίκα, Κ.Γιουλάκη, Κ.Δανδουλάκη και άλλους.
Από το 1966 υπήρξε συνθιασάρχης σε θεατρικά σχήματα. Ήταν κουμπάρος με τους αξέχαστους Έλλη Λαμπέτη και Δημήτρη Χορν.

Από το 1952 ως το 1962, εργάστηκε ως εκφωνητής στο, τότε, Ε.Ι.Ρ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας).
Με το ραδιόφωνο είχε μια ξεχωριστή σχέση, καθώς πήρε μέρος και σε πολλές θεατρικές εκπομπές μετά το 1962.

Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος έκανε σπουδαία καριέρα και στην τηλεόραση.
Πρωταγωνίστησε σε κωμωδίες των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου και σε άλλες εκπομπές, όπως επιθεωρήσεις, εορταστικά προγράμματα και άλλα.
Ιδιαίτερα δημοφιλής έγινε από τις ερμηνείες του στην τηλεοπτική σειρά «Ορκιστείτε παρακαλώ» όπου ενσάρκωνε τον πρόεδρο του δικαστηρίου. Στο μόνιμο καστ της σειράς συμμετείχε και η Ελένη Φιλίνη.

Η σειρά αυτή, που αποτελούσε διασκευή δικαστηριακών ευθυμογραφημάτων του Μ. Καραμπατσάκη, ξεκίνησε το 1982, στην τότε ΥΕΝΕΔ. Συνολικά, προβλήθηκαν 90 επεισόδια, στα οποία ο Γιάννης Μιχαλόπουλος έδινε πραγματικά ρεσιτάλ με τον στομφώδη λόγο του και την προσπάθειά του να εκμαιεύσει από τους μάρτυρες τα γεγονότα.

Το 1966 ο Γιάννης Μιχαλόπουλος βραβεύτηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων για την προσφορά του στη νεοελληνική κωμωδία, ενώ η κόρη του αξέχαστου Δημήτρη Ψαθά, Μαρία, τον βράβευσε για τις θεατρικές ερμηνείες στα έργα του πατέρα της.
Ήταν ηθοποιός εξαιρετικά χαμηλών τόνων, σεμνός και με πλούσιο ρεπερτόριο.
Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Σχόλια
Loading...