Χριστοφορίδης Περικλής

Ο Περικλής Χριστοφορίδης ήταν κωμικός ηθοποιός (1907- 30 Σεπτεμβρίου 1983). Προερχόταν από καλλιτεχνική οικογένεια του Πόντου, αφού τόσο ο πατέρας, όσο και ο παππούς του Περικλής, ήταν επίσης ηθοποιοί.

Έχει το ρεκόρ συμμετοχής σε περισσότερες από κάθε άλλο ηθοποιό, ταινίες του κινηματογράφου (περισσότερες από 200).

Αναδημοσίευση άρθρου απο το:

Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα. Το 1922 μετοίκησε στην Ελλάδα.

Christoforidis_Periklis_P

Η θητεία του στις σκοτεινές αίθουσες υπήρξε από τις μακροβιότερες, από το 1929 μέχρι και το 1979, συμμετέχοντας σε ταινίες όπως η «Μπόρα» του Δημήτρη Γαζιάδη και το «Ταξίδι του Μέλιτος» του Γιώργου Πανουσόπουλου.

Christoforidis_Periklis_B

Ο παππούς και ο πατέρας του υπήρξαν επίσης ηθοποιοί όπως και η αδερφή του Στέλλα, που ήταν από τις πρώτες που έκανε κινηματογράφο με την ταινία Απάχηδες των Αθηνών (1950). Σε αρκετές ταινίες του έπαιξε και ο ξάδελφός του, Τάκης Χριστοφορίδης.

Ο Περικλής Χριστοφορίδης πέθανε στην Θεσσαλονίκη, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 30 Σεπτεμβρίου 1983.

pontt_456985417

Η σορός του μεταφέρθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στηνΑθήνα.

Κηδεύτηκε στο Γ΄ Νεκροταφείο της Νίκαιας, την 1η Οκτωβρίου 1983.

periklis-xorn

Φιλμογραφία

  • Αστερισμός της Παρθένου (1973)…. Δήμαρχος
  • Θέμα συνειδήσεως (1973)
  • Ο μοναχογιός μου ο αγαθιάρης (1973)… Λέων
  • Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
  • Η Ρένα είναι οφ σάιντ (1972)… πρόεδρος ποδοσφαιρικού συλλόγου
  • Η ζαβολιάρα (1971)… Φωτεινός
  • Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970)… Καρολίδης
  • Η ζωή μου στα χέρια σου (1970)
  • Η τύχη μου τρελλάθηκε (1970)… Μιχάλης Δέτσικας
  • Καλάβρυτα 1821 (1970)
  • Ο απίθανος (1970)… Απόστολος Χατζηλαζάρου
  • Ο τελευταίος αιχμάλωτος (1970)
  • Όταν ήμουν 16 χρονών (1970)
  • Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)
  • Η ώρα της αλήθειας (1969)
  • Θου Βου φαλακρός πράκτωρ (1969)… διευθυντής σχολής
  • Ξύπνα Βασίλη (1969)… Νίκος, εισαγωγέας
  • Ο φακίρης Σταμάτης Κόκκορας (1969)
  • Προκόπης ο απρόκοπος (1969)
  • Ραντεβού με μια άγνωστη (1969)
  • Αφροδίτη το κορίτσι που πόνεσε (1968)
  • Για ποιον χτυπά η κουδούνα (1968)… καψοκέφαλος
  • Δόκτωρ Ζιβέγγος (1968)… πατέρας
  • Η ζηλιάρα (1968)… διευθυντής
  • Η ζωή ενός ανθρώπου (1968)… Πετρωνάς
  • Ξεριζωμένη γενιά (1968)… Τσερέπης
  • Ο μαχαραγιάς (1968)… διευθυντής ξενοδοχείου
  • Ο Μικές παντρεύεται (1968)… Περικλής Μπουλντόζας
  • Ο μπούφος (1968)… Θέμος
  • Ο ναύτης του Αιγαίου (Ταινία) (1968)… Κανακάρης
  • Ο πιο καλός ο μαθητής (1968)
  • Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο (1968)… υπάλληλος εφορίας
  • Ο φιγουρατζής (1968)
  • Ο ψεύτης (1968)… Κίμων Σωτήρογλου
  • Ραντεβού με μια άγνωστη (1968)
  • Τα ξένα χέρια είναι πικρά (1968)
  • Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)… διευθυντής δισκογραφικής εταιρίας
  • Τρελλός παλαβός και Βέγγος (1967)
  • Ο ανακατωσούρας (1967)… διευθυντής περιπτέρου της ΘΕΘ.
  • Από τα Ιεροσόλυμα με αγάπη (1967)… υπάλληλος γραφείου
  • Βοήθεια ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 (1967)… διευθυντής σχολής
  • Γαμπρός απ’ το Λονδίνο (1967)…Περικλής Δημητρακόπουλος, καταστηματάρχης
  • Ένας απένταρος λεφτάς (1967)… Κώστας Καραμήτρος
  • Η κοροϊδάρα (1967)… Τέλης Μπίρκας
  • Ο μόδιστρος (1967)… Γιάννης Πασσαλής
  • Ο χαζομπαμπάς (1967)… Σωτήρης
  • Σήκω χόρεψε συρτάκι (1967)… Χαράλαμπος
  • Το πλοίο της χαράς (1967)… Γαρύφαλλος
  • Τρελλός παλαβός και Βέγγος (1967)
  • Ένα Καράβι Παπαδόπουλοι (1966)
  • Ευτυχώς τρελάθηκα (1966)… Ανάρτγυρος
  • Κάνε τον πόνο μου χαρά (1966)… Ανρι (Ανδρέας) Διαμαντάρας
  • Μεγάλη μου αγάπη (1966)
  • Ότι λάμπει είναι χρυσός (1966)
  • Σκλάβοι της μοίρας (1966)… μπάρμαν
  • Φως νερό τηλέφωνο οικόπεδα με δόσεις (1966)… πελάτης κτηματομεσιτικού γραφείου
  • Εξιλέωσις (1965)… Μανόλης Πετρόπουλος
  • Ο νικητής (1965)… Γεράσιμος Μαρκαντώνης
  • Αφήστε με να ζήσω (1965)
  • Κορίτσια για φίλημα (1965)… Γιώργος Ελευθερίου
  • Με ιδρώτα και δάκρυα (1965)
  • Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965)… Περικλής
  • Τρεις καρδιές ένας χτύπος (1965)
  • Άλλος για το εκατομμύριο (1964)… Καρπίδης
  • Αν έχεις τύχη (1964)… διευθυντής ξενοδοχείου
  • Δεσποινίς Διευθυντής (1964)… καθηγητής Γεωργιάδης, διευθυντής όικοδ. εταιρίας
  • Ένας ζόρικος δεκανέας (1964)
  • Κάτι να καίει (1964)… Νικολαΐδης
  • Ένας μεγάλος έρωτας (1964)
  • Η χαρτοπαίχτρα (1964)
  • Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964)… διευθυντής ξενοδοχείου
  • Ο καταφερτζής (1964)… διευθυντής τουριστικού γραφείου
  • Οι κληρονόμοι (1964)… Περικλής Ζουμπούρδογλου
  • Πόνεσα πολύ για σένα (1964)… Βασίλης Οικονομόπουλος
  • Κορίτσια για φίλημα (1964)
  • Το δόλωμα (1964)… Καραστεφάνου, εφοπλιστής, θύμα χαρτοπαιξίας
  • Για λίγη στοργή (1963)
  • Ένα κορίτσι για δυο (1963)… Ηλίας Αρχοντόπουλος
  • Κάτι να καίει (1963)
  • Τύφλα να ‘χει ο Μάρλον Μπράντο (1963)… διευθυντής ξενοδοχείου
  • Αμαρτωλές (1962)
  • Έγκλημα στην Ομόνοια (1962)
  • Ευτυχώς τρελάθηκα (1962)
  • Η κυρία του κυρίου (1962)… Φίλιππας
  • Η νύφη το ‘σκασε (1962)… Βαγγέλης Δημητρίου
  • Κατηγορούμενος ο Έρως (1962)
  • Νόμος 4.000 (1962)… καθηγητής γυμνασίου
  • Μερικοί το προτιμούν κρύο (1962)… Φαίδων
  • Οι επικίνδυνοι (1962)
  • Ο Δήμος απ’ τα Τρίκαλα (1962)… Μιλτιάδης Καραπετρόπουλος
  • Του Κουτρούλη ο γάμος (1962)
  • Ζητείται ψεύτης (1961)Αγησίλαος
  • Καπετάνιος για κλάματα (1961)
  • Κατήφορος (1961)… Φίλιππας Κυριαζόπουλος
  • Κατηγορούμενος ο έρως (1961)
  • Ο καλός μας άγγελος (1961)… Ευτύχιος Κλαράς
  • Ποια είναι η Μαργαρίτα (1961)… Πρόεδρος της Κω
  • Το παιδί της πιάτσας (1961)
  • Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960)… Σπύρος
  • Μανταλένα (1960)… Χαρίσης
  • Οι εννιακόσιοι της Μαρίνας (1960)… Δαμαλάς
  • Το κλοτσοσκούφι (1960)… γκαρσόνι
  • Το μεγάλο κόλπο (1960)
  • Άντρα θέλω με πυγμή (1959)
  • Νταντά με το ζόρι (1959)… Αντώνης Ρόκος
  • Η κυρά μας η μαμή (1958)… διευθυντής ταχυδρομείου
  • Κάθε εμπόδιο για καλό (1958) … Γιάννης Παπαδόπουλος
  • Μια ζωή την έχουμε (1958)… Μανώλης, τραπεζικός υπάλληλος
  • Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο (1957)… γιατρός
  • Μεγαλοκαρχαρίας (1957)
  • Η άγνωστος (1956)
  • Η θυσία της μάνας (1956)… Ντάλας
  • Η καφετζού (1956)… Ανδρέας Γιαβάσης
  • Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)
  • Ο γρουσούζης (1952)
  • Εκείνες που δεν πρέπει ν’ αγαπούν (1951)
  • Χαμένοι άγγελοι (1948)
  • Μαρίνα (1947)
  • Η θύελλα πέρασε (1943)
  • Αγνούλα (1939)
  • Η μπόρα (1929)
Σχόλια

Ο ellinikoskinimatografos.gr σέβεται όλες τις απόψεις, με χιούμορ και όχι με ύβρεις. Γι αυτό σας παρακαλούμε να μην αναρτάτε σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το περιεχόμενο του άρθρου.