Χριστοφορίδης Περικλής

Ο Περικλής Χριστοφορίδης ήταν κωμικός ηθοποιός (1907- 30 Σεπτεμβρίου 1983). Προερχόταν από καλλιτεχνική οικογένεια του Πόντου, αφού τόσο ο πατέρας, όσο και ο παππούς του Περικλής, ήταν επίσης ηθοποιοί.

Έχει το ρεκόρ συμμετοχής σε περισσότερες από κάθε άλλο ηθοποιό, ταινίες του κινηματογράφου (περισσότερες από 200).

Ακολουθήστε μας στο Facebook.

Ακολουθήστε μας στο Facebook.

Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα. Το 1922 μετοίκησε στην Ελλάδα.

Christoforidis_Periklis_P

Η θητεία του στις σκοτεινές αίθουσες υπήρξε από τις μακροβιότερες, από το 1929 μέχρι και το 1979, συμμετέχοντας σε ταινίες όπως η «Μπόρα» του Δημήτρη Γαζιάδη και το «Ταξίδι του Μέλιτος» του Γιώργου Πανουσόπουλου.

Christoforidis_Periklis_B

Ο παππούς και ο πατέρας του υπήρξαν επίσης ηθοποιοί όπως και η αδερφή του Στέλλα, που ήταν από τις πρώτες που έκανε κινηματογράφο με την ταινία Απάχηδες των Αθηνών (1950). Σε αρκετές ταινίες του έπαιξε και ο ξάδελφός του, Τάκης Χριστοφορίδης.

Ο Περικλής Χριστοφορίδης πέθανε στην Θεσσαλονίκη, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 30 Σεπτεμβρίου 1983.

pontt_456985417

Η σορός του μεταφέρθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στηνΑθήνα.

Κηδεύτηκε στο Γ΄ Νεκροταφείο της Νίκαιας, την 1η Οκτωβρίου 1983.

periklis-xorn

Φιλμογραφία

  • Αστερισμός της Παρθένου (1973)…. Δήμαρχος
  • Θέμα συνειδήσεως (1973)
  • Ο μοναχογιός μου ο αγαθιάρης (1973)… Λέων
  • Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
  • Η Ρένα είναι οφ σάιντ (1972)… πρόεδρος ποδοσφαιρικού συλλόγου
  • Η ζαβολιάρα (1971)… Φωτεινός
  • Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970)… Καρολίδης
  • Η ζωή μου στα χέρια σου (1970)
  • Η τύχη μου τρελλάθηκε (1970)… Μιχάλης Δέτσικας
  • Καλάβρυτα 1821 (1970)
  • Ο απίθανος (1970)… Απόστολος Χατζηλαζάρου
  • Ο τελευταίος αιχμάλωτος (1970)
  • Όταν ήμουν 16 χρονών (1970)
  • Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)
  • Η ώρα της αλήθειας (1969)
  • Θου Βου φαλακρός πράκτωρ (1969)… διευθυντής σχολής
  • Ξύπνα Βασίλη (1969)… Νίκος, εισαγωγέας
  • Ο φακίρης Σταμάτης Κόκκορας (1969)
  • Προκόπης ο απρόκοπος (1969)
  • Ραντεβού με μια άγνωστη (1969)
  • Αφροδίτη το κορίτσι που πόνεσε (1968)
  • Για ποιον χτυπά η κουδούνα (1968)… καψοκέφαλος
  • Δόκτωρ Ζιβέγγος (1968)… πατέρας
  • Η ζηλιάρα (1968)… διευθυντής
  • Η ζωή ενός ανθρώπου (1968)… Πετρωνάς
  • Ξεριζωμένη γενιά (1968)… Τσερέπης
  • Ο μαχαραγιάς (1968)… διευθυντής ξενοδοχείου
  • Ο Μικές παντρεύεται (1968)… Περικλής Μπουλντόζας
  • Ο μπούφος (1968)… Θέμος
  • Ο ναύτης του Αιγαίου (Ταινία) (1968)… Κανακάρης
  • Ο πιο καλός ο μαθητής (1968)
  • Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο (1968)… υπάλληλος εφορίας
  • Ο φιγουρατζής (1968)
  • Ο ψεύτης (1968)… Κίμων Σωτήρογλου
  • Ραντεβού με μια άγνωστη (1968)
  • Τα ξένα χέρια είναι πικρά (1968)
  • Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)… διευθυντής δισκογραφικής εταιρίας
  • Τρελλός παλαβός και Βέγγος (1967)
  • Ο ανακατωσούρας (1967)… διευθυντής περιπτέρου της ΘΕΘ.
  • Από τα Ιεροσόλυμα με αγάπη (1967)… υπάλληλος γραφείου
  • Βοήθεια ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 (1967)… διευθυντής σχολής
  • Γαμπρός απ’ το Λονδίνο (1967)…Περικλής Δημητρακόπουλος, καταστηματάρχης
  • Ένας απένταρος λεφτάς (1967)… Κώστας Καραμήτρος
  • Η κοροϊδάρα (1967)… Τέλης Μπίρκας
  • Ο μόδιστρος (1967)… Γιάννης Πασσαλής
  • Ο χαζομπαμπάς (1967)… Σωτήρης
  • Σήκω χόρεψε συρτάκι (1967)… Χαράλαμπος
  • Το πλοίο της χαράς (1967)… Γαρύφαλλος
  • Τρελλός παλαβός και Βέγγος (1967)
  • Ένα Καράβι Παπαδόπουλοι (1966)
  • Ευτυχώς τρελάθηκα (1966)… Ανάρτγυρος
  • Κάνε τον πόνο μου χαρά (1966)… Ανρι (Ανδρέας) Διαμαντάρας
  • Μεγάλη μου αγάπη (1966)
  • Ότι λάμπει είναι χρυσός (1966)
  • Σκλάβοι της μοίρας (1966)… μπάρμαν
  • Φως νερό τηλέφωνο οικόπεδα με δόσεις (1966)… πελάτης κτηματομεσιτικού γραφείου
  • Εξιλέωσις (1965)… Μανόλης Πετρόπουλος
  • Ο νικητής (1965)… Γεράσιμος Μαρκαντώνης
  • Αφήστε με να ζήσω (1965)
  • Κορίτσια για φίλημα (1965)… Γιώργος Ελευθερίου
  • Με ιδρώτα και δάκρυα (1965)
  • Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965)… Περικλής
  • Τρεις καρδιές ένας χτύπος (1965)
  • Άλλος για το εκατομμύριο (1964)… Καρπίδης
  • Αν έχεις τύχη (1964)… διευθυντής ξενοδοχείου
  • Δεσποινίς Διευθυντής (1964)… καθηγητής Γεωργιάδης, διευθυντής όικοδ. εταιρίας
  • Ένας ζόρικος δεκανέας (1964)
  • Κάτι να καίει (1964)… Νικολαΐδης
  • Ένας μεγάλος έρωτας (1964)
  • Η χαρτοπαίχτρα (1964)
  • Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964)… διευθυντής ξενοδοχείου
  • Ο καταφερτζής (1964)… διευθυντής τουριστικού γραφείου
  • Οι κληρονόμοι (1964)… Περικλής Ζουμπούρδογλου
  • Πόνεσα πολύ για σένα (1964)… Βασίλης Οικονομόπουλος
  • Κορίτσια για φίλημα (1964)
  • Το δόλωμα (1964)… Καραστεφάνου, εφοπλιστής, θύμα χαρτοπαιξίας
  • Για λίγη στοργή (1963)
  • Ένα κορίτσι για δυο (1963)… Ηλίας Αρχοντόπουλος
  • Κάτι να καίει (1963)
  • Τύφλα να ‘χει ο Μάρλον Μπράντο (1963)… διευθυντής ξενοδοχείου
  • Αμαρτωλές (1962)
  • Έγκλημα στην Ομόνοια (1962)
  • Ευτυχώς τρελάθηκα (1962)
  • Η κυρία του κυρίου (1962)… Φίλιππας
  • Η νύφη το ‘σκασε (1962)… Βαγγέλης Δημητρίου
  • Κατηγορούμενος ο Έρως (1962)
  • Νόμος 4.000 (1962)… καθηγητής γυμνασίου
  • Μερικοί το προτιμούν κρύο (1962)… Φαίδων
  • Οι επικίνδυνοι (1962)
  • Ο Δήμος απ’ τα Τρίκαλα (1962)… Μιλτιάδης Καραπετρόπουλος
  • Του Κουτρούλη ο γάμος (1962)
  • Ζητείται ψεύτης (1961)Αγησίλαος
  • Καπετάνιος για κλάματα (1961)
  • Κατήφορος (1961)… Φίλιππας Κυριαζόπουλος
  • Κατηγορούμενος ο έρως (1961)
  • Ο καλός μας άγγελος (1961)… Ευτύχιος Κλαράς
  • Ποια είναι η Μαργαρίτα (1961)… Πρόεδρος της Κω
  • Το παιδί της πιάτσας (1961)
  • Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960)… Σπύρος
  • Μανταλένα (1960)… Χαρίσης
  • Οι εννιακόσιοι της Μαρίνας (1960)… Δαμαλάς
  • Το κλοτσοσκούφι (1960)… γκαρσόνι
  • Το μεγάλο κόλπο (1960)
  • Άντρα θέλω με πυγμή (1959)
  • Νταντά με το ζόρι (1959)… Αντώνης Ρόκος
  • Η κυρά μας η μαμή (1958)… διευθυντής ταχυδρομείου
  • Κάθε εμπόδιο για καλό (1958) … Γιάννης Παπαδόπουλος
  • Μια ζωή την έχουμε (1958)… Μανώλης, τραπεζικός υπάλληλος
  • Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο (1957)… γιατρός
  • Μεγαλοκαρχαρίας (1957)
  • Η άγνωστος (1956)
  • Η θυσία της μάνας (1956)… Ντάλας
  • Η καφετζού (1956)… Ανδρέας Γιαβάσης
  • Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)
  • Ο γρουσούζης (1952)
  • Εκείνες που δεν πρέπει ν’ αγαπούν (1951)
  • Χαμένοι άγγελοι (1948)
  • Μαρίνα (1947)
  • Η θύελλα πέρασε (1943)
  • Αγνούλα (1939)
  • Η μπόρα (1929)
Σχόλια
Πηγή

Ο ellinikoskinimatografos.gr σέβεται όλες τις απόψεις, με χιούμορ και όχι με ύβρεις. Γι αυτό σας παρακαλούμε να μην αναρτάτε σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το περιεχόμενο του άρθρου.

Comments

comments