«1821 είτε θάνατος, είτε λευτεριά»

0
23

Ηλίας Βενέζης

Του Ηλία Δ.Τάσκου.

Ηλίας Βενέζης: Κορυφαίος Λογοτέχνης που στη διάρκεια της πολύχρονης παρουσίας του στα γράμματα, ασχολήθηκε με όλες σχεδόν τις μορφές γραπτού λόγου.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με τα μυθιστορήματα του: «Γαλήνη» και «Το νούμερο 31328». Το πρώτο είχε γίνει και σίριαλ το 1976 από την κρατική τηλεόραση.

Τιμημένος με το Α’ κρατικό βραβείο λογοτεχνίας και τον Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημά του «Γαλήνη»,

εξέδωσε μυθιστορήματα, διηγήματα, μελέτες, χρονογραφήματα, βιογραφίες, οδοιπορικά, ταξιδιωτικές εντυπώσεις και έγραψε και το θεατρικό έργο «Μπλοκ C».

«1821 είτε θάνατος, είτε λευτεριά»

Το 1971, μέσα στα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της επταετίας, ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης μας Νίκος Μαμαγκάκης εκδίδει το άλμπουμ «1821 Είτε θάνατος, είτε λευτεριά».

Ο συγκεκριμένος δίσκος, μαζί με τον  επίσης δυσεύρετο σήμερα «Αγωνιστές της Λευτεριάς», εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των  150 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Με τη χορηγία της Esso Pappas,  ο δίσκος στηρίχθηκε σε κείμενα του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη τα οποία διαβάζει ο μέγιστος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Μάνος Κατράκης.

Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Δημήτρη Μιχαηλίδη ενώ την εισαγωγή και τα εμβόλιμα επεξηγηματικά σχόλια έγραψε και διαβάζει ο συγγραφέας Ηλίας Βενέζης.

Ιδιαίτερη αναφορά θα έπρεπε να γίνει στις εικόνες του εξωφύλλου αλλά και στο οπισθόφυλλο , που προέρχονται από πίνακες του ζωγράφου της Επανάστασης Παναγιώτη Ζωγράφου.

 

 

 

 

Σχόλια
Ilias Taskou
Γεννημένος στον αστερισμό του Σκορπιού, ο Ηλίας Τάσκου πιστεύει πολύ στον πολιτισμό και την τέχνη. Στο σπίτι του αναπαύονται όλες οι ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού θεάματος. Υπήρξε ο δημιουργός της καθημερινής εκπομπής της τηλεόρασης Αμφίπολης «Τα αστέρια λάμπουν για πάντα», όπου κατέγραψε με μοναδικό τρόπο όλους τους μεγάλους του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής και της τηλεόρασης. Με απόλυτο σεβασμό σκιαγράφησε τα πορτραίτα όλων αυτών που σημάδεψαν το νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Με πάθος παλεύει να παρατείνει τη ζωή του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου.Πάθος μοναδικό από έναν νέο άνθρωπο… Έχει εκδώσει δύο βιβλία με θέμα το ελληνικό σινεμά κάνοντας έναν αγώνα δρόμου, επιμονής, υπομονής και πολλές φορές και αμφισβήτησης για να σώσει ένα σπάνιο υλικό, που συγκεντρώνει εδώ και χρόνια. Έχει πάρει συνεντεύξεις από τον Κώστα Βουτσά, τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, τον Στάθη Ψάλτη, τον Κώστα Καζάκο, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, την Καίτη Παπανίκα, την Μάρθα Καραγιάννη, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, την Μαίρη Βιδάλη και τόσους άλλους.Από το 2016 συνεργάζεται με το MySelvi.gr και από το 2018 έχουμε την χαρά να συνεργάζεται και με το ellinikoskinimatografos.gr