Πρωτοχρονιάτικες αναμνήσεις από την Αλίκη

αναμνήσεις
Advertisement

Τον Οκτώβριο του 1962 στο ιστορικό θέατρο των Αθηνών «Κοτοπούλη – Ρέξ» η Αλίκη Βουγιουκλάκη κάνει την πρώτη θιασαρχική της εμφάνιση με το πολυδάπανο έργο «Καίσαρ και Κλέοπάτρα» του Μπέρναρ Σώ.

Advertisement

Την πρεμιέρα του έργου παρακολούθησαν τότε ο Πρόεδρος της κυβέρνησης και η κυρία Καραμανλή, ο Πρόεδρος της Βουλής  κ. Ροδόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και η κ. Κανελλοπούλου, μέλη της Κυβέρνησης και η πιο εκλεκτή μερίδα της Αθηναϊκής κοινωνίας.

Οι κριτικές έγραψαν επαινετικά λόγια για την παράσταση, αλλά το κοινό βρήκε το έργο βαρύ. Πολλοί θεατές δυσκολεύτηκαν ακόμα και να αναγνωρίσουν την αγαπημένη τους ηθοποιό την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο σανίδι. Η μελαχρινή Αλίκη δεν κατάφερε να πείσει ως Κλεοπάτρα και το θέατρο είχε πολλά άδεια καθίσματα από τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Η μουσική του Χατζιδάκι, τα ακριβά κοστούμια και τα σκηνικά, δεν αποδείχτηκαν αρκετά για να σώσουν την κατάσταση και η παράσταση κατέβηκε μετά από λίγες εβδομάδες. Η Βουγιουκλάκη μετά τη θεατρική αποτυχία, ακολούθησε μια δοκιμασμένη συνταγή που τη δικαίωσε.

xtipokardia

Φόρεσε ξανά τη σχολική ποδιά που είχε φορέσει στο «Ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο», αυτή τη φορά για το θεατρικό «Χτυποκάρδια στο Θρανίο», που σημείωσε τεράστια επιτυχία, μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, και επανέφερε την Αλίκη στον κινηματογραφικό της θρόνο.

Η πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Χτυποκάρδια στο θρανίο» έγινε φυσικά στο «Κοτοπούλη – Ρέξ», στις 08 Δεκεμβρίου 1962. Την Πρωτοχρονιά του 1963 όλος ο θίασος, λίγο πριν την απογευματινή παράσταση κόβει την βασιλόπιτα.

Το έθιμο αυτό η Αλίκη το επαναλάμβανε και τα επόμενα χρόνια, τότε που είχε πλέον το δικό της θέατρο, στην οδό Αμερικής, το θέατρο «Αλίκη». Παρά το γεγονός πως όλοι πίστευαν ότι η Αλίκη είχε πρόβλημα με τον χρόνο, η ιδία είχε φροντίσει να τον κάνει σύμμαχο της.

Για αυτό, κάθε Πρωτοχρονιά γιόρταζε μαζί με το κοινό στα κανάλια της αλλαγή του. Άλλωστε ήταν και η πρώτη προτίμηση των καναλιών για τα γιορταστικά προγράμματα.

Πρώτη φορά που η Αλίκη εμφανίστηκε εορταστικά στην τηλεόραση ήταν τα Χριστούγεννα του 1968. Ήταν έγκυος και το γύρισμα έγινε στο σπίτι της, με δημοσιογράφο τον Άλκη Στέα. Εκεί εμφανίζεται με τον σύζυγο της Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Να σημειώσουμε ότι έχει καταγράφει ως η πρώτη εξωτερική μετάδοση που έγινε στην ελληνική τηλεόραση. Την Πρωτοχρονιά του 1974 εμφανίζεται στην κρατική τηλεόραση με τον γιο της Γιάννη να δίνουν ευχές μέσα από το καμαρίνι της.

Το 1986, στην εορταστική εκπομπή του Διονύση Σαββόπουλου, “Ζήτω το ελληνικό τραγούδι”, στην ΕΡΤ , σαν αιώνια μαθήτρια τραγουδά με τον οικοδεσπότη το « γκρίζο γατί» με διαφοροποιημένους στίχους.

Ψάχνοντας στο σεντούκι των αναμνήσεων βρήκε Πρωτοχρονιάτικες στιγμές της Εθνικής μας  Σταρ και σας τις χαρίζει δίνοντας ακόμη περισσότερη λάμψη σε αυτή την ιδιαίτερη ημέρα.

Η Αλίκη άλλωστε για τους Έλληνες συμβόλιζε την ελπίδα και την ίδια τη ζωή…

Καλή χρονιά σε όλους!!!

Προηγούμενο άρθροΚαίτη Επισκόπου 1934-2005
Επόμενο άρθροΤηλεοπτικές αναμνήσεις από τον Γιάννη Δαλιανίδη