Προοπτική Α.Ε.

Προοπτική
Advertisement

Η Προοπτική Α.Ε., εταιρεία διανομής κινηματογραφικών ταινιών, ιδρύθηκε το 1984 εκπροσωπώντας την Columbia-Tristar Film Distributors International (με την επωνυμία πλέον Sony Pictures Releasing International) στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το 1992 απέκτησε τα κινηματογραφικά δικαιώματα της Buena Vista International (Walt Disney, Touchstone), κατέχοντας πλέον μία ιδιαίτερα σημαντική θέση στην κινηματογραφική αγορά.

Advertisement

Το 1999 απέκτησε τα δικαιώματα διανομής ταινιών Video/DVD της Columbia-Tristar Home Entertainment και το 2002 του BBC.

Όλα αυτά τα χρόνια η Προοπτική διακινεί πολλές ανεξάρτητες ταινίες σε όλα τα μέσα (κινηματογράφος, Video/DVD, συνδρομητική και ελεύθερη τηλεόραση). Αυτή τη στιγμή, ο κατάλογος των διαθέσιμων τίτλων ξεπερνά τις 700 ταινίες για την Ελλάδα και την Κύπρο. Το 2002, ξεκινά η επέκταση της Προοπτική Α.Ε. στα Βαλκάνια.

Αφετηρία της, η Ρουμανική αγορά, όπου τον Ιούλιο του 2002 αποκτά τα δικαιώματα διανομής της Columbia-Tristar Home Entertainment για Video και DVD στη Ρουμανία, ιδρύοντας τη θυγατρική της Prooptiki Romania SRL.

Το αμέσως επόμενο καλοκαίρι (2003), η Prooptiki Romania αποκτά τα δικαιώματα διανομής ταινιών Video/DVD της 20th Century Fox, καθώς και του Βρετανικού BBC. Επιπλέον, η Προοπτική διανέμει έναν σημαντικό αριθμό ανεξάρτητων ταινιών τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο Video/DVD.

prooptiki

Η δραστηριότητά της αυτή έχει ως αποτέλεσμα, η Prooptiki Romania να κατέχει σήμερα πάνω από το 40% της Ρουμανικής αγοράς στην ιδιωτιική διασκέδαση. Τo 2005, η PROOPTIKI ROMANIA αποκτά τα κινηματογραφικά δικαιώματα της Buena Vista International (Walt Disney Pictures, Touchstone Pictures).

Το 2004, η Προοπτική επεκτείνεται σε δύο ακόμη Βαλκανικές χώρες. Στην Σερβία, όπου ιδρύει την Prooptiki Entertainment (Belgrade) d.o.o. και αποκτά τα δικαιώματα διανομής ταινιών Video/DVD της Buena Vista Home Entertainment και στη Βουλγαρία, όπου η Prooptiki Bulgaria Ltd. διανέμει στο video, τις ταινίες της Universal Pictures της Dreamworks S.K.G. και του BBC, καθώς και σειρά πολλών μεγάλων ανεξάρτητων ταινιών στον κινηματογράφο και στο Video.

Το Δεκέμβριο του 2005 η Αudiovisual εξαγόρασε την Προοπτική, με σκοπό τη δημιουργία μιας ενιαίας εταιρείας, που θα δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη διανομή κινηματογραφικών ταινιών, Videο και DVD, σε τηλεοπτικές πωλήσεις καθώς και σε εκμετάλλευση άλλων μέσων.

Η Αudio Visual, έχει πλέον διεισδύσει ευρέως στον κλάδο της ψυχαγωγίας έχοντας στην κατοχή της τους πολυκινηματογράφους Ster Cinemas, αριθμώντας συνολικά 53 αίθουσες, το 42% του Allou Fun Park, μεγάλου θεματικού πάρκου διασκέδασης, και την On Productions μία από τις πιο μεγάλες εταιρείες τηλεοπτικών παραγωγών σήμερα, ενώ από τον Ιούνιο του 2005 έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Προηγούμενο άρθρο22 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1981
Επόμενο άρθρο23 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1982